Na zadnji petek v letu se nadaljuje kup prednovoletnih prireditev. V Zagorju bodo danes feštali z Dejanom Vunjakom in Luko Basijem. Na Dolu druženje krajanov, v Zagorju plezanje in igre z žogo. Še vedno so na ogled jaslice v zasavskih cerkvah. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 30. december 2022


Vreme

Danes bo prevladovalo oblačno vreme. V severovzhodni Sloveniji bo večinoma suho, drugod bo občasno deževalo. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 9 do 13 °C.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, najvišje dnevne od 9 do 16 °C. V nedeljo in ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno Še bo pihal jugozahodni veter, toplo bo.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane na Izlakah promet poteka do 1. januarja 2023ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni načrtovanih izklopov električne energije.


Prireditve

Občina Zagorje

Silvestrovo pred silvestrovim

Občina Zagorje pripravlja danes ob 21. uri pred Gasilskim domom Zagorje prireditev Silvestrovo pred silvestrovim. Za zabavo bosta danes skrbela pevca Dejan Vunjak in Luka Basi ter njuni glasbeniki.


KS Dol pri Hrastniku

Druženje krajanov

Na Dolu pri Hrastniku pripravlja tamkajšnja krajevna skupnosti danes od 17. do 20. ure na ploščadi pred spomenikom Dol druženje krajanov.


DPM Zagorje

Športno plezanje in igre z žogo

Društvo prijateljev mladine Zagorje ob Savi danes od 9. do 12. ure pripravlja zabavo s športnim plezanjem in igrami z žogo. Otroci se zberejo na igrišču pred Proletarcem, potem pa gredo v športno dvorano. »Udeleženci naj imajo s sabo športno opremo in čisto športno obutev ali copate ter steklenico vode,« še sporočajo organizatorji.


Cerkve v Trbovljah, Hrastniku in na Dolu

Jaslice

V času med božičem in silvestrovim bodo od 27. do 31. decembra župnijske cerkve v Trbovljah, Hrastniku in na Dolu odprte za ogled jaslic med 16. in 18. uro.


KS Ravenska vas

Ogled jaslic

Krajevna skupnost Ravenska vas pripravlja danes od 11. do 12. ure ogled jaslic v cerkvi sv. Urha v Ravenski vasi. Jaslice bodo na ogled vse dni do 6. januarja.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Kot je običajno pri skupinskih razstavah je tudi pričujoča zelo pestra, tako po likovni tehniki kakor tudi po vsebini. Razstavo si je moč ogledati do 5. februarja 2023. Odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023, potem se bo preselila v Winbergerjevo hišo, kjer bodo v nadaljevanju stalno na ogled dela iz stalne zbirke kolonije.

Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Fotografska razstava dr. Borisa Skalina

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled fotografska razstava dr. Borisa Skalina. Boris Skalin je bil rojen v Sedlu pri Kobaridu. Usoda slovenskega učiteljstva na ozemlju italijanske države je pripeljala družino v šolo v Podkraj pri Hrastniku, na kranjsko stran, tja, kot pravi sam, kjer si Kum umiva noge. Najbrž se je že takrat določil ta del njegovega bivanja, njegovega odtiskovanja v ta svet. Boris je potem odšel na gimnazijo v Trbovlje in naprej na študij v belo Ljubljano. Agronomija in doktorat iz ihtiologije, riboslovja. Služba v Žalcu. Od 9.maja 1945, ko je za nekaj litrov vina kupil svoj prvi fotografski aparat od nemškega vojaka, ob delu in družini, še fotografira. Razstava bo odprta do 4. januarja 2023.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Delavski dom Trbovlje – kino

Obuti maček

ob 10. uri

Ameriška animirana komična pustolovščina, režija Joel Crawford

Po več kot desetletju DreamWorks Animation predstavlja novo pustolovščino v filmih o Shreku, ko drzni razbojnik Obuti maček odkrije, da sta njegova strast do nevarnosti in neupoštevanje varnosti terjali svoj davek. Zapravil je namreč osem od svojih devetih življenj, pri tem pa pozabil šteti. Da dobi vsa svoja življenja nazaj, se bo odpravil na svojo največjo misijo doslej. Film je sinhroniziran v slovenščino.

Pol ure pred kino predstavo bo Knjižnica Toneta Seliškarja pripravila pravljično urico s knjigo v kino.


Poroka za umret

ob 17. uri

Ameriška akcijska romantična komedija, izvirni naslov Shotgun Wedding (2023), režija Jason Moore, scenarij Mark Hammer, igrajo Josh Duhamel, Jennifer Lopez, Jennifer Coolidge

Darcy in Tom za svojo sanjsko poroko zbereta svoji simpatični vendar zelo vsiljivi in samozavestni družini ne prelepem otoku, kjer pa oba začenjata dobivati pomisleke. In če to ni dovolj velika grožnja nepozabnemu praznovanju, so nenadoma ogrožena življenja vseh, saj prav vsi postanejo talci terorističnih piratov. »Dokler naju smrt ne loči« dobi povsem nov pomen v tej komični in adrenalinski pustolovščini, kjer morata Darcy in Tom rešiti svoje ljubljene, če se prej ne pobijejo med seboj.


I Wanna Dance with Somebody

ob 19. uri

Amerišča biografska glasbena drama, izvirni naslov I Wanna Dance with Somebody (2022), režija Kasi Lemmons, scenarij Anthony McCarten, igrajo Stanley Tucci, Tamara Tunie, Naomi Ackie

Film prikazuje življenje in glasbo največje R&B pevke vseh časov, Whitney Houston.


Delavski dom Zagorje – kino

Lil lil krokodil

ob 10.30 uri

Ameriški pustolovski film, režija Josh Gordon, Will Speck

Igrani film, posnet po otroški knjigi, o krokodilu, ki živi v New Yorku. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Melhijor Čobal

Na današnji dan se je leta 1864 v Preboldu rodil slovenski politik in organizator Melhijor Čobal. Leta 1894 se je preselil v Zagorje ob Savi, kjer je leta 1898 postal ravnatelj Konzumne zadruge. V letih 1910–1912 je bil odgovorni urednik Rudarja, leta 1914 pa je izdajal glasilo Rudarski delavec. Umrl je 15. maja leta 1943 v Zagorju ob Savi.


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus


 

Prejšnji članekSrečno, Zagorje
Naslednji članekKoledar dogodkov – september 2022