Sreda prinaša precej zanimivosti v Zasavje. V Trbovljah potekajo kulinarični dnevi. V sedem gostiln in lokalov vas vabijo z zanimivim prepletom tradicionalnih zasavskih jedi s sodobnimi prijemi. Danes še posebej vabljeni v gostilno Brin. Na kmetiji Medved bodo danes v okviru Festivala Ursus nastopili trije odlični flavtisti. V trboveljski knjižnici bodo popoldne pripravili plesno pravljično urico, zvečer pa bo tam še pogovor s častnim občanom Trbovelj Slavkom Stošickim. V Hrastniku in na Dolu danes svetujejo za znanje, v Zagorju se bodo učili delati gnoj s pomočjo ameriških deževnikov. Tisti, ki oskrbujejo Zasavke in Zasavce s toplotno energijo, so obljubili, da bodo danes že greli. Poglejte ponudbo Zasavja in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sreda, 28. septembra 2022


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Sredi dneva se bodo na zahodu začele pojavljati krajevne plohe, ki se bodo popoldne širile proti osrednjim in vzhodnim krajem. Ponekod bo zapihal južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18 °C.

V četrtek in petek bo večinoma oblačno s pogostimi dežjem, vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Ob morju bo pihal jugo. V soboto bo dež ponehal, oblačnost se bo trgala. Pihal bo jugozahodnik. Topleje bo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na cesti Hrastnik-Čeče bo na odseku Kolar-Rinaldo do 30. septembra promet občasno potekal izmenično po enem voznem pasu zaradi urejanja cestnega propusta.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Prapretno, izvod Hrovatič (nadzorništvo Hrastnik) in od 8. do 12. ure iz TP Švepovna (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Podkal, izvod Lamper (nadzorništvo Hrastnik).


Prireditve

Iz trbouskiga špajza

Občina Trbovlje je četrto leto zapored pripravila kulinarični festival Iz trbouskiga špajza. Med 23. septembrom in 2. oktobrom kuharske mojstrovine ponujajo Gostilna Bigman, Gostilna Brin, Gostilnica Mala malca, Gostilna Martin, Okrepčevalnica Oskar, Pizzerija Dimnik, Restavracija K5. Poleg klasičnih receptov lahko obiskovalci poskusijo tudi izvirne posodobitve tradicionalnih zasavskih receptov. Mogoče vas letos premamijo vaseršpocli, grincajg iz guveje župe, bučn štrudl, krumpantoč, kurji ajmuht, pečene šnite ali katera druga dobrota iz menijev. Danes bo še posebej zanimivo v Gostilni Brin v Knezdolu, kjer bodo od 10. do 17. ure stregli zasavske jedi. Današnjo ponudbo so poimenovali Južna v Knezdolu.


Festival Ursus

Zavod za ohranjanje dediščine, kulture, vzgoje in izobraževanje Podkum pripravlja danes 9. mednarodni festival Ursus. Letos bodo v okviru festivala pripravili le koncert Magija flavte. Koncert bo nocoj ob 18.30 uri v muzejskem skednju domačije Medved na Podkumu.

Mednarodno priznani flavtisti Brina Kafol Žust, Boris Bizjak in Marko Zupan bodo nastopili z izborom skladb iz novega CD-ja, na katerem so kot prvi posneli Walckiersov Opus 93. Poleg tega so na programu Sonata za dve flavti W. F. Bacha, Suita Elkido Larsa Floeeja in selekcijo očarljivih duov iz slavne Mozartove opere Čarobna piščal.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Pogovor s Slavkom Stošickijem

V trboveljski knjižnici bodo danes ob 19. uri pripravili pogovorni večer s Slavkom Stošickijem. Pogovor s Trboveljčanom, letošnjim prejemnikom priznanja častni občan občine Trbovlje, poslovnežem, pesnikom in kulturnikom bo v čitalnici Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje vodila Katra Hribar Frol.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Plesna pravljična urica

Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje danes ob 17. uri pripravlja plesno pravljično urico v sodelovanju z Glasbeno šolo Trbovlje ob nacionalnem mesecu skupnega branja na kateri bodo združili plesne gibe in čarobnost pripovedovanja zgodb. »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo,« pravijo v knjižnici.


ZLU

Dnevi svetovanja za znanje

Vsako leto konec septembra svetovalna središča, ki odraslim zagotavljajo podporo pri vključevanju v izobraževanje za osebni in poklicni razvoj, pripravijo Dneve svetovanja za znanje – skupno promocijsko akcijo. Na voljo so svetovanja pri vključevanju in nadaljevanju izobraževanja, pri ugotavljanju in dokumentiranju ter pri samostojnem učenju.

Danes bodo svetovalke Zasavske ljudske univerze pripravile dogodek, ki so ga poimenovale Spoznaj svoje spretnosti – ostani v koraku s časom. Od 9. do 12. ure bodo na voljo v Mladinskem centru Hrastnik in v Medgeneracijskem središču na Dol pri Hrastniku.


ZLU

Prikaz gojenja ameriških deževnikov v domačem kompostniku

Danes ob 17. uri bo ZLU pripravila delavnico, na kateri bodo predstavniki Vrtov Taškar prikazali pravilno zgradbo kompostnika ter vas naučili, kako gojiti ameriške deževnike. Gnojilo, pridobljeno s pomočjo deževnikov, je znano po tem, da povečuje imunski sistem rastlin, saj vsebuje veliko kalija, magnezija, dušika in fosforja. Zbor je na parkirišču v Evroparku v Zagorju.


DDZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Ernest Ačkun

Na današnji dan je leta 2001 v Beogradu umrl izjemen klarinetist, solist, glasbeni pedagog in žirant na različnih tekmovanjih Ernest Ačkun. Rodil se je 27. marca leta 1930 v Hrastniku. Veljal je za virtuoznega interpreta z izjemno izenačeno igro v različnih registrih in visoko kultiviranim tonom ter izjemno muzikalnostjo. Svojo glasbeno kariero je po mladosti v Hrastniku nadaljeval v Beogradu.


Svetovni dnevi

Svetovni dan boja proti steklini

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti steklini, ki je namenjan ozaveščanju najširše javnosti o tej nevarni bolezni, ki se prenaša z živali na ljudi. Cepljenje je najučinkovitejši ter edini način v boju zoper steklino. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja ter življenj ljudi pred to boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre približno 59.000 ljudi, skoraj polovica je otrok do 15. leta starosti. Slovenija je v letu 2016 dosegla status države, ki je prosta stekline.


Savus