Katapult iz Trbovelj je v Ljubljano pripeljal podzemno železnico. Na Letališki je v četrtek, 6. maja, odprl nove prostore. Zakaj? »Ljubljana je le večje mesto kot Trbovlje. V Trbovljah ohranjamo proizvodni in testirni del, logistiko … So pa podjetja, ki si pač zaradi strank želijo biti fizično prisotna v Ljubljani in iz teh potreb smo naredili te prostore« pravi snovalec Katapulta dr. Jure Knez.

Ljubljanski Katapult

V spodnjih prostorih ljubljanskega Katapulta je 300 kvadratnih metrov, vsega skupaj pa ima Katapult (še v gornjih nadstropjih) stavbe na Letališki v Ljubljani na voljo tisoč kvadratnih metrov. Nekaj prostora so oddali v najem, vendar obstaja tudi možnost za širitev.

Naložba v prostore ljubljanskega Katapulta je bila vredna milijon evrov. V kletnem prostoru so na poseben način uredili lične pisarne. Vhodna avla je seveda poimenovana po Trbovljah.

Vhod v podzemlje krasijo grafiti trboveljskih umetnikov, ki so nastajali kar ob otvoritvi. V avli pa so na zanimiv način umestili trboveljski dimnik in novo pridobitev Rudarja – Prometeja.

Postaje podzemne železnice

Ostale prostore so poimenovali po nekaterih svetovnih mestih, kjer imajo podzemno železnico. »Midva sva trenutno v Tokiu, nasproti je Vzhodni in Zahodni Berlin, potem je Moskva, London, Paris, Hong Kong, New York. Prostori so trenutno zasedeni, nekaj tudi z dejavnostmi, ki jih podjetniki razvijajo v trboveljskem Katapultu. Rok’s Nut Butter je s svojo Kooperativo 103 zasedel Vzhodni in Zahodni Berlin, More Than Beauty New York. Ostali prostori se bodo oddali različnim najemnikom. Eno od pisarn pa bomo namenili za najem za en dan v tednu. Se pravi pet nas rabi pisarno, vsak jo vzame za en dan v tednu, takrat imaš zagarantirano pisarno, prostor, kjer lahko mrežiš,« pravi direktorica Katapulta Urša Poznič Goršek.

Nove ideje

»V novih prostorih se bodo razvijale nove ideje, pričakujem, da bo postalo okolje, kjer se bodo lahko generirale sveže ideje. Mislim, da Slovenija v teh časih to nujno potrebuje,« pravi dr. Jure Knez. In dodaja: »Katapult je narejen z namenom pomagati. Seveda sedež in glavna dejavnost ostaja v Trbovljah, dodatna storitev so pa ti prostori, ki so na voljo v Ljubljani.«

Poznič Goršek: »Pričakujemo, da bomo na ta način dobili še več dobrih start upov, katerim bomo lahko pomagali, ker je to naše poslanstvo. Na naši spletni strani smo pripravili enostaven spletni obrazec, kjer se lahko vsak, ki ima kakršnokoli podjetno idejo, prijavi in napiše svojo idejo in želje. Morda rabi samo pomoč pri mentorskih procesih, ali prostore v Ljubljani, v Trbovljah. Ne želimo pa, da je naša vez le najem, ampak, da postanejo novi člani Katapulta del skupnosti, ki nekaj dobi in nekaj daje nazaj skupnosti.«

Inkubiranci Katapulta, okrog 40 jih je sedaj, bodo lahko uporabljali ljubljanske prostore za sestanke s partnerji v glavnem mestu, tam sklepali posle. »Drugače je ali se dobiš v gostilni ali pa na Letališki v sejni sobi,« pravi Urša Poznič Goršek.

Zakaj pomoč novim podjetnikom

»Podjetniška pot je nekaj, kar je potrebno med mladimi promovirati. Dovolj je mladih, ki si želijo iti v podjetništvo. Če jim omogočimo neko lažjo pot, se jih bo še več odločalo za podjetniško pot. Osebno lahko rečem, da mi nikoli ni bilo žal, da sem hodil po tej poti,« pravi Knez, ki še doda: »Potrebno je verjeti vase, v svoje ideje, v svoje izdelke. Na drugi strani pa je potrebno imeti vztrajnost, treba je vedeti, da tudi druge ekipe po svetu najbrž razmišljajo o podobnih rečeh. Potrebno je imeti voljo do trdega dela, da potem pridejo tudi uspehi.«

Kam naprej?

Za konec pa pogled na kažipot, kjer so zapisana svetovna imena mest in vprašanje: »Imate ideje za širitev Katapulta v kakšno drugo mesto?« Knez se hudomušno nasmehne: »Bomo videli, jaz mislim, da tako kot je rastel Dewesoft, tako raste tudi Katapult. Če se pojavijo kakšne priložnosti, zakaj pa ne. Mogoče pa, zdaj imamo tu v Katapultu v Ljubljani Trbovlje, New York, London, Paris, Tokio, Hong Kong, ko ve, kam nas popelje pot naprej.« Človek mora poznati Knezov humor, da ne nasede na prvo žogo. Po krajšem premisleku sogovornik z nasmehom doda: »No. ne verjamem, da bomo dejavnost selili po svetu. Mislim, da bomo ostajali v glavnem v Sloveniji, malo sem se šalil. Vzpodbujali pa bomo slovenske ideje in slovenske podjetnike.«

Marko Planinc

Foto: Marko Planinc

Prejšnji članekBitcoin ₿
Naslednji članekDanes dogaja