V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik lahko danes prisluhnete slepemu pisatelju Dušanu Jesenšku Serša, ki bo predstavil svojo romanizirano avtobiografijo Moja pot do zvezd. Glasbena šola Trbovlje pa v delavskem domu pripravlja zaključni koncert z naslovom Naš svet glasbe.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 26. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da se bo danes dopoldne v Zasavju oblačnost postopno trgala. Čez dan bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. V hribovitih krajih severne Slovenije bo možna kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26 °C.

Jutri bo dokaj sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Popoldne in zvečer bodo nastale krajevne plohe in nevihte. V soboto kaže na občasen dež in ohladitev.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta–Dol pri Hrastniku–Marno je do 30. oktobra 2022 zaradi sanacije vozišča ter dograditve pločnika in cestnega priključka urejen izmenično enosmerno promet in pomična zapora.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sava, izvod Podkraj (od 8. do 14. ure), TP Pongrac, izvod Mrzlica (od 9. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik) in iz TP Reka gozd Štrus (od 11.35 do 14.30 ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Kako je slepi pisatelj našel pot do zvezd: literarni večer z Dušanom Jesenškom Seršo – Knjižnica Hrastnik

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik danes ob 18. uri pripravlja literarni večer z Dušanom Jesenškom Seršo, ki bo predstavil romanizirano avtobiografijo z naslovom Moja pot do zvezd. V knjigi avtor spregovori o življenju slepih in slabovidnih ter o omejitvah, s katerimi se soočajo. V toplem in vedrem delu nas popelje skozi svoja doživetja zadnjih let: od skoka s padalom do romanja po evropskih državah. Pogovor bo vodil Bogdan Šteh.

Naš svet glasbe: zaključni koncert Glasbene šole Trbovlje

Glasbena šola Trbovlje danes ob 19. uri v Delavskem domu Trbovlje pripravlja zaključni koncert z naslovom Naš svet glasbe. Po dveh letih se na gledališki oder vračajo z letošnjimi najuspešnejšimi učenci: tekmovalci, absolventi nižje in višje stopnje, učenci, ki bodo po uspešnih sprejemnih preizkusih nadaljevali izobraževanje na srednji stopnji. Pa nepogrešljivi orkestri in stalne komorne zasedbe GŠ Trbovlje. Vabljeni, brezplačne vstopnice boste lahko prevzeli na blagajni Delavskega doma Trbovlje.

Nastanek portretov v maniri foto realizma – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju danes ob 16.30 uri pripravljajo predavanje Nastanek portretov v maniri foto realizma. Slikar Tadej Žugman bo osebno vodil ogled po avtorski razstavi in podrobneje predstavil tehniko svojega ustvarjanja. Vstopnine ni.

Ruske urice – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes od 12.30 do 13.30 ure v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja ruske urice. Delavnica je namenjena vsem, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje. Urice bo vodila Saya iz Kazahstana, nova pomoč na ZLU.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline in kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus