Danes bodo na Dolu odprli razstavo kleklaric in pletilj sekcij DU Dol, v Trbovljah bo Open club, učili se bodo tudi slovenščino, v Zagorju bo na ogled zanimiv film Memoria. Še nekaj razstav je na razpolago. Pazite na cestah, kjer so zapore, jutri ne bo elektrike v naselju Steklarna …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 28. junij 2022


Vreme

Danes bo sprva precej jasno, popoldne pa bo predvsem na zahodu in severu več spremenljive oblačnosti. Naraščala bo verjetnost za nevihte, ki se bodo lahko nadaljevale v noč na sredo. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 36 °C.

Danes in v naslednjih dneh bo predvsem po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. V sredo bo dokaj sončno, predvsem v severni polovici Slovenije bodo še možne posamezne nevihte. V četrtek in petek kaže na sončno in vroče vreme, verjetnost za nevihte je majhna.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri od 8. do 14. ure bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Steklarna, izvod Brivnica (nadzorništvo Hrastnik).


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

 


Razstava ročnih del

V Kulturnem domu na Dolu pri Hrastniku bodo ob 18. uri pripravili tvoritev razstave ročnih del članic pletilske sekcije Planika in klekljarske sekcije Mrežice Društva upokojencev Dol ob prazniku Krajevne skupnosti Dol pri Hrastniku.


Open club ZMŠT na strehi

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure.

»… mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju” zapiše dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. Open klub ponuja naslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


Slovenske urice

Vsak torek ob 8. uri pripravlja Zasavska ljudska univerza v Rudarskem domu v Trbovljah Slovenske urice. Namenjene so vsem tujcem, ki bi se radi naučili sporazumevanja ali nadgradili svoje znanje v slovenskem jeziku. Obvezne so prijave, več informacija na spletni strani ZLU.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Memoria

ob 19. uri

V okviru Film teatra bodo v Delavskem domu Zagorje vrteli zanimivo filmsko dramo Memoria, produkcijo več držav (Kolumbija, Katar, Kitajska, Mehika, Tajska, Švica, Nemčija, Velika Britanija, Francija).

Režija Apichatpong Weerasethakul, igrajo Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Juan Pablo Urrego, Daniel Giménez Cacho. Nagrade: Cannes (nagrada žirije); Chicago (nagrada za najboljši film).

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu!

Jessica obišče sestro, ki leži v bolnici v Bogoti, ko jo začne ponoči motiti nenavaden, silovit zvok, ki jo spremlja tudi podnevi. Jessica se po njegovi sledi poda na osebno in skupnostno popotovanje po urbani in podeželski Kolumbiji, ki gledalca zaziba v stanje izrazite občutljivosti – do filma, sebe in človeštva.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


 

Rojen Adolf Drolc

Na današnji dan leta 1914 se je rodil Adolf Drolc, Zagorjan, ki je pustil velik pečat na področju organiziranega zdravstva. Med drugo svetovno vojno je delal v saniteti, po njej pa je deset let vodil šolo vojaških bolničarjev v Mariboru. Bil je direktor Zdravstvenega zavoda Maribor, uvajal pomembne novosti, bil dejaven v zdravstveni politiki, Slovensko zdravniško društvo ga je razglasilo za častnega člana in bil je eden prvih prejemnikov stanovske Potrčeve nagrade.


Rojena Tanja Ribič

Na današnji dan leta 1968 se je v Trbovljah rodila Tanja Ribič, slovenska igralka in pevka zabavne glasbe. Tanja je na AGRFT-ju končala študij igralstva, od leta 1992 pa je stalna članica ljubljanskega Mestnega gledališča. Prepoznavna je predvsem po televizijski seriji NMK, kjer je igrala vlogo poslovne direktorice Magde Velepič, odlično je igrala v filmih Traktor, ljubezen in rock’n’roll, Kajmak in marmelada, Nikogaršnja zemlja, Dekleta ne jočejo, Halgato, Hvala za Sundreland in Rudar. Poročena je s filmskim in televizijskih igralcem ter režiserjem Brankom Đurićem, s katerim imata dve hčeri.


Umrl Viktor Bajec

Na današnji dan leta 2006 je v Ljubljani umrl slovenski agronom Viktor Bajec, ki se je rodil 12. februarja 1909 v Brdcah v občini Hrastnik. Agronomijo je študiral na zagrebški Agronomski fakulteti, kjer je diplomiral leta 1936. V letih 1943−1945 je sodeloval v narodnoosvobodilni borbi. Po vojni je bil vodstveni delavec v jugoslovanskem in slovenskem ministrstvu za kmetijstvo, direktor Mlekoprometa, Semenarne in Kooperative v Ljubljani (1951-1954) in Ljubljanskih mlekarn (1954-1960), namestnik direktorja in strokovni svetnik Kmetijskega inštituta Slovenije (1963-1970). Objavil je preko 200 strokovnih člankov, razprav in referatov, monografij in prevodov.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus


 

Prejšnji članekPoletje v trboveljski knjižnici
Naslednji članekHura, počitnice so tu!