četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes bo v Zasavju kar precej lepo vreme, po včerajšnjem deževju in neurjih se bo prileglo. Izkoristite dan, lahko greste v naravo. Brez mask. Razen, če srečate medveda. Sicer pa danes večjih prireditev v Zasavju ne bo. Če odštejemo piknik pred hišo v … družinskem krogu. Danes je nekaj svetovnih dni. Poglejte v tekstu, tudi osli ima(m)jo svoj dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Sobota, 8. maj 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju deloma sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18 °C.

Jutri bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od 2 do 6, najvišje dnevne od 20 do 23 °C. V ponedeljek bo sončno in toplo, zapihal bo jugozahodni veter. V torek bo še dokaj sončno.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.

Električna energija

Elektro Ljubljana za danes ne napoveduje prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah.

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1926 se je v Zagorju rodil Mitja Mejak, urednik kulturnih programov na Radiu Ljubljana, urednik zbirke slovenske partizanske lirike, kritik (avtor knjig Književna kronika in Portreti). Ukvarjal se je s pisanjem televizijskih komedij, dramatizacijo pripovednih del, za radijsko dramatizacijo Kosmačevega Tantadruja je dobil nagrado na Prix Italia.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je v koledarju zapisanih nekaj svetovnih dni: Čas spomina in sprave za tiste, ki so izgubili življenje med drugo svetovno vojno (8. in 9. maj), svetovni dan Rdečega križa, svetovni dan migriranja ptic, svetovni dan oslov.

Čas spomina in sprave za tiste, ki so izgubili življenja med drugo svetovno vojno

Z resolucijo A/RES/59/26 je 22. novembra leta 2004 Generalna skupščina Organizacije združenih narodov določila 8. in 9. maj za čas spomina in sprave ter pozvala države članice, organe OZN, nevladne organizacije in posameznike, naj vsako leto na enega izmed teh dveh dnevov izkažejo svoje spoštovanje žrtvam druge svetovne vojne.

Svetovni dan Rdečega križa

Od leta 1948 praznujemo 8. maja, na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta, svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Ta dan se spominjamo poguma in dosežkov več kot 100 milijonov članov, prostovoljcev in podpornikov, ki delujemo v 190 državah sveta. Mednarodni odbor Rdečega križa, Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter nacionalna društva pripravijo na ta dan številne dogodke, da bi poslanstvo in dejavnost predstavili posameznikom, civilni družbi in vladam sveta. Na ta dan sporočajo, da vsaka, tudi najbogatejša družba potrebuje prostovoljce in humanitarne organizacije, ki jih povezujejo.

Savus

 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor