Današnji torek prinaša kar nekaj prireditve ob trboveljskem občinskem prazniku. Nadaljuje se tudi Parada učenja. V trboveljskem muzeju bodo odprli razstavo V čevljih zmagovalcev. Pa še cel kup torkovih dogajanja je na razpolago. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 30. maj 2023


Vreme

Danes bo večinoma sončno, več oblačnosti bo na jugovzhodu, kjer bodo predvsem zjutraj in dopoldne manjše krajevne padavine. Popoldne in zvečer bo tudi drugod lahko nastala kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 °C.

Ponoči se bo od jugovzhoda postopno pooblačilo, v južni in jugovzhodni Sloveniji se bodo začele pojavljati krajevne padavine.

Jutri bo sprva spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v južnih in vzhodnih krajih bodo krajevne padavine, deloma plohe. Popoldne se bo jasnilo, nastala bo še kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23 °C. V četrtek bo sončno, sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj ploh in neviht. V petek bodo popoldanske plohe in nevihte še nekoliko pogostejše.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Na lokalni cesti Jesenovska Žaga-Zgornje Znojile v občini Zagorje ob Savi do 31. maja poteka sanacija cestišča. Do zaključka sanacije je cesta neprevozna. Obvoz je možen po nekategorizirani poti preko Znojil ali po cesti iz smeri Jesenovega.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na naslovih Gabrsko (od 31 do 44 in 53), da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu danes predvidoma od 8.30 do 13.30 ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočajo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kalec, izvod Kalec (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 16. ure iz TP Orlek 2 in Kotredež, od 8. do 16. ure iz TP Jereb (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedani izklopov električne energije.


Prireditve

Parada učenja 2023

Danes bodo v okviru Parade učenja 2023 potekale naslednje aktivnosti

  • Priprava prave italijanske lazanje, kulinarična delavnica, ZLU Zagorje, od 9. do 12. ure
  • Svetovalna urica: Europass življenjepis, ZLU Trbovlje, od 9. do 11. ure
  • Ali sem fit? ZD Zagorje, preizkus telesne zmogljivosti, Nives Tovornik in Nuša Klopčič, Rudardi Zagorje, od 10. do 12. ure
  • Meditativna hoja na prostem, izvajalka Živa Kramar, ZLU Zagorje, od 17. do 19. ure
  • Igor Gošte Zamegljeni čas, predstavitev knjige, ZLU Zagorje, ob 19. uri

Občina Trbovlje

Prireditve ob občinskem prazniku

Danes bodo v okviru prireditev ob občinskem prazniku pripravili naslednje prireditve:

Odprta vrata šole (ob tednu ljubiteljske kulture)

Organizator: OŠ Trbovlje, OŠ Trbovlje

Svetovalna urica: europass življenjepis

Organizator: Zasavska ljudska univerza, Zasavska ljudska univerza, Trg svobode 11A, ob 9. uri

Otvoritev gostujoče razstave v čevljih zmagovalcev

Otvoritev gostujoče razstave V čevljih zmagovalcev (Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije), Zasavski muzej Trbovlje, Ulica 1. junija 15, ob 18. uri

Sestanek mladinskih voditejev v zmšt

Organizator: ZMŠT, Zavod za mladino in šport Trbovlje, od 16. do 20. ure

Otroško-mladinski recital: Recimaj

Organizator: Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, Dom Svobode, ob 18. uri


Zasavski muzej Trbovlje

Razstava V čevljih zmagovalcev

Zasavski muzej Trbovlje in Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije vas vabita na odprtje gostujoče razstave V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki dane ob  18. uri v Zasavskem muzeju Trbovlje.

Gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije stopa v čevlje slovenskih športnic in športnikov, paraolimpijk in paraolimpijcev ter naših športnih reprezentanc. V sodelovanju z njimi so pripravili razstavo, ki obiskovalce popelje v svet največjih slovenskih športnih uspehov, ko smo vsi s ponosom vstali ob zvoku Zdravljice. Avtorja: Andreja Zupanec Bajželj, višja kustosinja in Domen Kaučič, kustos.


 

Open club ZMŠT

Open club je odprt v ZMŠT Trbovlje vsak torek od 16. do 20. ure. »V Open klubu mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju,« je zapisal dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. V ZMŠT mladi pridejo do širša družbene socializacije, znanj, uporabnih za življenje, možnosti ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutka smiselnosti lastnega angažiranja in možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


MC ZoS

Ustvarjalni torki

Ob torkih med 10. in 13. uro potekajo v Mladinskem centru Zagorje ustvarjalni torki. V svojo družbo v okviru VGC aktivnosti vabi skupina ustvarjalk, ki se v družbi Kristine Pavlovič loti različnih ročnih spretnosti. Srečanja potekajo v stekleni sobi Centra za socialno delo Zagorje ob Savi. Če tudi vas veseli ustvarjanje, rabite nove, sveže ideje, ali pa kakšen dober nasvet, predvsem pa prijetno družbo, potem so torkova ustvarjalna srečanja odlična priložnost za popestritev dopoldneva. Pridružite se!


MC ZoS

Spletna meditacija

Vsak torek ob 19. uri preko spletne aplikacije Zoom potekajo spletna srečanja, ki jo pripravlja MC ZoS. Na srečanjih boste pod vodstvom Danice Kurent varno vstopali v meditativno stanje. Namen srečanj je pozorno spremljanje dogajanja v našem telesu in mislih, poudarek je na umirjenem dihanju, sproščanju misli, napetosti v telesu ter zaznavanju občutkov in čustev. Za udeležbo na spletnih srečanjih potrebujete mobilni telefon ali osebni računalnik z delujočo povezavo na splet, ki vam jo bodo iz MC ZoS posredovali ob predhodni prijavi na njihov elektronski naslov.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Magdi Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje, v izpostavi v Kisovcu je v maju na ogled razstava slik Magdi Grošelj, članice skupine LIKI iz Kisovca. Je rojena Kisovčanka in izhaja iz družine ljubiteljskih slikarjev.. Pred desetimi leti se je priključila skupini LIKI in z raznimi mentorji nadgradila svoj talent in veselje do slikanja. Njene slike odražajo njeno osebnost, so iskrene, barvite in dodelanih oblik. Najraje slika naravno in tihožitja v akrilu, loti pa se tudi drugih tehnik (premog in pesek).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Sergej Kraigher

Na današnji dan se je leta 1914 v Postojni rodil Sergej Kraigher, ki so ga v Zasavju, kljub temu, da se je rodil na Notranjskem, vzeli za svojega. Uvrščajo ga med najbolj vidne slovenske politike skupne socialistične države. Kraigher je stkal od leta 1940, ko se je bolj tesno spoznal s Hrastničani in Zasavčani, v zasavskih krajih precej prijateljskih vezi. V občinah Hrastnik, Trbovlje in Zagorje so ga proglasili za častnega občana. Umrl je 15. januarja leta 2001 v Ljubljani. Skupaj z Lidijo Šentjurc, ki je umrla tri mesece pred njim, je pokopan na pokopališču v Dragi v Hrastniku.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan nočnega močenja

Danes obeležujemo svetovni dan nočnega močenja. V Sloveniji smo ga prvič obeležili leta 2017. Nočno močenje postelje je nehoteno uhajanje urina med spanjem pri sicer popolnoma zdravih otrocih starejših od 5 let. Pri nekaterih se pojavlja vsako noč, pri nekaterih le nekajkrat tedensko. Nočno močenje je odraz nedozorelih mehanizmov za zadrževanje urina v mehurju ponoči.


Savus