Današnji dan bo zanimiv predvsem za otroke, saj pripravljajo kar nekaj dejavnosti zanje. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 5. julij 2023


Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne in zvečer bodo krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 °C. Jutri bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, na zahodu tudi nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, najvišje dnevne od 19 do 24 °C. V petek bo povečini sončno, v gorskem svetu lahko še nastane kakšna ploha. V soboto bo pretežno jasno.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39)da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Klek, nizkonapetostni vod Gričar, MHE Skrinjar (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 11. ure iz TP Viderga, NNV Log, od 12. do 13. ure iz TP Dolenja vas bloki, NNV Tuše pekarna (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah bo od 9. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Trg Franca Fakina, izvod Kobac (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 14. ure iz TP Mošenik, Mošenik 2, Kolk 2, Senožeti 2, Šentlambert, Jarše, Špital  in od 8. do 10. ure iz TP Malovrh, izvod proti Razpotniku (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes si bodo v Trbovljah otroci s prostovoljci DPM privoščili kopanje in igre v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti. Jutri bodo otroci odšli na obisk. Spoznali bodo malo šolo šahiranja in ustvarjali zapestnice.

ZMŠT pripravlja danes na bazenu Hip hop – športno zabavne aktivnosti za otroke od 15. do 18. ure.


ZLU

V Zagorju bodo danes prostovoljci Zasavske ljudske univerze pripravili med 9.30 in 11.30 uro v prostorih ZLU na Cankarjevem trgu delavnice. Delavnice pripravljajo iz različnih področij: umetnost in ustvarjanje, znanost in poskusi, kulinarične delavnice, glasba in ples, okolje in narava, sproščanje … Posamezne vsebine lahko najdete na spletni strani ZLU.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 13. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  8. do 14. ure. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 11. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Anton Stergaršek

Na današnji dan leta 1973 je umrl gradbeni projektant Anton Stergaršek, doma iz Šavne Peči. Leta 1930 je diplomiral na gradbenem oddelku Tehnične fakultete v Ljubljani. Sodeloval je pri projektiranju hidroelektrarn Dravograd in Mariborski otok. Izdelal je projekte, po katerih so zgradili HE Vuzenica, Vuhred, Ožbalt in Zlatoličje. Projektiral je obnovo dravograjske in falske elektrarne. Razvil je stebrski tip hidroelektrarne. Stergaršek je bil tudi član strokovne komisije za jugoslovansko elektrogospodarstvo, kjer je sodeloval pri pripravi projektov za večji del hidroelektrarn, ki so obratovale v tedanji Jugoslaviji. Njegovo delo je tudi osnutek za največjo hidroelektrarno v Jugoslaviji, Đerdap na Donavi. Zaradi njegovega bogatega projektantskega opusa so mu rojaki nadeli nadimek graditelj elektrarn.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus