četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji ponedeljek bo v Zasavju malo drugačen kot ponavadi. Bolj nevsakdanji. V Zagorju se bodo sestali tamkajšnji občinski svetniki. V Trbovljah se nadaljujejo prireditve ob občinskem prazniku. Danes bodo v DDT odprli razstavo odlične slikarne Severine Trošt Šprogar. V Hrastniku pa se prične Poletni festival hrastniške knjižnice. Danes bo največ govora o čebelicah, nastopil pa bo tudi stand up komik Gašper Bergant in ansambel Murni. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 12. junij 2023


Vreme

Danes bo prevladovalo sončno vreme. Pihal bo severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, najvišje dnevne od 20 do 24 °C.

V torek in sredo bo povečini sončno, v gorskem svetu lahko popoldne ali zvečer nastane kakšna ploha ali nevihta.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Zaradi izvedbe prireditev Anduht in Nohšiht 2023 bo veljala popolna zapora ceste in parkirišč v okolici Ulice 1. junija. Popolna zapora Ulice 1. junija (od Dežmana do krožišča) bo veljala od srede, 7. junija, od 14. ure, do nedelje, 11. junija, do 12. ure. Zapora parkirišča za delavskim domom in dovoza ob godbenem domu bo veljala od petka, 9. junija, od 12. ure, do nedelje, 11. junija, do 12. ure.


Preskrba z vodo

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – Toplice, Jože Marn, da je zaradi skalitve vodnih virov potrebno vodo v prehranske namene prekuhavati vsaj tri minute. Obvestilo velja do preklica.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Medvednica, izvod Cestnik, Dolar, Zaberložnik (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 12. ure pa iz TP Gornji Polšnik, izvod črpališče (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kopitnik3, Kopitnik, izvod Gore črpališče (nadzorništvo Hrastnik)od 7.30 do 14. ure, ki so oskrbovani iz TP Mošenik, Mošenik 2, Kolk 2, Senožeti 2, Šentlambert, Jarše, Špital, Senožeti, Kal pri Čolnišah, Jablana, Kobiljek, (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


Občina Zagorje ob Sav

Seja Občinskega sveta

Danes se bodo ob 18. uri sestali člani Občinskega sveta Zagorje ob Savi. Spregovorili bodo o aktualnih dogajanjih v občini, seznanili se bodo o delu Medobčinskega inšpektorata in redarstva Zasavje v občini, oceno izvajanja občinskega programa varnosti za leto 2022, delom Policijske postaje Zagorje, poročilom o poslovanju družbe Ceroz. Med drugim bodo sprejemali povišanje cen programov predšolske vzgoje v Vrtcu Zagorje, opravili pa bodo tudi nekaj volitev, imenovanj in razrešitev.


Občina Trbovlje

Prireditve ob občinskem prazniku

Razstava Severine Trošt Šprogar

Danes bo v okviru prireditev ob občinskem prazniku Delavskem domu Trbovlje ob 18. uri odprtje razstave Severine Trošt Šprogar. Slikarka se je rodila leta 1963 v Celju. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer vizualne komunikacije pri prof. mag. Zdravku Papiču in dr. Stanetu Berniku. Zaključila je magistrski študij na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani na temo France Jelovšek, slikar religioznega – duhovnega izraza. S slikarstvom se ukvarja preko 35 let. V okviru Slikarske šole Severina deluje kot mentorica izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanje na področju kulture in umetnosti. Razstava bo na ogled do 2. julija. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure.


Poletni festival hrastniške knjižnice

Danes se pričenja Poletni festival hrastniške knjižnice. Od 13. do 16. ure F.U.L. K.U.L. knjižnica (F. fantazija branja, U. užitek, L. listanje, K. knjiga, U.ustvarjanje ,L. ležalnik). Kaj se bo dogajalo? Obujanje starih iger, branje pravljic, reševanje ugank, … Ob 18. uri se bo pričel pogovorni in zabavni večer v knjižnici. Za uvod v večer bodo poskrbeli otroci iz Vrtca Hrastnik s plesno uprizoritvijo in deklamacijo pesmi Čebelice brenčijo (avtor Damir Beganović). Zbrane bo nagovoril župan Občine Hrastnik Marko Funkl. V pogovoru pa bodo sodelovali Aljaž Debelak iz Čebelarske zveze Slovenije, svetovalec specialist za zagotavljanje varne hrane, Branko Podmenik, kuharski mojster,  Anton Štaut, predsednik Čebelarskega društva Hrastnik. Moderatorka pogovora bo Irena Senčar. Sledil bo nastop stand up komika Gašperja Berganta in še skupine Murni. Za želodčke pa bodo poskrbele članice Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik. Danes bodo odprli tudi razstavo fotografij članov Foto sekcije KD Svoboda Dol pri Hrastniku. Odprta bo do 12. julija 2023.


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v juniju na ogled razstava Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Razstavile so čipke po vzorcih Vide Kejžar.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava sekcije FOTKI

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v juniju na ogled razstava fotografij članov sekcije FOTKI na temo zima.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Alojz Ribič

Na današnji dan leta 1922 se je v Trebelnem rodil Alojz (Lojze) Ribič, slovenski politični delavec. Ribič je leta 1936 je začel delati v steklarni Hrastnik, od leta 1939 je bil rudar v Trbovljah. Je predvojni komunist, junija 1941 je odšel v partizane, kjer se je priključil Revirski četi. Med vojno je opravljal pomembne funkcije v SKOJ in KPS v Zasavju, na Celjskem in Dravogradu. Po osvoboditvi je opravljal partijske funkcije, leta 1948 pa je bil imenovan za generalnega direktorja generalne direkcije za premog LRS. Od julija je bil 1950 direktor rudnika Trbovlje-Hrastnik. Ob stavki rudarjev leta 1958 v Trbovljah je podprl njihove zahteve. Premestili so ga v Velenje, kjer je kasneje vodil tamkajšnji rudnik. Ribič je umrl leta 2007.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan boja proti otroškemu delu

Mednarodna organizacija dela je 12. junij proglasila za svetovni dan boja proti otroškemu delu. Namen je opozoriti na resnost problema izkoriščevalskega dela otrok ter spodbujati aktivnosti in ukrepe za njegovo preprečevanje. Po svetu je 218 milijonov otrok, starih med 5 in 17 let, ki so zaposleni. Med njimi je 152 milijonov žrtev otroškega dela, skoraj polovica, to je 73 milijonov, pa jih dela v nevarnih razmerah. Delo otrokom odreka njihovo otroštvo, njihove potenciale in dostojanstvo ter je škodljivo za njihov telesni in duševni razvoj.


Savus


 

Isti avtor