V letošnjem letu se je sezona ogrevanja zaradi višjih dnevnih temperatur zamaknila za nekaj dni, v teh dneh pa pričakujemo jesensko ohladitev in še nižje temperature. Pogoji za toplotno ogrevanje so izpolnjeni. Ne le v stanovanjih, kjer sami ogrevamo, tudi v tistih stanovanjih in poslovnih prostorih, ki se ogrevajo s sistemom daljinskega ogrevanja.

Vsi občani, ki  se ogrevajo s sistemom daljinskega ogrevanja v Zagorju ob Savi, bodo imeli od danes, 27. septembra 2022, tople radiatorje. Javno podjetje Komunala Zagorje je namreč ponoči pričelo s proizvodnjo in distribucijo toplotne energije iz mestne kotlarne za 970 stanovanj in 87 pravnih subjektov.

V Hrastniku so pričeli z ogrevanjem prvih odjemalcev včeraj, jutri, 28. septembra, bodo topli  radiatorji v vseh stanovanjih in poslovnih objektih, ki se ogrevajo iz Petrolove Toplarne Hrastnik.

V Trbovljah se ogrevalna sezona pričenja jutri, 28. septembra. Do petka, 30. septembra, bodo zagotovili toploto vsem objektom, ki so priključeni na sistem ogrevanja v mestu. »Ogrevanje za odjemalce pogosto predstavlja znaten strošek, zato priporočamo uvedbo akontativnega načina plačevanja, ki ga lahko vzpostavite po koncu sezone, med sezono pa priporočamo, da upoštevate nasvete za varčevanje z energijo,« pravijo na Komunali Trbovlje, kjer so pripravili tudi nekaj praktičnih nasvetov za varčevanje z energijo.

Nasveti za varčevanje z energijo

Radiatorji

Pred začetkom ogrevalne sezone izpustimo zrak iz radiatorjev. Radiatorjev nikoli ne smemo pokrivati ali tik nad njimi postaviti prepreko (polica). S tem namreč preprečimo dvigovanje toplega zraka, kar lahko bistveno zmanjša efektivno moč radiatorja.

Zavese ne smejo pokrivati radiatorja. Najbolje je, če segajo kakih 10 cm nad zgornji rob radiatorja. V stavbah brez toplotne izolacije je med steno in zadnjim licem radiatorja priporočljivo postaviti posebno izolacijsko ploščo, ki je navadno narejena iz plasti aluminijaste folije in umetne pene. Ventili na radiatorjih morajo vedno delovati brezhibno.

Termostatski ventil

Vgradnja termostatskega ventila lahko močno vpliva na nižjo porabo energije za ogrevanje. Termostatski ventil namreč uravnava dotok tople vode v radiator glede na želeno temperaturo v prostoru.

Pri daljši odsotnosti nastavimo na termostatskem ventilu nižjo temperaturo. V dogovoru z distributerjem toplote določimo režim redukcije ogrevanja v času nezasedenosti prostorov.

Okna in vrata

Pred začetkom ogrevalne sezone preverimo tesnjenje oken in ga po potrebi izboljšamo s samolepilnimi trakovi za tesnjenje. Polkna, zavese, rolete in žaluzije so dodatna toplotna izolacija, s katero zmanjšujemo toplotne izgube.

Zračenje

V ogrevalni sezoni prostore zračimo v najtoplejšem delu dneva, v poletnih mesecih pa v jutranjih urah. Najbolj učinkovito je kratkotrajno in intenzivno zračenje prostorov z odpiranjem oken. V enakomernih časovnih intervalih (npr. vsake tri ure) odpremo za kratek čas (5 – 10 minut) okna na stežaj.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekHajer bo dobil novo podobo
Naslednji članekKaj je paradoks?