Danes se v Zasavju dogaja. Pod in nad zemljo. Praznik bodo Zasavci kar dobro obeležili. V Rudniku Trbovlje-Hrastnik bo danes potekal jamatlon. V Trbovljah bo zvečer spet rohnelo na Cahn festu. V Hrastniku bodo obeležili praznik s slovesnostjo pred spomenikom na Novem Dolu, pohodi na Kopitnik in srečanjem pri tamkajšnji lovski koči. Kolesarji se bodo pomerili na dirki na Kal, strelci pa na strelskem tekmovanju SD Rudnik. Zvečer pa še Etno festival v športni dvorani na Logu. Lep praznik vsem skupaj!

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 25. junij 2022


Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne bodo krajevne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 °C.

V nedeljo, ponedeljek in torek bo pretežno jasno in vse bolj vroče.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 16. ure za odjemalce, ki so oskrbovani iz TP Renke.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Jamatlon

Danes bo spet živo v Rudniku Trbovlje-Hrastnik. Jamo bodo zavzeli jamatlonke in jamatlonci, pri premagovanju ovir jim bodo pomagali rudarji in jamski reševalci, da o Perkmandeljcu ne govorimo. Na koncu čaka udeležence jamatlona knapovski golaž, met bata škornja rikverc v kuolmkišto, pa še nastop country punc iz skupine Ples za stres – anti stres. Da o priznanjih za najbolj uspešne na prireditvi ne govorimo.


Cahn fest

Nocoj bo na prostoru starega Bajerja v Trbovljah spet rohnelo na festivalu Cahn fest. Drugi dan, v soboto, 25. junija, bodo igrali domači Trifail, potem pa še Lintver (Slovenija), Mors Silens (Madžarska), Cold Snap (Hrvaška) in Defiant (Hrvaška). Organizatorji vabijo vse ljubitelje dobre glasbe, še posebej metalce. In, jasno, vse ljubitelje dobre glasbe!!!


Pohodi in proslava na Kopitniku

Zveza borcev za vrednote NOB pripravlja ob dnevu državnosti tradicionalni pohod po Poti spominov NOB občine Hrastnik. Zbor pohodnikov je ob 9. uri pred poslovno stavbo AGM Nemec na Marnem. Tradicionalno srečanje članic in članov ZBV NOB na Kopitniku se bo pričelo ob 11. uri pri lovski koči.

Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje bo pripravilo osrednjo proslavo ob dnevu državnosti in obletnici osamosvojitve ter pričetka delovanja zbirnega centra za vojne ujetnike 1991 ob 8. uri pri spominskem obeležju na Dolu pri Hrastniku. Potem se bodo pohodniki odpravili na pohod na Kopitnik.


Etno festival

Srbsko kulturno društvo Sava bo ob 17. uri pripravilo že 19. Etno festival v športni dvorani na Logu v Hrastniku. Ob 20. uri pa bo še koncert Etno skupine Iskon iz Novega Sada in domačega Srbskega kulturnega društva Sava.


Kolesarji na Kal

Kolesarsko društvo Hrastnik pripravlja tradicionalni kolesarski vzpon na Kal (dirka se točkuje za Pokal Slovenije). Start dirke je ob 10. uri pred Komunalno stanovanjskim podjetje Hrastnik. Cilj je pri planinskem domu na Kalu.


Strelsko tekmovanje

SD Rudnik Hrastnik pripravlja strelsko tekmovanje ob občinskem prazniku na strelišču Rudnik Hrastnik (Trg Franca Kozarja). Prične se ob 9. uri.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Trbovlje – kino

Čebelica Maja: Zlato jajce

ob 18. uri

Ameriška animirana pustolovščina, režija Noel Cleary.

Mala Maja je živahna in radovedna čebelica, ki ne mara pravil in najnovejši film je ponovno pustolovščina, v kateri Maja in njen najboljši prijatelj Vili zapustita Makov travnik in se podata novim zapletom in zmagam naproti.

Kraljica ji je odločno prepovedala kakršnokoli novo pustolovščino. Seveda je Maja ne posluša in se poda na zelo pomembno nalogo – dostaviti zlato jajce nazaj lastnikom in v kolonijo mravelj, saj se ne more upreti, da ne bi pomagala še enemu žužku. Ko pa se jajček izvali, se morata Maja in Vili soočiti z največjo odgovornostjo do sedaj – s prekrasno, ljubko, malo mravljico, ki pa je v resnici prava mravlja princesa.


Elvis

ob 20. uri

Avstralsko ameriška biografska glasbena drama, režija Baz Luhrmann, scenarij Baz Luhrmann, Sam Bromell, Craig Pearce, igrajo Tom Hanks, Austin Butler, Olivia DeJonge

Film prikazuje glasbo in življenje enkratnega in neponovljivega Elvisa Presleya skozi prizmo zakompliciranega odnosa z njegovim menedžerjem, polkovnikom Tomom Parkerjem, ki je trajal celih 20 let, od Presleyevega vzpona pa vse do vrhunca njegove slave. V središču tega potovanja pa je seveda tudi odnos z eno najpomembnejših oseb v Elvisovem življenju, s Priscillo Presley.


Delavski dom Zagorje – kino

Elvis

ob 19. uri

Predstavitev filma si preberi zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes na koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Dan državnosti

Današnji dan pa je slovenski državni praznik, dan državnosti, ki se praznuje 25. junija in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.


Savus


 

Prejšnji članekNamesto vrtca stanovanja
Naslednji članekPred jamatlonom