Današnji torek bo v Zasavju bogat. Danes podeljujejo medalje OZVVS v Trbovljah. V Zagorju bodo predavali o Čilu in  Boliviji, v Hrastniku pa o času na spletu. V Hrastniku bodo odprli razstavo skupine Mozaik, ogledate pa si lahko še vrsto drugih razstav po Zasavju. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 8. november 2022


Vreme

Danes bo pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bo zapihal jugozahodnik, ponekod na zahodu se bo že nekoliko pooblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 °C.

V sredo bo pretežno oblačno, nekaj sonca bo še v severovzhodni Sloveniji, kjer bo ponekod jutro megleno. V hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik. V četrtek dopoldne bo dež od severozahoda zajel vso Slovenijo in do večera večinoma ponehal.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kolk 2, Mošenik in Mošenik 2 (nadzorništvo Zagorje), od 9. do 11. ure iz TP Neža (nadzorništvo Trbovlje).

Za jutri Elektro Ljubljana nima objavljenih izklopov.


Prireditve

Podelitev medalj članom OZVV za Slovenijo

Od včeraj do jutri pripravlja OZVVS  Zasavje veteranska srečanja, kjer podeljujejo medalje ob 30. obletnici samostojne in neodvisne države Republike Slovenije. Medalje prejmejo člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo,  ki imajo urejen status vojnega veterana in je le ta zaveden v člansko evidenco ZVVS.

Danes bo srečanje med 16. in 19. uro potekalo v Trbovljah na strelišču Agnez.

Jutri bo srečanje med 16. in 19. uro v Zagorju v društveni pisarni na Kidričevi 11a.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Predavanje

V Knjižnici Mileta Klopčiča bodo danes ob 19. uri na mladinskem oddelku pripravili zanimiv potopisno predavanje Velikonočni otok, Čile, Bolivija. Predaval bo Nejc Draganjec. »Fotografija je pogledu, kar je poezija govoru. Bogata in estetska ekspresija umetnikovega sporočila. V popotni fotografiji je to sporočilo običajno občutek nekega kraja in časa, ki si ga gledalec fotografije deli s fotografom«, meni izkušen popotnik in fotograf Nejc Draganjec, ki bo tokrat predstavil eksotične dežele – Čile, Bolivijo ter Velikonočni otok s čudovitimi fotografijami.


Delavski dom Hrastnik

Razstava Mozaik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik bodo dane ob 18. uri odprli razstavo likovne skupine Mozaik.


Mladinski center Hrastnik

Predavanje Logout

V Mladinskem centru Hrastnik bodo danes ob 17. uri pripravili predavanje Logout. Preveč preživetega časa na telefonu, tablici ali za računalnikom? Predavanje za starše otrok in mladostnikov o optimizaciji časa, preživetega na spletu in vzpostavitvi pravil in dogovorov glede domače rabe tehnologije.


Open club ZMŠT

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure. Open klub ponuja naslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Razstava Olge Vozelj

Na stopnišču knjižnice v Kisovcu novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj. Rodila se je leta 1938 in večino svojega časa preživela v Kisovcu. Že kot mlada deklica je občudovala naravo in kadar je imela možnost, je risala in slikala na vse, kar ji je prišlo pod roke. To jo je spremljalo vsa nadaljnja leta njenega ustvarjanja. Udeleževala se je likovnih kolonij po Sloveniji in tako nabirala nova znanja, vendar je ves čas ohranjala svoj stil. Veliko je sodelovala na dobrodelnih akcijah po Sloveniji, razstavljala je doma in v tujini. Na Japonskem je dobila priznanje za sliko, sestavljeno iz suhega cvetja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Rokomet

Danes ob 18.30 uri bo v dvorani Dolanka rokometna tekma članov za pokal Slovenije, na kateri se bodo igralci domačega RK Dol TKI Hrastnik pomerili z ekipo RK Sviš iz Ivančne Gorice.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Jože Volfand

Na današnji dan se je leta 1944 v Hrastniku rodil novinar, urednik, družbenopolitični delavec, kulturnik, podjetnik in založnik Jože Volfand. Leta 1971 je prevzel mesto glavnega urednika na Novem tedniku in Radiu Celje. Opravljal je vrsto visokih predstavniških funkcij v takratni socialistični Jugoslaviji (kinematografija, kultura,). potem pa odšel v novinarske vode. Na nacionalni televiziji je vodil prve oddaje v živo, leta 1980 pa se je zaposlil pri osrednjem slovenskem dnevniku Delo – najprej kot urednik kulturne redakcije, nato odgovorni urednik, pomočnik glavnega urednika in urejevalec mnenjske, komentatorske strani. V tem obdobju je bil med drugim predsednik skupščine jugoslovanskega filmskega festivala v Pulju. Po odhodu z Dela je ohranil status samostojnega novinarja in postal podjetnik – lastnik in direktor podjetja Fit media v Celju.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus


 

Prejšnji članekSledi korakov: Boris Karlovšek
Naslednji članekKretivni preboj Trbovelj