Današnja sobota prinaša v Zasavje 350 odličnih trail in gorskih tekačev. Tekli bodo na različno dolgih progah, tudi na 51 km po zasavskih hribih. In dolinah. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 7. januar 2023


Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno. Po nekaterih nižinah se bo sprva zadrževala megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 13 °C.

V nedeljo bo oblačno, v zahodni polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo. V ponedeljek bo oblačno in deževno. Meja sneženja bo sprva nad nadmorsko višino 1500 m, popoldne pa se bo spuščala. V torek se bo razjasnilo, po nekaterih nižinah bo zjutraj nastala megla.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je do 9. januarja začasno odprta za promet, v tem času je ukinjena popolna zapora lokalne ceste. Velja pa delna zapora ceste.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Knap Trail

Danes bo v Zasavju potekala izjemna športna prireditev Knap Trail. Prireditev organizira Športno društvo Sportiva. Letos bo največ izmed 350 udeležencev teklo na 16 km, nekaj manj se jih bo pomerilo na 30 in 51 kilometrov. Proge so zahtevne, višinske razlike precejšnje. Prireditev bo povezala vse tri zasavske občine. Tekmovalci prihajajo iz desetih držav (Slovenija, Italija, Avstrija, Hrvaška, Črna gora, Madžarska, Nemčija, Romunija, Poljska in Irska).Tekači bodo startali danes zjutraj izpred Doma Svobode v Trbovljah. Okrepčevalne postaje bodo v Planinski vasi, na Kalu (planinski dom), Podmeji, na Sveti Planini (planinski dom), na Čemšeniški planini (planinski dom) in zavetiščni hišici na Znojilah.


 

Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del Lidije Ojsteršek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Zagorje – kino

Poroka za umret

ob 19. uri

Ameriška komedija, režija Jason Moore, igrajo Jennifer lopez, Jennifer Coolidge, Josh Duhamel.

Za svojo sanjsko poroko zbereta svoji simpatični, vendar zelo vsiljivi in samozavestni družini na prelepem otoku, kjer pa oba začenjata dobivati pomisleke. In če to ni dovolj velika grožnja nepozabnemu praznovanju, so nenadoma ogrožena življenja vseh, saj prav vsi postanejo talci terorističnih piratov. “Dokler naju smrt ne loči” dobi povsem nov pomen v tej komični in adrenalinski pustolovščini, kjer morata Darcy in Tom rešiti svoje ljubljene, če se prej ne pobijejo med seboj.

 


Delavski dom Trbovlje

Koyaa in nagajivi predmeti

ob 10. uri

V okviru otroškega abonmaja bodo v kino dvorani Delavskega doma Trbovlje v okviru četrte predstave abonmaja vrteli film Koyaa in nagajivi predmeti.

Koyaa stanuje na gorski polici visoko nad oblaki. Sicer mirne dni mu popestrijo nagajivi vsakdanji predmeti, ki občasno nenadoma oživijo. Da mu stvari ne uidejo iz rok, mora vedno znova najti ustvarjalno rešitev.

Po predstavi bo potekala krajša ustvarjalna delavnica, na kateri bodo udeleženci  spoznali, kakšno vlogo ima v filmu svetloba.


Lil lil krokodil

ob 17.00 uri

Ameriški pustolovski film, režija Josh Gordon, Will Speck

Igrani film, posnet po otroški knjigi, o krokodilu, ki živi v New Yorku. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Operacija Fortune: Prevara stoletja

ob 19. uri

Akcijski triler (Kitajska, ZDA, 2023). izvirni naslov Operation Fortune: Ruse de guerre, režija Guy Ritchie, scenarij Ivan Atkinson, Marn Davies, igrajo Jason Statham, Josh Hartnett, Cary Elwes, Hugh Grant, Aubrey Plaza, Eddie Marsan, Max Beesley, Eugenia Kuzmina…

V filmu mora super vohun Orson Fortune izslediti in ustaviti prodajo nove tehnologije smrtonosnega orožja, ki jo uporablja milijarder, posrednik z orožjem Greg Simmonds. Fortune se združi z ekipo nekaterih najboljših svetovnih operativcev in zaposli največjega hollywoodskega filmskega zvezdnika Dannyja Francesca, da jim pomaga na tej svetovni tajni misiji reševanja sveta.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Vida Bošnjak Logar

Na današnji dan se je leta 1934 v Radovči pri Metliki rodila pesnica, pisateljica in vzgojiteljica Vida Bošnjak Logar. Otroštvo je preživela v Beli Krajini. Po končani Srednji vzgojiteljski šoli v Ljubljani, je prvo leto službovala v Lokah pri Zagorju, nato je bila od leta 1954 do upokojitve zaposlena v Vzgojnovarstveni organizaciji Hrastnik, v letih 1960–1984 na delovnem mestu ravnateljice. Leta 1998 je javnosti predstavila svojo prvo pesniško zbirko Obraz, ki je izšla v samozaložbi. Sledila je pesniška zbirka Slutnja: Ko so ptice pele jutro (1999), zbirka kratke proze Spreminjanja (2001) in trilogija Potovanja (2009). Za svoje delo je prejela občinsko nagrado »Zaslužni občan« za vzgojo in izobraževanje.


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus


 

Prejšnji članekKnap Trail
Naslednji članekNovo vodstvo v najmlajši KS v Zagorju