Današnja sobota bo v Zasavju nora. Že dopoldan se dogajanje današnjega dne prične z Jamatlonom. Potem bodo objeli zagorsko dolino, brcali žogo, plavali, večer pa se bo s poletno muzejsko nočjo, poletnim odrom, kinom pod zvezdami in knjižničarji za eno noč prevesil v noč. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 17. junij 2023


Vreme

Danes bo precej jasno, popoldne bodo v notranjosti Slovenije še nastale posamezne plohe ali nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne od 23 do 28 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in postopno bolj vroče. Zapihal bo jugozahodni veter.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.


Preskrba z vodo

Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – Toplice in Jože Marn, da vode v prehranske namene ni potrebno več prekuhavati.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih odklopov električne energije.


Prireditve

Občina Trbovlje

Občinski praznik

Danes bodo v okviru prireditev ob občinskem prazniku naslednja prireditev:

Otvoritveni večer poletnega odra 2023    

Organizator: Delavski dom Trbovlje, stopnišče in trg pred DDT, od 18. do 23. ure


Poletna muzejska noč 2023

Brezplačen ogled razstav Zasavskega muzeja Trbovlje. Otroška delavnica (od 19. do 20. ure) in strokovno vodstvo po gostujoči razstavi V čevljih zmagovalcev (od 18. do 19. ure). Organizator: Zasavski muzej Trbovlje.

Lahko se boste preizkusili v vožnji z driterji, izdelavi žogic iz starih krp, tipkanju na pisalni stroj, igranju kart in balinanju. Predstavili bodo stare radio aparate in malo šolo knapovskega bontona. Večer bodo zaključili z druženjem ob koncertu Modre frankinje. Prireditev soustvarjajo: RMED Perkmandeljc Trbovlje, Turistično društvo Trbovlje, Vrtec Trbovlje in Kuolmi.


Lučkin memorial

Organizatorja: ZMŠT in Plavalni klub Rudar Trbovlje, Letno kopališče Trbovlje, sobota, 17. junij, od 18. do 21. ure.

 

 


Jamatlon

Danes bo potekal v Rudniku Trbovlje-Hrastnik poletni Jamatlon. Nanj se je prijavilo 46 ekip s 164 udeleženci. Med prijavljenimi je 92 punc in 72 fantov. Častni pokrovitelj prireditve je minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Poleg premagovanja knapovskih ovir v jami bodo udeleženci prireditve deležni še drugih norij. Po prihodu iz jame se bodo pomerili v metu bata škornja rikverc v kuolmkišto, Potem bodo deležni knapovske malice, tokrat bo to grenadirmarš svetovnih prvakinj v kuhanju grenadirmarša Trbovskih turistk. Za koncert bodo poskrbeli mladi zborovski pevci z OŠ Tončke Čeč iz Trbovelj pod vodstvom Tanje Božiček Simnovčič. Potem pa čaka vse še zaključek s podelitvijo priznanj, nagrad, naslovov, titul in kar je še tega, za kar poskrbi Perkmandeljc. Ta bo jamatlonke in jamatlonce prav prijazno pozdravil tudi v jami.


Ekošola Srednja šola Zagorje in Planinsko društvo Zagorje

Objem Zagorske doline

»Če ste ljubitelj narave, radi hodite in ste radi v dobri družbi, potem se nam pridružite,« vabijo na pohod po Zagorski dolini iz Srednje šole Zagorje in Planinskega društva Zagorje. Že enajstič bodo pripravili pohod, ki so ga imenovali Objem Zagorske doline.

 

 


Športno društvo Mlinše

Memorial Dejana Grdena Mlinše 2023

»Čas je za futsal, čas je za spektakel, čas je za enega največjih turnirjev, čas je za 30. Memorial Dejana Grdena. Letos z največjim denarnim skladom v zgodovini, ki bo znašal kar 2222 evrov,« sporočajo organizatorji letošnjega turnirja. Turnir poteka med 16. in 18. junijem na malonogometnem igrišču na Mlinšah. Tako kot vsako leto tudi letos člani ŠD Mlinše pripravljajo bogat spremljevalni program.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Severina Trošt Šprogar

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta rauzstava Severine Trošt Šprogar. Slikarka se je rodila leta 1963 v Celju. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer vizualne komunikacije pri prof. mag. Zdravku Papiču in dr. Stanetu Berniku. Zaključila je magistrski študij na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani na temo France Jelovšek, slikar religioznega – duhovnega izraza. S slikarstvom se ukvarja preko 35 let. V okviru Slikarske šole Severina deluje kot mentorica izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanje na področju kulture in umetnosti. Razstava bo na ogled do 2. julija. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Knjižničar za eno noč 

Otroci bodo spet prespali v knjižnici. Vabijo otroke med 8. in 10. letom starosti. Sprejemali so prijave na mladinskem oddelku knjižnice. Dogajanje se prične ob 18. uri.

 


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v juniju na ogled razstava Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Razstavile so čipke po vzorcih Vide Kejžar.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


MC ZoS – Kisovec: kino pod zvezdami

Milosti polna

ob 21. uri

Navdihujoč družinski film o nogometu, nunah in predrzno navihani enajsterici, poln humorja, topline in srčne predanosti. Čas počitnic je, toda skupina dečkov iz internata El Parral mora vse dolgo poletje ostati med samostanskimi zidovi, saj nimajo družin in domov, kamor bi se lahko vrnili. Da jim ni dolgčas, si izmišljajo kup predrznih potegavščin, s katerimi jezijo okoliške krajane. Mati prednica jih ima vrh glave, zato skrb zanje naloži novi sestri Marini. Toda Marina ni prav običajna nuna. Da bi ukrotila fante, ustanovi nogometno ekipo in postane njihova trenerka, varuhinja in voznica. Skupaj uredijo igrišče, polno lukenj, in vegast gol. Povežejo se v družino, ki je nikdar niso imeli. A pred njimi je nova nevarnost: deški internat El Parral naj bi kmalu zaprli. Lahko moštveni duh srčne ekipe premaga vse?


Delavski dom Trbovlje – kino

V 80 dneh okoli sveta

ob 18. uri

Sinhronizirana animirana pustolovska komedija (Belgija, Francija), režija Samuel Tourneux, igrajo Damien Frette, Julien Crampon, Kaycie Chase …

Passepartout je mlada in učena opica, ki ves čas sanja o tem, da bi postal raziskovalec. Nekega dne sreča Phileasa, lahkomiselnega in pohlepnega žabca, ki stavi, da bo v 80 dneh obkrožil svet in pri tem zaslužil 10 milijonov školjk. Da bi izkoristil življenjsko priložnost za raziskovanje sveta, se Passeparout s svojim novim prijateljem poda na noro in vznemirljivo pustolovščino, polno preobratov in presenečenj.


Transformerji: Vzpon zveri

ob 20. uri

Ameriška akcijska avantura, režija Steven Caple jr., igrajo Anthony Ramos, Dominique Fishback, Tobe Nwigwe, Peter Cullen, Ron Perlman, Peter Dinklage, Michelle Yeoh …

Moč je prvinska. Pred petnajstimi leti je akcijski spektakel Transformerji prvič pritegnil filmske gledalce po vsem svetu, zdaj z novim delom Transformerji: Vzpon zveri pa bo občinstvo popeljal na pustolovščino z avtoboti po svetu …

 


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan boja proti suši in širjenju puščav

Svetovni dan boja proti suši je leta 1995 določila Generalna skupščina. Na ta dan so leto prej sprejeli Konvencijo OZN o boju proti dezertifikaciji. Skupščina je pozvala države, naj se na ta dan trudijo povečevati zavedanje o potrebi po mednarodnem sodelovanju v borbi proti širjenju puščav in obveščajo o samih posledicah suše.


Savus