Današnji ponedeljek spet postavlja življenje v stare tirnice. V Hrastniku bodo dopoldan odprli razstavo ročnih del, učili se bomo nemščine, čvekali, se mavrično družili, ogledali kakšno razstavo in divjali. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Ponedeljek, 19. septembra 2022


Vreme

Danes bo zjutraj pretežno oblačno, v notranjosti države bodo posamezne plohe ali nevihte. Dopoldne se bo jasnilo. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo posamezne kratkotrajne plohe, verjetnejše v vzhodni Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20 °C.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bo predvsem na vzhodu možna kakšna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, najvišje dnevne od 15 do 20 °C.

V sredo bo deloma sončno, več spremenljive oblačnosti bo na vzhodu, popoldne bo možna kakšna ploha. V četrtek kaže na sončno vreme, jutro bo ponekod megleno.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 9. ure odjemalcem, ki so oskrbovali iz TP Farčnikova kolonija, izvod proti RTP Potoška vas, od 9. do 12. ure odjemalcem iz TP Prečna, izvod Prečna (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 10. ure iz TP Litijska Dobrava, od 10. do 12. ure iz TP Litija Zdravstveni dom, od 12. do 14. ure iz TP Šmartno Ustje in do 8. do 11. ure iz TP Gradec (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani TP Šklendrovec, izvod Baš (nadzorništvo Zagorje), od  8. do 12. ure iz TP Vače vas, izvod Pri starem biku (nadzorništvo Litija).


Dogodki

Razstava ročnih del

V galeriji Delavskega doma v Hrastniku bodo ob desetih odprli razstavo ročnih del sekcije Marjetica iz Društva upokojencev Hrastnik.


ZLU

Nemščina za začetnike

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 8. uri pripravlja v Rudarskem domu Trbovlje tečaj nemščine za začetnike. Lahko se pridružite katerikoli ponedeljek, se učite na novo ali pa obnavljate jezik. Obvezne so prijave na ZLU.


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Mavrična druženja – MC ZOS

Mladinski center Zagorje danes ob 18. uri pripravlja Mavrična druženja. Srečanje je namenjeno vsem mladim, ki se identificirajo kot LGBTQ+, ali ki svojo spolno usmerjenost še raziskujejo. Druženje je varen prostor, kjer je mogoče dobiti podporo, pogovor, informacije in izmenjati mnenja. Potekajo vsakih 14 dni med 18. in 19.30 uro. Vodi jih socialna pedagoginja in mladinska delavka Tanja Veber.


F 2,8 Zagorje

Razstava Lamovšek

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju je danes od  odprta samostojne razstave fotografa Francija Lamovška z naslovom Gib z razlogom. Hrastničan Franci Lamovšek je amaterski fotograf in član Foto sekcije KUD Dol pri Hrastniku.  Ob odprtju razstave je povedal: »Stalno se izobražujem, saj mi kreativna uporaba fotografske opreme predstavlja izziv. Tehnika namernega premikanje kamere (ICM) mi je omogočila, da sem naravo predstavil na drugačen in svež način. Razstava z naslovom Gib z razlogom je posvečena prav kombinaciji te tehnike in motivov iz narave.«


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Divjaki

ob 19. uri

Hrvaška akcijska komedija, izvirni naslov Divljaci (2022), režija: Dario Lonjak, scenarij Ivo Balenović, Velimir Grgić, Dario Lonjak, igrajo: Alen Liverić, Branko Janković, Borko Perić

Laguna Beach, prijetno obmorsko letovišče v okrožju Orange, je dom premožnih in razvajenih: mularije, ki ima preveč časa in denarja, ter odraslih, ki z lepotnimi operacijami ohranjajo mladosten videz. Zmerno podnebje skrbi, da kraj deluje ležerno in sproščeno. Domačinka O to dobro ve. O, s pravim imenom Ophelia, je svobodnega duha. Tako kot njena sostanovalca Ben in Chon. Skupaj tvorijo nenavadno trojico, ki jo povezujeta posel in nevsakdanja ljubezen.

Ben je miroljuben in radodaren botanik, ki bi rad rešil svet. Njegov najboljši prijatelj Chon, nekdanji tjulenj in plačanec, pa ni prepričan, da ga je vredno rešiti. Ben in Chon imata donosen posel, gojita namreč eno najboljših marihuan na trgu. Toda njuno trgovanje ne ostane dolgo skrito. Odličen izdelek in inovativen pristop vzbudita pozornost enega od mehiških kartelov, ki ga vodi neizprosna Elena “La Reina”. Pri tem ji pomagata okrutni Lado in brezvestni odvetnik Alex. Elena hoče stopiti v partnerstvo z Benom in Chonom. In La Reine nihče ne more zavrniti, ne da bi zato plačal. Toda kartel podcenjuje vez med tremi prijatelji. Začne se pretanjena, vendar surova bitka volje in značajev.


Na današnji dan

Branko Klančar

Na današnji dan se je leta 1948 na Dolu pri Hrastniku rodil fotograf in akademski slikar Branko Klančar. Osnovno šolo je obiskoval na Dolu pri Hrastniku, gimnazijo v Trbovljah, študiral pa je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za fotografijo ga je pri osmih letih navdušil brat. Sprva je bila fotografija zanj sprostitev in konjiček, ki pa je zaradi slabe perspektive v profesuri leta 1984 postala obrt. Leta 1970 je prejel drugo nagrado v slikarski koloniji mladih v Ivanjici (Srbija) in leta 1973 drugo nagrado na natečaju ORWO za najboljši diapozitiv v Jugoslaviji. Občina Hrastnik mu je za njegovo delo na kulturnem področju leta 1999 podelila srebrno priznanje.


Leopold Grošelj

Na današnji dan je leta 2018 umrl nekdanji hrastniški župan in poslanec v DZ RS Leopold Grošelj. Po 12 letih uspešnega dela v gospodarstvu (IBT) se je v Hrastniku zaposlil kot sodnik za prekrške, kmalu je prevzel vodenje tamkajšnjega Izvršnega sveta. Leta 1986 je za eno leto prevzel vodenje Jutranjke na Dolu, leto kasneje pa vodenje Medobčinske gospodarske zbornice. Pet let je bil neprofesionalni delegat v Zveznem zboru Skupščine bivše Jugoslavije. Leta 1990 je bil izvoljen za predsednika Skupščine občine Hrastnik, bil je tudi neprofesionalni delegat v Zboru občin Skupščine RS. Na lokalnih volitvah leta 1994 in 1998 je bil izvoljen za župana Občine Hrastnik, leta 2000 pa tudi za poslanca Državnega zbora RS.


Cveto Majdič

Na današnji dan je leta 2019 umrl rudarski inženir, športnik, pisatelj in planinec Cveto Majdič. Rodil se je 19. decembra leta 2018. Svojo poklicno pot je začel v rudniku, v življenju pa je bil aktiven na različnih področjih. Bil je namestnik predsednika republiškega komiteja za energetiko, predsednik sindikata energetike v ZSS, član družbenopolitičnega zbora Skupščine Republike Slovenije in predsednik Sveta uporabnikov v izobraževalni skupnosti Slovenije. Bil je tudi aktiven športnik v alpskem smučanju in rokometaš Rudarja. Aktiven je bil tudi v Planinskem društvu Trbovlje, v Filatelističnem društvu Trbovlje ter Zasavskem društvu seniorjev managerjev in strokovnjakov.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih svetovnih dni.


Savus