V Zasavju se danes pričenja prav veseli december. V Hrastniku bodo pripravili premierno lutkovno predstavo za odrasle o knapih in glažarjih. Kar dve uri bodo pripovedovali tudi pravljice in se potem družili. V Trbovljah koncert v Glasbeni šoli. Odprte so zanimive razstave. Tudi kaj zelo resnega se bo dogajalo. V Zagorju se bodo sestali občinski svetniki. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 19. december 2022


Vreme

Danes bo v notranjosti Slovenije precej megle ali nizke oblačnosti, ki lahko vztraja ves dan. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 2 °C.

V torek se bo od jugozahoda pooblačilo, nekaj jasnine bo ponekod na severu, po nižinah bo sprva megleno. V sredo bo večinoma oblačno, ponekod bo pihal jugozahodnik. Topleje bo. V četrtek bo sprva oblačno, čez dan se bo delno razjasnilo. Še naprej bo razmeroma toplo.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Zaradi sanacije hudourniškega odtoka do 23. decembra velja delna zapora lokalne ceste Bukovje – Bevško v občini Trbovlje.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – Toplice in Jože Marn, da vode v prehranske namene ni potrebno več prekuhavati.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Toplice, izvod Turk, od 8. do 14. ure iz TP Obrtna cona Toplice, izvod Stope, od 8.30 do 14. ure iz TP Loke, izvod Pušave (nadzorništvo Zagorje), od 10. do 12. ure iz TP Sava Berdajs, izvod smer Ponoviče (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 11. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Log, izvod K-5 (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Kresnice vas, izvod Kresniške poljane (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Občinski svet Občine Zagorje ob Savi

Danes ob 18. uri se bodo v stekleni dvorani Kulturnega centra Delavski dom Zagore na 2. seji v tem mandatu zbrali člani Občinskega sveta Občine Zagorje ob Savi. Sprejeli bodo novega člana OS, zapisnike s prejšnji sej, župan bo poročal o delu in tekočih aktivnostih, člani sveta bodo lahko podajali pobude. Obravnavali bodo tudi predlog proračuna Občine Zagorje ob Savi za leto 2023 in opravili volitve, imenovanja in razrešitve (delovna telesa in komisije Občinskega sveta, nadzorni odbor občine Zagorje ob Savi.


Marionetno gledališče Jurček

Knapi in glažarji

V Delavskem domu Hrastnik bodo danes ob 19. uri pripravili zanimivo premiero enodejanke za odrasle. Društvo Marionetno gledališče Jurček bo zaigralo enodejanko Knapi in Glažarji. Avtorica predstave Špela Ulaga je uporabila številne zgodovinske in etnološke značilnosti hrastniške doline, jih povezala v zanimivo zgodbo in ustvarila pristno predstavo. Zaplet: ljubezen med knapovskim fantom in glažarskim dekletom. Po predstavi pripravlja Društvo ŠULA itd razstavo Spominki rudarske dediščine. Razstava bo na ogled še 21., 22. in 23. decembra med 17. in 19. uro.


KRC Hrastnik

Pravljično dogajanje

KRC Hrastnik v sodelovanju z Vrtcem Hrastnik in Knjižnico Antona Sovreta Hrastnik pripravlja dane od 16.30 do 18.30 ure na ploščadi pred bazenom Hrastnik Pravljično deželo. Brali in pripovedovali bodo pravljice.

Ob 18.30 uri se bo pričelo pravljično dogajanje z glasbo, druženjem in kuhanim vinom.


Glasbena šola Trbovlje

Glasbena šola Trbovlje pripravlja danes ob 17. uri v dvorani Glasbene šole Trbovlje oddelčni nastop pianistov.


ZLU

Delavnica

Zasavska ljudska univerza pripravlja ob 9. uri v prostorih ZLU v Delavskem domu Trbovlje (vhod zadaj) delavnico, na kateri bodo udeleženci spoznavali Google koledar in Google zemljevide.


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Delavski dom Zagorje

Fotografska razstava dr. Borisa Skalina

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled fotografska razstava dr. Borisa Skalina. Boris Skalin je bil rojen v Sedlu pri Kobaridu. Usoda slovenskega učiteljstva na ozemlju italijanske države je pripeljala družino v šolo v Podkraj pri Hrastniku, na kranjsko stran, tja, kot pravi sam, kjer si Kum umiva noge. Najbrž se je že takrat določil ta del njegovega bivanja, njegovega odtiskovanja v ta svet. Boris je potem odšel na gimnazijo v Trbovlje in naprej na študij v belo Ljubljano. Agronomija in doktorat iz ihtiologije, riboslovja. Služba v Žalcu. Od 9.maja 1945, ko je za nekaj litrov vina kupil svoj prvi fotografski aparat od nemškega vojaka, ob delu in družini, še fotografira. Razstava bo odprta do 4. januarja 2023.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Cveto Majdič

Na današnji dan se je leta 1928 v Trbovljah rodil častni občan Občine Trbovlje, rudarski inženir, športnik, družbenopolitični delavec, pisec in planinec Cveto Majdič. V Trbovljah je živel celo življenje. Najprej je deloval v jamskem obratu rudnika, nato se je zaposlil v hčerinskem podjetju rudnika RGD, kjer se je ukvarjal z izgradnjo tunelov. Kasneje je bil vrsto let zaposlen v trboveljskem Rudisu. Umrl je 19. septembra leta 2019 v Trbovljah.


Svetovni dnevi

Dan sodelovanja med državami juga

Generalna skupščina je 19. december razglasila za dan Združenih narodov sodelovanja med državami Juga. Na ta dan je leta 1978 v Buenos Airesu Generalna skupščina sprejela akcijski načrt za promocijo in implementacijo tehničnega sodelovanja med državami v razvoju.


Savus