Današnji dan je v Sloveniji državni praznik, dan reformacije. Je pa tudi večer za čarovnice. Izrezane buče. Morda obisk čarovniških delavnic v Trbovljah ali pa za ogled kakšnega čarovniškega filma. Užijte dan, lep bo. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 31. oktober 2022


Vreme

Danes bo jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla, ki se bo ponekod na vzhodu lahko zadržala tudi del popoldneva. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 °C.

Jutri bo v večjem delu Slovenije še pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne megla. Popoldne se bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije pooblačilo. Zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 10, najvišje dnevne od 18 do 24 °C.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, več sončnega vremena bo na vzhodu. Zvečer in v noči na četrtek bo ponekod rahlo deževalo. V četrtek bo oblačno, na vzhodu bo povečini suho, drugod bo občasno rahlo deževalo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Obvestilo Komunale Trbovlje: »Stanovalce naselij Novi dom, Dom in vrt, Kešetovo, Ulica Sallaumines in Mestni trg obveščamo, da je zaradi poškodbe cevovoda prišlo do povišane motnosti pitne vode. Pred uporabo naj nekaj časa teče iz pipe, ko se zbistri, pa jo je pred uporabo v prehrambne namene treba prekuhati. Ukrep prekuhavanja velja do preklica. Priporočamo, da voda vre vsaj tri minute.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedani prekinitev dobav električne energije.


Prireditve

Noč čarovnic

Danes ob 17.15 bodo prostovoljke in prostovoljci DPM Trbovlje poskrbeli za čarovniško ustvarjalnico in poslikavo obraza, potem pa vas vabijo še na ogled kino predstav.


Delavski dom Trbovlje – kino

Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje!

ob 18. uri

Ameriška sinhronizirana družinska komedija, izvirni naslov Hotel Transylvania 3: Summer Vacation (2018), režija Genndy Tartakovsky, scenarij Michael McCullers, Genndy Tartakovsky, igrajo: Adam Sandler, Selena Gomez, Andy Samberg, Steve Buscemi, Keegan-Michael Key, Mel Brooks, Kevin James, Fran Drescher, david spade, Molly Shannon, Genndy Tartakovsky …

Grof Drakula in druščina se udeležijo križarjenja za pošasti, ki ljubijo morje, ne da bi vedeli, da si njihovo ladjo prisvaja družina Van Helsing, ki sovraži pošasti.


Noč čarovnic se konča

ob 20.00 uri

Ameriška grozljivka, izvirni naslov Halloween Ends (2022), režija: David Gordon Green, scenarij Chris Bernier, John Carpenter, David Gordon Green, igrajo Jamie Lee Curtis, Will Patton, Kyle Richards …

Štiri leta po dogodkih grozljivke Noč čarovnic mori (2021) Laurie živi s svojo vnukinjo Allyson (Andi Matichak) in končuje pisanje svojih spominov. Michaela Myersa od takrat ni bilo več na spregled. Potem ko je desetletja dopuščala, da je Michaelov duh določal in usmerjal njeno resničnost, se Laurie odloči, da se osvobodi strahu in besa ter sprejme življenje. Ko pa je mladenič Corey Cunningham (zaigra ga Rohan Campbell) obtožen umora dečka, ki ga je čuval, se sproži val nasilja in terorja, ki bosta Laurie prisilila, da se končno sooči z zlom, ki ga nima pod nadzorom, in to enkrat za vselej.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Dan reformacije

Danes praznujemo dan reformacije. Na ta dan se spominjamo verskega, političnega in kulturnega gibanja v 16. stoletju. Obeležujemo tudi začetek slovenskega knjižnega jezika. V tem času sta namreč nastali prvi dve knjigi v slovenskem jeziku – Abecednik in Katekizem, ki ju je napisal Primož Trubar.


Svetovni dan varčevanja

Današnji dan je bil za svetovni dan varčevanja razglašen leta 1924 v Milanu, kjer je takrat potekal mednarodni kongres. Na njem so se zbrali predstavniki številnih hranilnic iz 27 držav, tudi hranilnic, ki so delovale na ozemlju današnje Slovenije. Sklenjeno je bilo, da je treba spodbuditi varčevanje po vsem svetu, obeleževanje tega dneva pa da naj bo priložnost za promocijo varčevanja.


Savus