ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Tu se je smrt utrudila do smrti …

Zasavski muzej Trbovlje in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor sta pripravila gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.

Otvoritev razstave bo danes, 15. decembra, ob 18. uri v Muzeju Hrastnik. Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor je razstavo pripravil leta 2020 ob 75. obletnici osvoboditve Auschwitza v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2020, s katerim so obeležili mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnico osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz.

Dokumentarna razstava pripoveduje o več kot 2.300 ljudeh iz Slovenije, ki so jih v času druge svetovne vojne Nemci odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz na Poljskem. Od vseh deportiranih ljudi se jih je iz taborišča Auschwitz vrnilo približno 1000, drugi pa so tam umrli.

Med žrtvami je bilo tudi 145 prebivalcev Zasavja, večinoma sorodnikov ustreljenih talcev in partizanov, ki so bili predvsem v letu 1942 kot neposredna posledica najhujšega nacističnega nasilja na Štajerskem v času celotne vojne deportirani v to taborišče smrti.

Ob razstavi bodo pripravili še spremljevalni program. Muzejski parlament v Muzeju Hrastnik bodo organizirali 19. januarja 2023 s predavanjmem avtorja razstave Borisa Hajdinjaka s posebnim poudarkom na žrtvah Auschwitza z območja Zasavja.

Savus

Foto: ZMT


 

Isti avtor