V Trbovljah danes pripravljajo osrednjo prireditev ob 60-letnici OŠ Tončke Čeč, na Izlakah pa slovesnost ob prazniku KS Izlake. Knjižnica Zagorje vabi na predavanje Sprehod po angleških vrtovih, ZLU pa na kulinarično delavnico.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 17. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju večinoma sončno, popoldne in zvečer bo nastala kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 °C.

Jutri bo sprva pretežno oblačno, dopoldne bodo še krajevne plohe, popoldne se bo zjasnilo. Zapihal bo severovzhodni veter. Nekoliko hladneje bo. V četrtek in petek bo pretežno jasno in spet topleje. V petek popoldne bo v severni Sloveniji možna kakšna nevihta.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet (kratkotrajne do 15-minutne popolne zapore).

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Spodnji Log Mahkovic (od 8. do 9. ure), TP Renke in TP Spodnji Log Grajžar (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Hrastel-Kmetič (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Tirna, izvod Bučar, Lenič, vikendi levo (od 8. do 11. ure) in iz TP Čolniše, izvod vrh (od 11. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Osrednja prireditev ob 60-letnici OŠ Tončke Čeč

Občina Trbovlje in Osnovna šola Tončke Čeč danes ob 17. uri vabita v Delavski dom Trbovlje, kjer bo potekala osrednja prireditev ob 60-letnici osnovne šole.

Praznik KS Izlake

Krajevna skupnost Izlake v okviru krajevna praznika danes ob 10. uri vabi na osrednjo prireditev v počastitev padlim v Orehovici. Prireditev bo potekala pri spominskem kompleksu v Orehovici.

Sprehod po angleških vrtovih: Gasan Osojnik – Knjižnica Zagorje

Knjižnica Zagorje danes ob 19. uri vabi na predavanje z naslovom Sprehod po angleških vrtovih, ki ga bo izvedel Gasan Osojnik. Ta je v času drugega »koronskega vala« kot docent agroživilske kemije štiri mesece nabiral raziskovalne izkušnje v Cambridgeu. Prosti čas je preživel v obilju zelenja univerzitetnega mesta, obiskal pa je tudi eno izmed bolj znanih vrtnarskih razstav, ki se vsako leto odvija na prostranih zemljiščih doma za veterane Chelsea. Na predavanju bo z vami delil vtise z običajnih mestnih vrtov ter trendov z razstave.

Teden Evrope: pogovor z mladimi in Ireno Jovevo

Europe Direct Zasavje danes ob 18. uri v sklopu tedna Evrope pripravlja pogovor z mladimi in poslanko Evropskega parlamenta Ireno Jovevo. Dogodek bo potekal preko spleta. Debata se bo vrtela predvsem po področju digitalizacije. Na željo nekaterih mladih so se odločili odpreti temo na področju šolanja na daljavo.

Kulinarična delavnica – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja kulinarično delavnico. Na njej boste skupaj kuhali in pekli različne dobrote. Če radi kuhate, pečete in ustvarjate, ste dobrodošli na brezplačni delavnici, kjer boste preskušali svoje brbončice. Vljudno vabljeni.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Janez Drnovšek

Na današnji dan se je leta 1950 v Celju rodil dr. Janez Drnovšek, drugi predsednik Republike Slovenije med letoma 2002 in 2007, drugi predsednik Vlade RS v mandatu med letoma 1992 in 2002, od leta 1989 do 1990 pa je bil tudi 13. predsednik nekdanje skupne države Jugoslavije. Je zagorski rojak in častni občan Občine Zagorje ob Savi, ki je svojo mladost preživel v Kisovcu. Umrl je po boju z boleznijo 23. februarja leta 2008.

Svetovni dnevi

Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe

27. marca leta 2006 je Generalna skupščina razglasila 17. maj za svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe. S tem je hotela povečati zavedanje o novih možnostih, ki jih uporaba interneta in drugih informacijskih ter komunikacijskih sredstev lahko prinese družbi in gospodarstvu. To dejanje je sledilo Svetovnemu vrhu na temo informacijske družbe, ki je potekalo od 10. do 12. 2003 v Ženevi ter od 16. do 18. novembra 2005 v Tunisu.

Svetovni dan pljučne hipertenzije

Danes obeležujemo tudi svetovni dan pljučne hipertenzije, ki ga je kot svetovni dan uvedla Svetovna liga za hipertenzijo leta 2005. Skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu (skupno skoraj 1,8 milijarde ljudi) živi s hipertenzijo. Skoraj polovica se jih tega ne zaveda. Med tistimi, ki se zavedajo, jih polovica ne stori ničesar, da bi nadzorovali svoj krvni tlak s spremembo življenjskega stila ali z zdravili. To pomeni, da je 75% svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem in doživijo nenadno smrt.

Savus