Danes bo v Zasavju sobota z vrhom prireditev ob občinskem prazniku v Zagorju. Zvečer Zagorska noč z Jeleno Rozgo, Miranom Rudanom in Čuki, čez dan pa teki po zagorski dolini, kolesarski vzpon na Zasavsko sveto goro, pohod po Zagorski dolini in kup zanimivosti za otroke. Preglejte, kaj vse vam (še) ponuja Zasavje.

Naredite si soboto za svoj najboljši dan tega tedna.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 6. avgusta 2022


Vreme

Danes se bo oblačnost od severa povečala. Predvsem popoldne in zvečer bodo krajevne plohe in nevihte, kakšna pa lahko na severu nastane že dopoldne. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 °C. Razglašena je velika požarna ogroženost v naravi.

V nedeljo bo delno jasno. V ponedeljek zmerno do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami. V torek bo povečini sončno.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 6.30 do 7.30 ure prekinjena dobava električne odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Delavski dom Zagorje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zagorje – občinski praznik

Zagorska noč

Občina Zagorju nocoj pripravlja v središču mesta spet Zagorsko noč, veliko zabavo ob občinskem prazniku. Na sobotni Zagorski noči bodo obiskovalce zabavali Miran Rudan z bandom, Jelena Rozga, ogrevala pa jih bo Aktualova galama. Na tržnici v Zagorju bodo zvečer igrali Čuki. Modrijani so morali nastop odpovedati zaradi bolezni.


Sobotno športno dogajanje

Sobotno dogajanje se bo začelo ob 9. uri zjutraj s startom kolesarskega vzpona na Zasavsko Sveto goro pred Tržnico Pod uro v Zagorju (Kolesarski klub Zagorska dolina) in 17. pohodom po zagorski dolini, start bo prav tako pred Tržnico Pod uro (ŠD Izlake, Zavod za šport Zagorje).

Športno popoldne se bo končalo s 17. tekom po zagorski dolini. Start bo ob 18. uri v Polšini. Ta čas se bodo v Zagorju odvijali teki otrok in mladine. Ob 18. uri Cici tek (start Trafika pri krožišču), ob 18.10 Otroški tek 500 m (start Gasilski dom PGD Zagorje mesto), ob 18. 15 Otroški tek 1000 m (start križišče pri Sparu), 18. 15 Tek na 5 km (start odcep Šemnik) in 18.20 Rk invalidov (start Zdravstveni dom Zagorje). Vsi cilji bodo pri Tržnici Pod uro. Teke organizirata ŠD Izlake in Zavod za šport Zagorje.


Otroški program

Poskrbljeno bo tudi za najmlajše. Na mestni ploščadi v Zagorju bo od 9.30 do 20.30 postavljeno napihljivo igralo, med 17.30 in 20.30 pa bodo otrokom, ki bodo to želeli, poslikali obraze. Ob 10.30 bo na ogled otroška predstava Gledališča KU-KUC z naslovom Pikina velika pustolovščina, med 18. in 20.30 pa bo na ploščadi potekala cirkuška delavnica za otroke, modeliranje balonov v izvedbi Teatra Cizamo in Magic Avgustina.

Vročino bodo omilili korneti, ki jih bo Občina Zagorje ob Savi podarila obiskovalcem.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Kino DDT

Minioni: Grujev vzpon

ob 18.00 uri

Družinska animirana pustolovščina, režija Brad Ableson, Kyle Balda

Letošnje poletje se mala rumena bitja Minioni vračajo na velika platna! V osrčju sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so kraljevali resasti lasje in kavbojke na zvonec, v predmestju odrašča 12-letni Gru. Kot velik ljubitelj super zlobne super skupine, znane pod imenom Zlobnih 6, Gru kuje načrt, kako bi postal dovolj zloben, da bi se skupini lahko pridružil. Na srečo dobi podporo svojih zvestih privržencev, Minionov. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Thor: Ljubezen in grom

ob 20.00 uri

Ameriška akcijska pustolovščina bo na sporedu ob 20.00 uri. Izvirni naslov Thor: Love and Thunder (2022). Režija Taika Waititi, scenarij Stan Lee, Jennifer Kaytin Robinson, Taika Waititi, igrajo: Chris Hemsworth, Karen Gillan, Natalie Portman, Taika Waititi, Christian Bale

Thor se tokrat v novem, težko pričakovanem nadaljevanju zgodbe, odpravlja na potovanje iskanja notranjega miru. Njegovo predčasno upokojitev prekine galaktični morilec, Gorr, ki si želi izumrtje bogov. Ko se odpravi na boj proti novi grožnji, na pomoč povabi Valkyrie, Korga in nekdanje dekle Jane Foster, ki – na Thorovo presenečenje – nerazložljivo uporablja Thorovo mogočno čarobno kladivo Mjolnir. Skupaj se podata na grozljivo kozmično pustolovščino, da odkrijeta skrivnost maščevanja Gorra in ga ustavita, preden bo prepozno.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Mednarodni dan piva

Prvi petek v avgustu slavimo vse, kar je povezano s tretjo najbolj priljubljeno pijačo na svetu (za vodo in čajem), še posebej pa nove in nenavadne vrste piva. Praznika si začuda niso izmislili Nemci, temveč Američani.


Savus


 

Prejšnji članekNašli sadike konoplje
Naslednji članekGimnazijska cesta