Danes je že drugi delovni dan v maju. Izkoristite ga najbolje, kar morete, saj je maj mesec mladosti, ljubezni, pomladi ali karkoli pač hočete.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Torek, 4. maj 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo.

Arso napoveduje, da bodo danes v Zasavju dokaj sončno. Zapihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18 °C.

Jutri bo spremenljivo oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 15 do 20 °C. Zvečer in v noči na četrtek se bodo padavine od severa razširile nad večji del Slovenije. V četrtek dopoldne bodo padavine postopno ponehale, veter bo oslabel. Čez dan bo pretežno oblačno. V petek se bodo padavine od severa spet razširile nad vso Slovenijo.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Danes v Zasavju ni napovedanih večjih prireditev.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

N cesti Trbovlje – Latkova vas poteka pri Knezdolu izmenično enosmerni promet zaradi asfaltiranja cestišča.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.

Električna energija

Elektro Ljubljana danes napoveduje prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah za odjemalce iz TP Stranski vrh, Koprivnik in Sladič (nadzorništvo Zagorje).

Jutri ne bo elektrike od 11. do 12. ure za odjemalce iz TP Klek, izvod dom Tončke Čeč (nadzorništvo Trbovlje).

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1921 se je v Zagorju rodil Ivan Šinkovec. Med narodnoosvobodilno borbo je v Beli krajini opravil novinarski tečaj in se po vojni zaposlil v uredništvu Ljudske pravice. Med letoma 19151 in 1964 je bil glavni urednik Ljubljanskega dnevnika, glavni urednik in direktor Ljudske pravice-Borbe, odgovorni urednik Dela in glavni urednik Tovariša. Poklicno pot je nadaljeval v skupščini ljudske republike Slovenije, kjer je postal sekretar za informacije. Zadnja leta je delal v gospodarstvu in bil stalni predsednik piranske Splošne plovbe v Ameriki.

Na današnji dan leta 2014 je umrl Leopold Odlazek, Trboveljčan, ki je zaslužen za to, da so se igrače in igre otrok zasavskih rudarjev ohranile vse do danes. Za stalno razstavo v Zasavskem muzeju Igračarije je izdelal okrog 30 starih otroških igrač. Zaslužen je tudi zato, da so zapisani stari običaji in življenje v rudniških kolonijah v Trbovljah. Napisal je knjigo Med hauzi: Takšne in drugačne iz Žabje vasi. Bil je odličen ljubiteljski etnolog.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je svetovni dan gasilcev, svetovni dan boja proti astmi in mednarodni dan spoštovanja piščancev.

Savus

Prejšnji članekUkradel drva
Naslednji članekDr. Simona Kustec v Hrastniku