Danes se zaključuje čistilna akcija v Hrastniku. Obeta se malo bolj kisel dan, ampak naredite si ga lepega. Danes sta ogled dve razstavi: slikarska Milana Rijavca v Trbovljah in foto razstava Tadeja Guliča v Zagorju. Na današnji dan se je leta 1926 v Trbovljah rodil slikar Jože Ciuha. Danes je dan intelektualne vsebine, dan pomoči konjem in, ne boste verjeli, dan prest.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Ponedeljek, 26. april 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju oblačno, občasno manjše padavine, ki bodo proti večeru prehodno ponehale. Meja sneženja bo med 1100 in 1400 m nad morjem. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12 °C.

V torek bo oblačno, občasno bo deževalo. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1300 m. Ponekod bo pihal vzhodnik. Hladno bo. V sredo bo sprva oblačno, popoldne se bo oblačnost trgala. Predvsem v južni polovici Slovenije bodo občasno krajevne padavine. Spet bo topleje. V četrtek bo pretežno oblačno. Ponekod v osrednji Sloveniji bo občasno deževalo. Pihal bo jugozahodnik.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Danes bodo v Hrastniku nadaljevali s čiščenjem okolja. Ogledate si lahko razstavo Milana Rijavca v DDT in Tadeja Guliča v galeriji f 2,8 v Zagorju.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Čistilna akcija Hrastnik

V Hrastniku se danes zaključuje čistilna akcija Očistimo okolje, v kateri so zbirali kosovne odpadke. Danes bodo zabojniki postavljeni še na lokacijah: Prapretno (Zadružni dom), Prapretno (vas), Plesko (vas) in Studence (spomenik na Ani).

Skrito, a barvito

Kot vse kulturne prireditve v Covid letu tudi razstava Milana Rijavca v Delavskem domu v Trbovljah poteka tiho, skoraj skrito pred obiskovalci, ki morajo svoj obisk galerije zaradi vsem znanih pravil še vedno najaviti. Tudi zato nosi razstava primeren naslov Skrito, a barvito, saj je obiskovalec za svoj trud nagrajen z lepimi brezčasnimi kolorističnimi deli pred dobrima dvema letoma preminulega akademskega slikarja in nagrajenca Prešernovega sklada v različnih tehnikah, formatih in iz različnih obdobij ustvarjanja; pa tudi s pri nedavni obnovi galerije Delavskega doma odkritim mozaikom. Razstava bo odprta do 30. aprila, oziroma še dlje.

Dvojnost Tadeja Guliča

V Zagorju v foto galeriji f 2,8 (Olea) je odprta razstava Dvojnost Tadeja Guliča, ki predstavlja Trbovlje v drugačni luči. Dvojna ekspozicija na filmih srednjega formata verjetno pretežno »digitalnim« fotografom predstavlja velik izziv. Tadej Gulič uporablja tehnike, ki bi marsikaterega ustvarjalca vsaj začudile. Marsikaj iz časov analogne fotografije je namreč pozabljenega. Razstava je danes na ogled med 17. in 19. uro.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.

Električna energija

Elektro Ljubljana za danes ne napoveduje prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah.

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1924 se je v Trbovljah rodil slikar Jože Ciuha, slovenski slikar, ilustrator, grafik, pesnik, tudi pisec potopisov. Jože Ciuha je bil izjemno samosvoj avtor, ki je živel med Parizom, otokom Šipanom in Ljubljano. Imel je več kot 800 samostojnih in skupnih razstav v galerijah in muzejih po vsem svetu. Njegova dela so tudi v zbirkah maroškega kralja in japonskega cesarja. Bil je dobitnik imenitnih slovenskih in mednarodnih priznanj.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes obeležujemo svetovni dan intelektualne vsebine in svetovni dan konj. Na seznamu nevsakdanjih dni pa najdemo dan prest.

Svetovni dan intelektualne vsebine

V aprilu, točno 26. aprila 1970, je začela veljati Konvencija o ustanovitvi svetovne organizacije za intelektualno lastnino, z njim pa naj bi države članice dvignile zavest o vlogi intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju in počastile prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu.

Cilji svetovnega dne intelektualne lastnine so: dvigniti zavedanje o vplivu patentov, znamk in modelov ter avtorske pravice na vsakdanje življenje; opozoriti na to, kako varstvo pravic intelektualne lastnine spodbuja ustvarjalnost in inovativnost; počastiti ustvarjalnost in prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu; spodbuditi spoštovanje pravic intelektualne lastnine drugih.

Dan pomoči konjem

Na poljih konjev že dolgo ni več videti, traktor je tisti, ki ima več konjskih moči. Pa vendarle je še veliko ljudi, ki ima konje v hlevih. In če so konja nekoč uporabljali kot pomoč pri kmečkem delu, ga  danes v glavnem za razvedrilo in šport. Poznamo več športnih disciplin, kjer imajo konji glavno besedo: konjske dirke, preskakovanje ovir, dresurno jahanje, vožnja vpreg, distančno jahanje, eventing, reining. Verjetno je v svetu še več različnih disciplin, ki največkrat izhajajo iz narodnih šeg in navad.

Konji so lahko naši veliki prijatelji. Človek jim lahko pomaga, kot pomagajo konji človeku. Žal je lahko človek tudi sovražnik konja. Predvsem takšen, ki nima vesti in izrablja konja na različne načine. Ali ga zanemarja. Prav na to tudi opozarja dan pomoči konjem.

Dan prest

Današnji dan je nevemokdo proglasil za dan prest. Če jih nimate časa sami speči, kupite že narejene. Morda pa boste našli pekarno, kjer jih prazniku na čast delijo brezplačno.

Savus

Prejšnji članekCankarji posneli video
Naslednji članekZbrali 430 kg olja