Sredi tedna se Zasavje pripravlja na erupcijo konec tedna. Pa vseeno, v Trbovljah bo zanimiv koncert dua The Horse Puppets. Odlična muzika. V Hrastniku vam ponujajo turnir v odbojki na mivki. Še vedno si lahko ogledate razstavo Staneta Weissa v DDT.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 22. junij 2022


Vreme

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne in zvečer bodo nastale krajevne nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na četrtek. Najverjetnejše bodo v severnih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 °C.

Danes pozno popoldne in zvečer so možne močnejše nevihte z nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo.

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj neviht. V petek bo sončno, nevihte bodo malo verjetne. V soboto bo sončno, popoldne bodo na severu nastale posamezne plohe ali nevihte.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija – Izlake pri Razpotju poteka do 24. junija izmenično enosmerni promet zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 13. ure za odjemalce, ki so oskrbovani iz TP Mošenik , Mošenik 2.

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bodo brez elektrike od 8. do 11. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Viderga.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Ploščad pred DDT

Koncert The Horse Puppets

ob 19.30

Na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje bo ob 20. uri koncert angleškega indie folk dua The Horse Puppets. Pred koncertom bo ob 19.30 kratek pogovor s članoma zasedbe.

The Horse Puppets so skupina iz angleškega Manchestra, ki jo vodita Helen in Paul Bytheway. Širši javnosti so postali znani še pod prejšnjim imenom, The Retrosettes, ko so prispevali glasbo za večkrat nagrajeni film Paola Sorrentina Mladost, v katerem sta zaigrala legendarna Michael Caine in Harvey Keitel. Sodelovanje pri filmu jih je postavilo na glasbeni zemljevid Evrope, med drugim so kot predskupina sodelovali na koncertni turneji slovite skupine Simply Red.

V času omejitveni ukrepov zaradi novega korona virusa sta Helen in Paul kot akustični duet redno koncertirala preko spleta ter snemala na daljavo z ostalimi člani skupine. Zvok skupine se je zato spremenil, bolj so se navezali na izročilo folk glasbe. Na koncertu v Trbovljah se bosta glasbenika predstavila s svojimi avtorskimi indie in folk skladbami in z akustičnimi priredbami uspešnic iz zadnjih 50 let.


Turnir v odbojki na mivki

Na igriščih za odbojko na mivki na Štircu (Tenis klub Hrastnik) bo danes ob 16. uri Športna zveza Hrastnik pripravila turnir v odbojki na mivki.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Ludvik Kramberger

Na današnji dan leta 1917 se je v Lenartu v Slovenskih goricah rodil Ludvik Kramberger, častni občan občine Trbovlje, primarij, doktor medicine in legenda zasavskega otroškega zdravstva. Bil je pobudnik in vzpodbujevalec gradnje Otroške bolnice Trbovlje, ki so jo odprli konec leta 1963.Tam je postal prvi predstojnik Otroškega oddelka. Prvi v Sloveniji je leta 1972 uvedel presejalni test za odkrivanje fenilketonurije, leta 1975 je uvedel test za odkrivanje mukoviscidoze pri novorojenčkih ter med prvimi, leta 1981, tudi presejalni test za odkrivanje prirojene hipotireoze. Umrl je 31. marca 2009 v Trbovljah.


Rezika Koritnik

Na današnji dan leta 2002 je umrla Rezika Koritnik, sopranistka in glasbena urednica na Radiu Slovenija. Bila je solistka Trboveljskih slavčkov, po vojni pa je orala ledino s prvimi radijskimi posnetki narodnih pesmi ter arij iz oper in operet. V kultnem filmu Kekec je odpela Mojčino pesem. Znana pa je bila tudi kot izvajalka narodnih pesmi in takrat nastajajoče narodno-zabavne glasbe.


Svetovni dnevi

Na današnji datum v naših arhivih ni zapisanih posebnih mednarodnih dni.

 


Savus