Danes se bo največ dogajalo v Hrastniku, kjer poteka festival Rdeči revirji. Nekaj prireditev v okviru festivala bo tudi v Zagorju. V Trbovljah pa potekajo prireditve ob občinskem prazniku, danes bodo pripravili tudi otroški parlament.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 3. junij 2022

Vreme

Danes bo delno jasno, sprva ponekod v notranjosti pretežno oblačno in ponekod po nižinah megleno. Popoldne bo lahko nastala kakšna ploha ali nevihta, nekaj jih bo možnih tudi ponoči, predvsem v severnih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 31 °C.

V soboto in nedeljo bo sončno in vroče s kakšno popoldansko nevihto. V nedeljo bodo možne tudi zvečer in v noči na ponedeljek. V ponedeljek bo poslabšanje s padavinami, ohladilo se bo.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta na Dolu pri Hrastniku je promet do 30. oktobra urejen izmenično enosmerno, zapora je pomična, sanirajo vozišče, dograjujejo pločnik in cestni priključek.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes bodo brez elektrike od 8. do 12. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Cvetež, od 8. do 14. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Mošenik in Mošenik 2, od 9- do 10. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Izlake, iztvod Kmetijska zadruga, od 11. do 14. ure pa odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Spodnje Izlake, izvod Strahovlje.

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ne bo izklopov elektrike.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Občinski praznik Trbovlje

Ob 10. uri Občinski otroški parlament na temo Trbovlje danes, sejna dvorana Občine Trbovlje, DPM Trbovlje

Ob 9. uri Druženje v spletni kavarni, lokacija: na daljavo prek MS Teams, ZLU, obvezne prijave: 068 613 954

Ob 11. uri E-NGLISH (angleščina na daljavo), ZLU, obvezne prijave: 068 613 954

  1. do 5. junij Vikend seminar prostovoljstva, Vrhe, DPM Trbovlje (obvezne predhodne prijave, število mest je omejeno)

Rdeči revirji v Hrastniku

Ob 17. uri nastop pevskega zbora OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik pred Kompreshausom

Ob 17.30 uri Those Who Drink Tea, Raphael Perrenoud in Ortega: Going East/ Partir Vers L’est, sodobni ples in talne akrobacije, Kompreshaus

Ob 18. uri Pablo Valarcher, Concentric circus, talna akrobatika in ples, ploščad pred Delavskim domom

Ob 18.10 uri Točka Europe Direct Zasavje, interaktivni kviz in informacije, ploščad pred Delavskim domom

Ob 18.20 Moški pevski zbor Svoboda Hrastnik, nastop, ploščad pred Delavskim domom

Ob 18.50 uri Diogo Santos, Portugalska, Pondus, plesna akrobatika, ploščad pred Delavskim domom

Ob 19. uri Vitkar zavod: Zasedanje, plesno gledališka predstava, Delavski dom

Ob 20.30 uri Koala Voice, koncert, Kompreshaus

Ob 21.30 uri Matjaž Mrak, kurator: ZAPRT-je PROST-or, večer plesnih filmov, Kompreshaus

Rdeči revirji Zagorje ob Savi

Ob 16. uri Tržnica društev, tržnica, mestna ploščad

Ob 16. uri KUD LJUD: Projekt PLACMA(R)Š, fizično gledališče, mestna ploščad

Ob 16.30 uri Studio 25 & Diaspora: Afrofonija, plesno-glasbeni spektakel, mestna ploščadOb

17.30 uri Duo Slavica: Dobro jutro, predstava, mestna ploščad

Ob 18. uri Vpogled vase (in tudi vate), Eva Liza Šobot, razstava, Foto galerija

Ob 18. uri Počeni škafi, koncert, mestna ploščad

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Od 12. maja do 18. junija Razstava ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Alojza Hofbauerja

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Kino DDT Trbovlje

Zadnjič videna živa

ob 18. uri

Will Spann pelje svojo bodočo bivšo ženo Liso na dom njenih staršev, ko med postankom na bencinski črpalki Lisa skrivnostno izgine brez sledu. Paničen Will za pomoč prosi lokalno policijo in Lisine starše, da bi jo našli. A ko čas mineva, sum pade nanj in mora vzeti stvari v svoje roke, se pretihotapiti v kriminalno združbo v mestu, medtem ko beži pred oblastmi v tekmi s časom, da bi našel Liso. Izvirni naslov akcijskega trilerja je Last Seen Alive (2022). Režija Brian Goodman, scenarij Marc Frydman, igrajo: Gerard Butler, Jaimie Alexander, Dani Deette …

Polje strahu

ob 20. uri

Gre za grozljivo psihološko zgodbo, ki raziskuje človekovo preživetje proti vsem pravilom. Na koruznem polju se prebudi šest neznancev, vsak pa ima ob sebi en predmet. Ne vedo pa še povsem, da bodo ti predmeti njihovo edino sredstvo, da se zaščitijo pred grozečim plenilskim bitjem. Ameriški triler nosil letnico 2022, izvirni naslov Escape the Field. Režija: Emerson Moore, scenarij Emerson Moore, Sean Wathen, Joshua Dobkin, igrajo: Theo Rossi, Shane West, Jordan Claire Robbins …

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Svetovni dnevi

Danes je na koledarju zapisan dan bolezni ven.

Dan bolezni ven

Bolezni ven so zelo razširjenja obolenja in se običajno pojavijo neopazno. V začetnih stopnjah ne opazimo nobenih znakov. Kronična bolezen ven ni le estetska težava, ker nam izgled nog kazijo odebeljene in temno obarvane vene, ampak jo opredeljujejo kot sklop simptomov in znakov, ki nastanejo zaradi povečanega tlaka v povrhnjih in/ali globokih venah spodnjih udov. Kronična bolezen ven je napredujoča bolezen, katere vzrokov natančno ne poznamo. Zajema vse simptome in znake, ki nastanejo zaradi povečanega pritiska venske krvi v venah nog. Prizadene velik del populacije v zahodnem delu sveta in predstavlja veliko breme za bolnika in družbo.

Savus