četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Rdeči revirji v Hrastniku

V četrtek, 25. maja ob 17. uri, so na ploščadi pred Delavskim domom Hrastnik uradno otvorili prvi del 21. tradicionalnega mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji. Organizatorji so pripravili zanimiv in pester konglomerat festivalskega dogajanja, ki zajema plesno-gledališke predstave, lutkovne predstave za otroke in odrasle, ulične predstave, cirkuške nastope, koncerte, delavnice in še marsikaj drugega.

Umetniški vodja festivala Branko Potočan in festivalska koordinatorica Mojca Ulaga (oba v imenu glavnega organizatorja Vitkar zavod), župan občine Hrastnik Marko Funkl ter predstavnica soorganizatorja, Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem – KRC Hrastnik Nina Kavzar so pred začetkom festivala predstavili bogat program, s poudarkom na hrastniškem delu dogajanja.

Branko Potočan je uvodoma povedal, da je zelo ponosen, da letos poteka že 21. izvedba festivala in da jim ga je uspelo izvesti tudi v koronskih časih. Izpostavi, da jim je letos uspelo privabiti k sodelovanju različne skupine, ki so žanrsko raznolike in vključujejo živo glasbo, tako da bi lahko rekli, da gre za pol koncerte, pol performanse. Če jih naštejemo le nekaj: Sucuri beats z glasbeno-gibalnim koncertom Magično potovanje po Braziliji, capoeira in samba, Društvo Infundibulum z multimedijskim dogodkom Kohleberg-kunstwerk 200.23, Matija Solce z intermedijskim lutkovnim kabaretom Mesarica ter 3B’s z glasbeno-gledališkim performansom.

»Naslednji sklop je bolj cirkuško obarvan. Že dlje časa se trudimo čim več stvari pripraviti na ulici, da pridemo naproti ljudem – če jim je všeč, se ustavijo, sicer nadaljujejo svojo pot na druge predstave. Zdi se mi, da na ta način vzpostavljamo zelo dober dialog in da tudi sama umetnost, same točke bolj zaživijo, če so umeščene v naravno ali industrijsko okolje,« poudari umetniški vodja festivala. Večina predstav ima poudarek na socialni tematiki, z vključevanjem različnih starostnih skupin in vsebinskih pristopov do aktualnih problematik.

Koordinatorica Mojca Ulaga izpostavi umestitev delavnic za otroke, mladino in odrasle v festivalski program. V sodelovanju s Knjižnico Antona Sovreta Hrastnik je potekal knjižnični dan na prostem, Društvo Šula itd. so pripravili delavnico z marionetami, dramaturg in pisec Samo Oleami je izvedel delavnico kritiškega pisanja, potekale pa so tudi delavnice fizičnega gledališča. Tri uprizoritve so bile na festivalu predstavljene premierno, in sicer večžanrska prestava Mašine dvigamo v nebo (Vitkar zavod), ulična ognjena predstava LORT (KD Priden možic) ter dopolnjena marionetna lutkovna predstava Knapi in glažarji (Društvo Marionetno gledališče Jurček). V četrtek, 25. maja, je bil osrednji dogodek letni koncert Steklarske godbe Hrastnik, v petek, 26. maja, in nedeljo, 28. maja, pa sta za glasbeni del poskrbela Rudarska godba Hrastnik in K’r en bend, ki deluje v okviru KUD Veter. V program so se vključeni tudi trije nastopi pevskih zborov.

»Veseli smo, da je naš festival prepoznan kot tak, da si zasluži podporo,« zadovoljstvo nad sofinanciranjem festivala s strani Ministrstva za kulturo RS in Občine Hrastnik izrazi Mojca Ulaga. Glas o festivalu se namreč vsako leto razširi po Zasavju in širše ter tako spodbuja kulturno-umetniški in turistični utrip naše regije.

Župan Marko Funkl k temu doda: »Veseli me, da gre za preplet ne le nacionalno, ampak tudi mednarodno obarvane kulture z lokalno. Velika stopnja vključenosti lokalnih društev skupaj z gosti iz celega sveta je gotovo dodana vrednost, ki presega meje občine Hrastnik. Želimo si čim več obiskovalcev iz regije in tudi širše ter da si ljudje, ki pridejo v Hrastnik, zapomnijo naš kraj po tem, kar vidijo na kulturnih dogodkih, kakršen je festival Rdeči revirji. Hrastnik se razvija v kraj, ki ima več kulturnih in športnih dogodkov, festivalov, ki so povezani z identiteto tega kraja, torej z delavstvom, uporništvom, progresivno usmerjenostjo.« Poudaril je še, da je dodatna čast za lokalno okolje, da se vanj vsako leto kot programski vodja vrača eden najbolj uveljavljenih slovenskih plesalcev. »Organizacijski ekipi in vsem gostom, tako izvajalcem kot obiskovalcem, želim, da se v Hrastniku počutijo dobro, da v teh prostorih najdejo svoje mesto in da se bodo z veseljem vračali tudi na 22., 23., 24. (…) festival,« ob koncu zaželi hrastniški župan.

Vodja Mladinska centra Hrastnik Nina Kavzar v imenu soorganizatorja pove, da so tudi v javnem zavodu KRC Hrastnik ponosni, da že vrsto let sodelujejo z Vitkar zavodom, in se vsakič znova veselijo predstav, ki jih Branko in Mojca vsako leto pripeljeta v Hrastnik. »Glede na to, da je danes dan mladosti, smo še posebej ponosni, da lahko tudi mladinski center sodeluje pri festivalu,« je še dodala.

Savus

Foto: Občina Hrastnik, Branko Klančar


 

Isti avtor