Danes bo v Zasavju že zanimiv dan.- V Zagorju se bodo spomnili rojstva opernega pevca Ladka Korošca, župan Matjaž Švagan bo novinarjem predstavil uspehe in načrte zagorske občine, otroci bodo uživali na počitniških dejavnostih Za trboveljske otroke je na vrsti kopanje in sončenje v Kopalnici, za hrastniške v Aqua romi. Naredite si sredo kot da je vaš najboljši dan tega tedna.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sreda, 3. avgusta 2022


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od 13 do 18, najvišje dnevne od 28 do 32 °C. Povsod po Sloveniji je razglašena velika požarna ogroženost v naravi.

V četrtek, petek in soboto bo sončno in še nekoliko bolj vroče.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Podroje, izvod Jazbine (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ne bo prekinitev dobave električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


V spomin na Ladka Korošca

Ustanova Fundacija Ladka Korošca pripravlja danes ob 9. uri pred Weinbergerjevo hišo, v kateri je tudi spominska soba Ladka Korošca, kratko svečanost ob obletnici rojstva tega izjemnega Zagorjana, svetovno priznanega opernega pevca, basista, ki je navduševal občinsko v največjih svetovnih opernih hišah.


Tiskovka v Zagorju

Zagorski župan Matjaž Švagan je ob občinskem prazniku povabil zasavske novinarke in novinarje na novinarsko konferenco, na kateri bo pogled usmeril v preteklo leto in z mislimi na prihodnost predstavil ključne projekte za razvoj občine.


Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes v okviru Poletnega sončkanja za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo sončanje na mestni plaži.
Jutri pa se bodo trenirali socialne veščine in spoznavali lačne povodne konje.


OZPM Hrastnik

Kopanje v Aqua romi

Udeleženci, ki se bodo udeležili kopanja, ki ga organizira OZPM Hrastnik, se bodo ob 9. uri zbrali na avtobusni postaji pred blagovnico (Mercator) in se z avtobusom odpeljali v Rimske Toplice.  Otroke bodo spremljali spremljevalci, domov pa se bodo vrnili okrog 14. ure. Prispevek znaša 4 €, v ceno pa je vključen prevoz, kopanje in sladoled (del cene krije OZPM Hrastnik).


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Ladko Korošec

Na današnji dan leta 1920 se je v Zagorju rodil Ladko Korošec, eden najvidnejših slovenskih opernih pevcev. Petje je študiral na Glasbeni akademiji v Ljubljani pri profesorju Juliju Betettu, poleg petja pa je obiskoval tudi dramsko šolo. Že v mladosti je sodeloval v amaterskih gledališčih. V času študija je začel nastopati v ljubljanski Drami, kasneje (1941-71) je bil angažiran v Operi SNG kot solist in prvak opere.

Basist Ladko Korošec je bil izjemen pevec, ki je gostoval na največjih opernih odrih sveta. Trikrat je prejel Prešernovo nagrado (1949, 1959 in 1978). Leta 1988 je prejel še dve pomembni priznanji: Bettetovo nagrado in Zlato Liro, najvišje priznanje Zveze združenj glasbenih umetnikov Jugoslavije. O svojih gostovanjih je leta 1973 napisal knjigo spominov Na tista lepa pota. Umrl je 21. marca 1995 v Ljubljani.


Slavko Grum

Na današnji dan leta 1948 je v Zagorju ob Savi zaradi raka umrl Slavko Grum, zdravnik, dramatik in pisatelj. V Zagorju je živel od leta 1929, tam je opravljal delo zdravnika splošne prakse. Pisal je kratko obdobje, zaslovel pa je z igro Dogodek v mestu Gogi, ki je eden od vrhov slovenske dramatike. Po njem je poimenovana OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju ob Savi, ulica v Novem mestu in nagrada za najboljše slovensko dramsko besedilo. Po njem se imenujejo tudi najvišja zagorska kulturna priznanja.


Svetovni dnevi

 

Danes v koledarju ni zapisanih posebnih dni.


Savus


 

Prejšnji članekKako bi zaposlili Einsteina?
Naslednji članekDewesoftov poletni tabor