Letos mineva 70 let od ustanovitve Telesnovzgojnega društva Partizan (TVD Partizan) oz. Telovadnega društva (TD Partizan).

Orel in Sokol

Prve zametke športne društvene dejavnosti v Trbovljah sta na začetku 20. stoletja predstavljali rivalski telovadni organizaciji katoliški Orel (ustanovljen 1907) in liberalni Sokol (ustanovljen 1909). Sokol, ki velja za predhodnika kasnejšega Partizana, je bil ustanovljen 28. februarja 1909 v dvorani gostilne Forte. Sokoli so gojili predvsem telovadbo, svoje delovanje pa sčasoma razširili še na druga področja. Ob začetku druge svetovne vojne na Slovenskem so okupacijske oblasti razpustile sokolske organizacije.

Telovadno društvo Trbovlje

Po letu 1945 je bila telovadna sekcija sprva le ena izmed sekcij, ki so delovale v okviru Sindikalnega fizkulturnega društva Rudar. Prelomno leto na športnem področju je bilo leto 1948, ko so se telovadna društva odcepila od športnih društev po sklepu Fizkulturnega saveza Jugoslavije. 28. avgusta 1948 je bilo tako ustanovljeno Telovadno društvo Trbovlje, ki je delovalo do leta 1952.

TVD Partizan

3. aprila 1952 je bil sklican izredni občni zbor, na katerem se je dotakratno Telovadno društvo Trbovlje preimenovalo v TVD Partizan Trbovlje. Člani društva so 23. aprila 1952 pričeli z adaptacijo doma. Vsa dela, strokovno vodena in fizična, so bila opravljena prostovoljno.

Telovadnico in pomožne prostore so otvorili 14. februarja 1953. V okviru Partizana Trbovlje so se v naslednjih letih pričele ustanavljati posamezne sekcije: balinanje, boks, gimnastika, judo, karate, kegljanje, kolesarjenje, kotalkanje, namizni tenis, odbojka.

Zveza športnih društev

Septembra 1997 je bila ustanovljena Zveza športnih društev Partizan za spodbujanje športne dejavnosti in prispevanje k razvoju športa v Trbovljah. Zveza deluje še danes, vanjo pa so vključeni Društvo športni raj Trbovlje (naslednik gimnastične sekcije), Kolesarsko društvo Partizan Trbovlje in Namiznoteniški klub Trbovlje.

Razstava

Od 23. septembra 2022 je pred Zasavskim muzejem Trbovlje na voljo za ogled občasna zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva ter njegovih sekcij v preteklosti. Projekt sta omogočila Ministrstvo za kulturo RS in Občina Trbovlje.

Vabljeni k ogledu te razstave in k ogledu razstave o trboveljskem nogometu, ki je na voljo za ogled do decembra 2022!

Žiga Blaj

Foto: Telovadni nastop na telovadišču Partizan Trbovlje, 1972. Na krogih Ivan Glavač. Stojijo (od leve proti desni): Rudi Kreže, Ervin Polšak, Milan Gričar, Dani Kiler, Mirko Rupnik. Arhiv TVD Partizan Trbovlje.