V Zasavju se bo danes spet veliko dogajalo. Veseli december pač. V Hrastniku bodo odprli razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti, v Trbovljah bodo še enkrat zaigrali na Božično novoletnem koncertu, v Zagorju bodo odprli novo fotografsko razstavo. To je le nekaj ponudbe. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 15. december 2022


Vreme

Danes bo večji del dneva suho, proti večeru pa bo od zahoda začelo deževati. Sprva bo ponekod nevarnost poledice. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 6 °C.

Jutri bo oblačno, občasno bo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, najvišje dnevne od 3 do 8 °C. V noči na soboto se bo meja sneženja ponekod spustila do nižin. V soboto sredi dneva bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo pričelo jasniti. V nedeljo bo pretežno jasno s hladnim jutrom.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Zaradi sanacije hudourniškega odtoka do 23. decembra velja delna zapora lokalne ceste Bukovje – Bevško v občini Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – Toplice in Jože Marn, da je zaradi skalitve vodnih virov potrebno vodo v prehranske namene prekuhavati vsaj 3 minute. Obvestilo velja do preklica.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 10. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Slatno, izvod Dol (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 12. ure iz TP Piškovec, izvod Piškovec in Ostenk (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 12. ure iz TP Loke, izvod Pušave (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 15. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Center (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 11. ure iz TP Klek II (nadzorništvo Trbovlje), od 10. do 12. ure iz TP Sava Berdajs, izvod smer Ponoviče (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Muzej Hrastnik

Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza

Zasavski muzej Trbovlje in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor bosta danes ob 18. uri v Muzeju Hrastnik pripravila odprtje gostujoče razstave Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor je razstavo pripravil leta 2020 v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2020, s katerim so obeležili mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnico osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz. Dokumentarna razstava pripoveduje o več kot 2.300 ljudeh iz Slovenije, ki so jih v času druge svetovne vojne Nemci odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz na Poljskem. Od vseh deportiranih ljudi se jih je iz taborišča Auschwitz vrnilo približno 1000, drugi pa so tam umrli.

Med žrtvami je bilo tudi 145 prebivalcev Zasavja, večinoma sorodnikov ustreljenih talcev in partizanov, ki so bili predvsem v letu 1942 kot neposredna posledica najhujšega nacističnega nasilja na Štajerskem v času celotne vojne deportirani v to taborišče smrti.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Prvih 10

Foto galerija f 2,8 pripravlja danes ob 18. uri otvoritev razstave v Foto galeriji f 2,8 v Zagorju. Ta je v dobrih dveh letih gostila 10 razstavljavk in razstavljavcev. Skupni imenovalec vseh je drznost, s katero so avtorice in avtorji pokazali, da je kreativnost v fotografiji še kako prisotna, pa naj si bo to zapis na analogni ali digitalni medij. Razstava Prvih 10 je izbor posameznih fotografij, ki sestavljajo stalno zbirko, ki bodo od odprtja razstave bogatile foto galerijo f 2,8. Fotografije pa na najboljši način predstavljajo predanost ustvarjalnosti fotografinj in fotografov. Razstavljajo: Tina M. Šobot, Drago Metljak, Bojan Dremelj, Tadej Gulič, Branko Klančar, Janez Pelko, Jure Kravanja, Benjamin Kreže, Liza Šobot in Franci Lamovšek. Prisotnost na odprtju je potrdilo že nekaj avtoric in avtorjev, zato ne zamudite priložnosti pogovora z njimi o njihovem ustvarjanju.


Glasbena šola Trbovlje

Božično novoletni koncert

Danes bo Glasbena šola Trbovlje v Delavskem domu Trbovlje pripravila Božično novoletni koncert GŠ Trbovlje. Poseben program, ki so ga pripravili učenci in učitelji Glasbene šole se bo pričel ob 19. uri. »Čakata nas prav posebna večera, v kar smo se prepričali že na matineji, ki smo jo pripravili za učence OŠ Tončke Čeč in OŠ Ivana Cankarja.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Pravljica pod novoletno jelko

Danes ob 17.30 uri bodo v Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik pričarali Pravljica pod novoletno jelko. Hanina božična želja je resnična zgodba o deklici Hani, ki si je za božič zaželela, da bi shodila. Željo napiše tudi Božičku. Ta želje razporeja v škatle, a na koncu mu v rokah ostane Hanino pismo, ki ne sodi v nobeno škatlo –  ne v tisto za knjige, punčke, žoge ali druga igrače … Z branjem slikanice otrok na čuten in poseben način spozna tematiko nematerianih želja in lažje razumeva drugačnost. Vabljeni otroci in starši.


VGC ZLU Zasavje

Stresi stres

VGC ZLU ob četrtkih ob 16. uri v telovadnici Osnovne šole dr. Slavka Gruma v Zagorju organizira vodeno vadbo Stresi stres, ki je telesu in umu prijazna ter namenjena starejšim osebam. Vadba vključuje enostavne dihalne tehnike za sproščanje in miren spanec, vaje za raztezanje in zdravo hrbtenico, vključuje tudi elemente čuječnosti in meditacijo s hipnotičnim sproščanjem. Vadbo vodi Nataša Jerman Rajh, učiteljica integralnega dihanja, NLP coach in NLP praktik hipnoze.


Kantri ples v vrstah

Vsak četrtek ob 18. uri poteka v kinodvorani Dol pri Hrastniku v okviru VGC Zasavje kantri ples v vrstah, ki ga vodi Štefka Bezgovšek. »Naše poslanstvo je, da s plesom krepimo svoje telo, duha in zabavamo druge,« je geslo skupine.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Kot je običajno pri skupinskih razstavah je tudi pričujoča zelo pestra, tako po likovni tehniki kakor tudi po vsebini. Razstavo si je moč ogledati do 5. februarja 2023. Odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023, potem se bo preselila v Winbergerjevo hišo, kjer bodo v nadaljevanju stalno na ogled dela iz stalne zbirke kolonije.

Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Fotografska razstava dr. Borisa Skalina

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled fotografska razstava dr. Borisa Skalina. Boris Skalin je bil rojen v Sedlu pri Kobaridu. Usoda slovenskega učiteljstva na ozemlju italijanske države je pripeljala družino v šolo v Podkraj pri Hrastniku, na kranjsko stran, tja, kot pravi sam, kjer si Kum umiva noge. Najbrž se je že takrat določil ta del njegovega bivanja, njegovega odtiskovanja v ta svet. Boris je potem odšel na gimnazijo v Trbovlje in naprej na študij v belo Ljubljano. Agronomija in doktorat iz ihtiologije, riboslovja. Služba v Žalcu. Od 9.maja 1945, ko je za nekaj litrov vina kupil svoj prvi fotografski aparat od nemškega vojaka, ob delu in družini, še fotografira. Razstava bo odprta do 4. januarja 2023.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Borisa Skalina: Ziherca

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 18. decembra odprta fotografska razstava dr. Borisa Skalina z naslovom Ziherca. Fotografije so na ogled ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah med 16. in 19. uro, med delovniki pa tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po 051 626 296.

Razstava Borisa Skalina pred nas postavi enega od simbolov rudarske krajine, varnostno svetilko ali »ziherco«. Ziherca je rešila številna rudarska življenja in postala mnogo več kot še en del opreme. Bila je tudi vir navdiha umetnikom, tako za likovno kot literarno ustvarjanje. V temne rudniške rove je prinašala svetlobo, ki je poleg vode in toplote osnovni pogoj za življenje. Simbolno je ta luč rudarjem pomenila upanje na srečno vrnitev na površje.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Avatar: Pot vode

ob 18. uri

Ameriška akcijska z-f pustolovščina, izvirni naslov Avatar: The Way of Water (2022), režija James Cameron, scenarij James Cameron, Josh Friedman, igrajo Zoe Saldana, Michelle Yeoh, Sam Worthington…

Več kot desetletje po dogodkih iz prvega filma, Avatar: pot vode pripoveduje zgodbo o družini Sully (Jake, Neytiri in njuni otroci), o težavah, ki jih spremljajo, o bitkah, ki jih bijejo in o tragedijah, ki jih prestajajo.

Zgodba je umeščena deset let po dogajanju iz prvega dela. Avatar: Pot vode se začne z zgodbo o družini Sully. Odkar se je odločil trajno prenesti človeško zavest v telo Avatarja in postati novi vodja naroda Na’vi, Jake Sully s svojo družino živi na Pandori. Z Neytiri sta ustvarila družino in dobila otroke. Kolonizacijske sile se vrnejo na Pandoro, da bi oživile prvotno iskanje, zaradi česar Jake in Neytiri pobegneta iz svojega doma in raziskujeta doslej še neznane dele Pandore, da bi srečala ljudstvo Metkayine, klan domorodcev, ki živijo obdani z morjem.

Film “Avatar: Pot vode” vsebuje kar nekaj sekvenc z močno bliskajočo svetlobo, ki utegnejo vplivati na gledalce, ki lahko doživijo epileptični napad zaradi svetlobnih dražljajev oz. imajo kakršne koli drugačne oblike občutljivosti na svetlobo.


 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Slavko Hlastan

Na današnji dan je leta 1980 v Trbovljah umrl Slavko Hlastan, eden redkih Trboveljčanov, ki je nastopil na olimpijskih igrah (v Parizu leta 1924). Bil je celo blizu kolajne, saj je v disciplini skok čez konja na šir brez ročajev osvojil najbolj nehvaležno četrto mesto. Z vrsto takratne Kraljevine SHS pa je na neuradnem svetovnem prvenstvu osvojil drugo mesto.


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus


 

Prejšnji članekŠtudijski obisk za dvig digitalnih kompetenc
Naslednji članekTu se je smrt utrudila do smrti …