Danes je praznik občine Hrastnik in praznik slovenskih rudarjev. V Zagorju bodo pripravili otvoritev zagorskega dela Poti Srečno in rudarsko proslavo pred muzejem v Kisovcu.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 3. julija 2022


Vreme

Danes bo sončno in vroče, najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 33 °C. Danes in jutri bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. V večjem delu države je velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

V ponedeljek bo sončno in še nekoliko bolj vroče. V torek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami. V sredo bo delno jasno, nastalo bo še nekaj krajevnih ploh. Osvežilo se bo.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. 10. 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec do 25. 5. 2023. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 15. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Spodnje Svine (nadzorništvo Trbovlje) 8. do 11. ure odjemalcem iz TP Ožbolt in Učak, od 12. do 13. ure odjemalcem iz TP Šentgotard (nadzorništvo Zagorje) in od 8. do 13. ure odjemalcem iz TP Stara Gora, izvod Mišji Dol (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Dan rudarjev v Zagorju

Društvo RMED Srečno Zagorje vas v sodelovanju z občino Zagorje ob rudarskem prazniku vabi na otvoritev tematske poti Srečno skozi Zagorje in prireditev v počastitev rudarskega praznika. Ob 7.40 uri je zbor pohodnikov na postajališču pre Mesečino. Ob 8.15 je start pohoda po Poti Srečno v Praprečah. Ob 10.30 uri bo otvoritev rudarske tematske Poti Srečno pri portalih jame Podstrana. Ob 18. uri pa bo proslava s kulturnim programom in osmim častnim skokom čez kožo pred Rudarskim muzejem Zagorje v Kisovcu.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Trbovlje – kino

Kozmoblisk

ob 18.00

Ameriški animirani film Kozmoblisk je nova zgodba studiev Disney in Pixar o nastanku kena Kozmobliska, mladega testnega vesoljskega robota iz popularne franšize Svet igrač. V samostojnem filmu spremljamo priljubljenega astronavta Kozmobliska in njegovo pot k uresničitvi največje želje – postati kapitan Enote za zaščito vesolja, ki je osredotočena na boj proti zlobnemu carju Zurgu.

Film je sinhroniziran v slovenščino. Režija Angus MacLane.


Memoria

ob 20. uri

V Delavskem domu Trbovlje bodo vrteli zanimivo filmsko dramo Memoria, produkcijo več držav (Kolumbija, Katar, Kitajska, Mehika, Tajska, Švica, Nemčija, Velika Britanija, Francija).

Režija Apichatpong Weerasethakul, igrajo Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Juan Pablo Urrego, Daniel Giménez Cacho. Nagrade: Cannes (nagrada žirije); Chicago (nagrada za najboljši film).

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu!

Jessica obišče sestro, ki leži v bolnici v Bogoti, ko jo začne ponoči motiti nenavaden, silovit zvok, ki jo spremlja tudi podnevi. Jessica se po njegovi sledi poda na osebno in skupnostno popotovanje po urbani in podeželski Kolumbiji, ki gledalca zaziba v stanje izrazite občutljivosti – do filma, sebe in človeštva.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Rojen Ivan Brezovšek

Hrastničan Ivan Brezovšek se je rodil na današnji dan leta 1888. Bil je glasbenik, cenjen dirigent, zborovodja, profesor. Veliko je delal v Nemčiji in Avstriji, v zrelih letih pa v Beogradu v Srbiji. Bil je dirigent v operi v Metzu, Plauenu, Mühlhausnu, Ljubljani in Beogradu, kjer je leta 1942 tudi umrl.

 


Svetovni dnevi

Praznik Občine Hrastnik in rudarjev

Občina Hrastnik na današnji dan, 3. julija, praznuje svoj praznik. Na ta dan se spominjajo velike gladovne stavke zasavskih rudarjev leta 1934, katerim so se pridružili še steklarji in kemičarji. Ne praznuje pa le Občina Hrastnik, ampak je to tudi praznik vseh slovenskih rudarjev.


Savus