četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji četrtek je tudi prvi šolski dan. Zato, previdno na cestah, posebej okrog šol in vrtcev. V Zasavju kakšnih posebnih prireditev danes ne bo. Lahko pa se potopite v pravljico v hrastniški knjižnici ali obiščete kino v Trbovljah, ali pa Otroci, naužijte se ga. Jutri se pričenja šola. Za večino prijetna sprememba, ko bodo po dolgem času videli vse sošolce, pa seveda tudi učitelje. Naredite si sredo za svoj dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 1. septembra 2022


Vreme

Danes bo oblačno, dež bo dopoldne od zahoda povečini ponehal. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 °C.

V petek bo precej jasno. V notranjosti bo jutro sveže in megleno. V soboto bo delno jasno, oblačnost bo od zahoda naraščala. Spet bo topleje.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Šentjur, Podšentjur Grabnar, Podšentjur Kovkar, Veliki vrh, Lesjački, Mrzla dolina, Širmanski hrib Koprivnikar (nadzorništvo litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Vače vas, izvod cerkev, od 11. do 12. ure pa odjemalcem iz TP Rodni vrh (nadzorništvo Litija).


Dogodki


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Mala mucka piratka

V hrastniški knjižnici bodo pripravili popoldan ob 17.30 uri pravljično urico  Mala mucka piratka. Vsebina: male muce, ki so se skotile spomladi, še nikoli niso bile na morju. A neke vroče poletne noči se mali mucki sanja, da je postala piratka … Kako se zgodba konča, razkrijemo na pravljični urici. Vabljeni otroci in starši.


DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).


ZLU – Ruske urice

Danes bodo na ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili Ruske urice. Na ZLU bodo ponovno govorili rusko. Vse, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje, vabijo na brezplačne ruske urice. Vodila jih bo Saya iz Kazahstana.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Packe – razstava

V avli Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstave likovnih del sekcije Packe najmlajših članov Relika. Avtorji razstavljenih del so Neža Zupanc, Pika Jazbec, Yaroslav Korniichuk in Karina Temčenko. Ustvarjali so pod mentorstvom Pike Gačnik. Razstava je na ogled do 4. septembra ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Plesna terapija

ob 18.uri

Francoska komedija, izvirni naslov Rumba Therapy (2022), režija in scenarij Franck Dubosc, igrajo: Franck Dubosc, Jean-Pierre Darroussin, Catherine Jacob, Adele Choubard

Tony je voznik šolskega avtobusa na podeželju, star malo čez petdeset in živi samotarsko življenje po svojih starih navadah in predsodkih. Ko ga prestraši srčni infarkt, se odloči, da se bo soočil s svojo preteklostjo in stopil v stik z Marijo – hčerko, ki je nikoli ni poznal, tako da se vpiše v plesno šolo, ki jo vodi Marija. A rumbe se ne da improvizirati! Tony si bo moral v kavbojskih škornjih in jeans jakni postopoma prislužiti svoje plesne korake, da bi osvojil svojo hčerko … in medtem spoznaval sebe in se odprl drugim!


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Marko Župančič

Na današnji dan se je leta 1914 v Ljubljani rodil sin Otona Župančiča in arhitekt, ki je oblikoval sodobno podobo Trbovelj v času, ko se je mesto izjemno hitro razvijalo, Marko Župančič. Njegovo najpomembnejše arhitekturno delo v Trbovljah je Delavski dom, zaslužen pa je tudi za podobo Pediatrične bolnišnice, OŠ Tončke Čeč, Okrogle hiše, tribune na stadionu Rudarja in več stanovanjskih blokov. Župančič je bil še urbanist, opremljevalec knjig, pisec člankov in navdušen fotograf. Umrl je 24. aprila leta 2007 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih svetovnih dni.


Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor