Sobota bo v Zasavju predvsem glasbeno bogata. V Hrastniku se nadaljuje Hi festival. V Zagorju pa bodo rohneli rokerji v Potoški vasi. Lahko si privoščite kino predstave, ali pa ogled kakšne razstave. Naredite si lepo soboto.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 13. avgusta 2022


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 23 °C. Razglašena je velika požarna ogroženost v naravi.

V nedeljo bo povečini sončno, več zmerne oblačnosti bo lahko na severovzhodu, kjer ni izključena kakšna ploha. V ponedeljek bo sprva sončno in vroče, popoldne pa se bodo na zahodu začele pojavljati plohe in nevihte. V torek kaže na sončno vreme s kakšno ploho.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.

V Hrastniku bo od 8. do 15. avgusta med 7. in 17. uro precej moten promet mimo TKI Hrastnik. Cestišče bo delno, kratkotrajno pa tudi popolnoma zaprto za promet na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo zaradi rušenja.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


HI festival Hrastnik

V Hrastniku se odvija HI festival. Danes bo na glavnem odru bodo nastopali Kosta Radman, Timo G, Clay Clemens, Minless, Stanny Abram in Jnx.

V Kompreshausu bodo igrali Sputnik, Slider, The Pitch, Ivana Luga in Siniša Djurić.

V Hi Village stagu pa bodo nastopali Hoči, Unxy, Deadlock, Seba, Risa Brown, Trims in Doublez.


MK Katastrofa

Razvaline

MK Katastrofa pripravlja na športnem igrišču Potoška vas že deseti Nuclear Weekend. Danes se bo dogajanje pričelo ob 18. uri z motorističnimi igrami. Ob 20. uri bo nastop skupine Revolve, ob 23. uri bodo zažgali člani kultne zasavske rock skupine Razvaline, vmes pa še Mr. John.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Kino DDT Trbovlje

Minioni: Grujev vzpon

ob 18. uri

Družinska animirana pustolovščina, režija Brad Ableson, Kyle Balda

Letošnje poletje se mala rumena bitja Minioni vračajo na velika platna! V osrčju sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so kraljevali resasti lasje in kavbojke na zvonec, v predmestju odrašča 12-letni Gru. Kot velik ljubitelj super zlobne super skupine, znane pod imenom Zlobnih 6, Gru kuje načrt, kako bi postal dovolj zloben, da bi se skupini lahko pridružil. Na srečo dobi podporo svojih zvestih privržencev, Minionov. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Nak

ob 20. uri

Ameriška grozljivka, izvirni naslov Nope (2022), režija in scenarij Jordan Peele, igrajo: Barbie Ferreira, Keke Palmer, Daniel Kaluuya

Prebivalci izoliranega mesta v Kaliforniji – med njimi lastnika ranča, brat James in sestra Jill Haywood – so priča nenavadnemu in grozljivemu odkritju. Preseneti jih prisotnost neznanega letečega predmeta …


Delavski dom Zagorje – kino

Moški

ob 19. uri

Britanska grozljiva drama, izvirni naslov filma Men (2022), scenarij in režija: Alex Garland, scenarij Alex Garland, igrajo Jessie Buckley, Rory Kinnear, Paapa Essiedu …

Mlada ženska se po smrti svojega bivšega moža odpravi na samostojne počitnice na angleško podeželje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Pust

Na današnji dan se je leta 1814 rodil prvi župan moderne Občine Trbovlje Franc Pust. Županoval je od leta 1850 do svoje smrti leta 1871. V tem času so se Trbovlje hitro razvijale. Število prebivalcev se je naglo povečevalo. Zgradili so prvo pravo šolo, postavili žandarmerijo in dobili prvega stalnega zdravnika. 9. marca leta 1871 je storil samomor.


Leopold Grošelj

Na današnji dan se je leta 1941 rodil nekdanji hrastniški župan in poslanec v Državnem zboru RS Leopold Grošelj. Po 12 letih uspešnega dela v gospodarstvu se je v Hrastniku zaposlil kot sodnik za prekrške, že v naslednjem letu pa je postal načelnik oddelka za družbeno planiranje. Na lokalnih volitvah leta 1994 in 1998 je bil izvoljen za župana Občine Hrastnik, leta 2000 pa tudi za poslanca Državnega zbora RS. Umrl je 19. septembra 2018, ko je izgubil boj z boleznijo.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarjih ni zapisanih pomembnejših svetovnih dni.


Savus