Današnja sobota v Zasavju bo bogata z dogodki. V vseh občinah z Laškim povrh bo potekal pohod po Poti Srečno. V Hrastniku in na Dolu bo danes odmevala glasba pihalnih orkestrov. V Zagorju bodo uživali mladi in manj mladi na kostanjevem pikniku, v Hrastniku otroci lahko obiščejo komišibaj gledališče. Zvečer pa se bo Kisovec tresel v ritmih rock’n’rolla. Na Dolu pa od navijanja v Dolanki. Poglejte ponudbo in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 8. oktober 2022


Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno, več sonca bo dopoldne v severnih in severovzhodnih krajih, popoldne pa na zahodu. Dopoldne bo ponekod po nižinah še megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24 °C.

V noči na nedeljo se bo pooblačilo, ponekod v notranjosti bo predvsem zjutraj in deloma dopoldne občasno rahlo deževalo. Čez dan se bo počasi jasnilo, nekoliko hladneje bo. V ponedeljek in torek bo dokaj sončno z jutranjo in dopoldansko meglo ali nizko oblačnostjo po nižinah.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na cesti Moravče – Izlake v Mlinšah poteka izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 12. ure odjemalcem, ki so iz TP Šmartno usnjarna (nadzorništvo Litija).

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Pohod Pot Srečno

Danes bodo pripravili prvi pohod po štirih občinah po Poti Srečno. Pohodniki bodo krenili na pot ob 7.30 uri v Laškem in prehodili skoraj 30 kilometrov dolgo pot po občinah Laško, Hrastnik, Trbovlje do Zagorja ob Savi.

Ker bo pohod v vsakem vremenu naj udeleženci poskrbijo za primerno obutev in oblačila, dolžino ture pa prilagodijo svojim zdravstvenim in telesnim sposobnostim. Vabljeni so namreč tudi vsi pohodniki, ki bodo prehodili le del poti po posameznih občinah. Hoja je na lastno odgovornost.

Vsi udeleženci bodo prejeli spominsko priponko, po zaključku pa tudi topel obrok. Organiziran bo avtobusni prevoz za povratek na izhodiščna mesta.


Srečanje pihalnih orkestrov

Steklarska godba Hrastnik pripravlja v danes srečanje pihalnih orkestrov. Sodelovali bodo Rudarska godba Hrastnik, Pihalni orkester Steklarna Rogaška, Vaška godba Vrh nad Laškim, Steklarska godba Hrastnik in Pihalni orkester Alpina Žiri. Ob 10. uri bodo pripravili promenadne koncerte godb na ploščadi na tržnici v Hrastniku, ploščadi pred spomenikom NOB na Dolu ter pred VDO Podkraj v KS Steklarna. Ob 11. uri pa bo predstavitev vseh godb na ploščadi pri Športni dvorani Dolanka na Dolu, kjer bo tudi skupni nastop vseh pihalnih godb.


Rock&roll za Zasavje

Danes bodo pripravili v kulturnem domu v Kisovcu ob 19. uri koncert Rock&roll za Zasavje. Koncert pripravlja pevec Uroš Ržišnik, Kisovčan, spremljali ga bodo njegovi glasbeni tovariši, odlični glasbeniki: Luka Groboljšek (bas), Matej Zupančič (kitara), Matej Fele (kitara), Sašo Marn (bobni) in Simon Prašnikar (klaviature).

Pevec in tekstopisec Uroš Ržišnik ustvarja glasbo, ki je močno povezana s knapovsko tradicijo. Kar nekaj njegovih pesmi opeva knapovščino. Na rudarstvo je močno navezan. Mladost je preživljal v Kisovcu. V zagorskem rudniku je nekaj časa služil težek knapovski kruh.


Kostanjev piknik v Evroparku

Občina Zagorje ob Savi, Vrtec Zagorje in Društvo prijateljev mladine iz Zagorja vabijo vse na Kostanjev piknik, danes od 10. do 13. ure v Evroparku pri ladji Argonavtek. Posladkali se boste lahko s pečenim kostanjem in palačinkami, vozili z vlakcem, otroci bodo ustvarjali na delavnicah, ki jih pripravljajo Vrtec Zagorje ob Savi, CSD Zasavje – Enota Zagorje ob Savi in RK Slovenije, Območno združenje Zagorje. Zabavala vas bosta Damjana Golavšek in čarovnik Grega, ogledali si boste lahko gledališko predstavo Vrtca Zagorje Vsi za enega, eden za vse.


Komišibaj v MC Hrastnik

Le kaj se skriva v malem lesenem “kovčku”, ki se mu reče butaj? Kaj sploh je kamišibaj gledališče? Vse to in še več bodo otroci izvedeli danes ob 9. uri, ko se bomo podali v svet kamišibaj pravljic in zgodb v Mladinskem centru v Hrastniku. Dogodek je brezplačen.


Rokomet v Dolanki

Zvečer ob 19. uri bodo dolski rokometaši v dvorani Dolanka odigrali tekmo 1. B MRL proti ekipi Škerjanc Jadran. Rokometaši RK Dol TKI Hrastnik so v dosedanjih štirih kolih trikrat zmagali in doživeli nesrečen poraz proti Veliki Nedelji. Kaj pričakujejo danes, je pred tekmo povedal igralec Kris Žibert: »Danes nas čaka nova domača tekma, tokrat proti neugodnemu novincu Jadranu iz Hrpelj, na katerega smo se v tem tednu dobro pripravili. Cilj je graditi na prejšnji zmagi proti Radovljici ter tudi v soboto v Dolanki dati svoj maksimum. Spoštujemo nasprotnika, toda naš cilj je vedno enak … in to je zmaga.«


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Delavski dom Zagorje – kino

Padec

ob 19.00 uri

Triler (Velika Britanija, ZDA), izvirni naslov Fall (2022), režija Scott Mann, scenarij Jonathan Frank, Scott Mann, igrajo: Grace Fulton, Virginia Gardner, Jeffrey Dean Morgan …

Za najboljši prijateljici Becky in Hunter je smisel življenja v premikanju mej in premagovanju strahu. Ko se povzpneta na več kot 600 metrov visok radijski stolp, se zgodi nepričakovano – na vrhu obtičita brez možnosti poti navzdol. Njune plezalske sposobnost so s tem postavljene pred največjo preizkušnjo, saj se morata na vrtoglavi višini boriti za preživetje v nemogočih vremenskih razmerah in pomanjkanju zalog.


Delavski dom Trbovlje – kino

Zmajev jezdec

ob 18.00 uri

Nemška animirana pustolovščina, režija: Tomer Eshed

Srebrni zmaj Lung, škratinja Žveplogriva in sirota Ben se odpravijo na čarobno potovanje okoli polovice sveta, kar med njimi vzpostavi edinstveno in tesno vez. To je zgodba o razburljivem iskanju zadnjega zatočišča zmajev, tako imenovanega »Roba neba« in čarobna pustolovščina o pogumu, optimizmu in nenavadnem prijateljstvu. Film je sinhroniziran v slovenščino.


 

Nasmeh

ob 20. uri

Ameriška grozljivka, režija in scenarij Parker Finn, igrajo Sosie Bacon, Jessie T. Usher, Kyle Gallner, Robin Weigert, Caitlin Stasey, Kal Penn, Rob Morgan

Potem ko je bila priča bizarnemu in travmatičnemu dogodku, v katerega je bila vpletena njena pacientka, dr. Rose Cotter (Sosie Bacon) pričenja doživljati zastrašujoče dogodke, ki jih ne zna pojasniti. Ko pa grozovit strah začne prevladovati njeno življenje, se mora Rose soočiti s svojo zaskrbljujočo preteklostjo, da lahko preživi in pobegne svoji grozljivi novi resničnosti.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zabeleženih posebnih svetovnih dni.


Savus