V oddaji V zakulisju Igorja Gošteta je tokrat novinar, komentator, urednik, pisatelj in publicist Ali Žerdin spregovoril o letih nevarne bližine in nevarnih mutacij.

Oddaja prinaša posnetek pogovora v zagorski knjižnici. Osrednji gost pogovora je bil dolgoletni novinar, urednik in pisatelj Ali Žerdin. Tisti z malo daljšim spominom se ga boste spomnili kot novinarja in urednika Radia Študent, iz tednika Mladina, časopisa Dnevnik in zadnja leta kot urednika Delove Sobotne priloge.

V zadnjih letih je napisal tudi več knjig: Generali brez kape, Omrežja moči, France Bučar, tema pogovora z njim pa sta bili zadnji dve njegovi knjigi MMXX: Leto nevarne bližine s podnaslovom Kaj je šlo v Sloveniji narobe med epidemijo covid-19 in MMXXI: Leto nevarnih mutacij s podnaslovom Kaj je šlo v Sloveniji narobe v letu, ko smo dobili cepivo proti covid-19.

Njegovi knjigi sta kot učbenik, ki si ga je dobro kdaj vzeti v roke. Tudi, ko bomo malce že pozabili na kovidne čase. V obeh knjigah nam je avtor, še bolj pa vladi in tistim iz NIJZ, ki so v času kovida upravljali z našimi življenji, nastavil ogledalo. Spoštljivo, strokovno in kulturno. Slaba, neprimerna in jezna komunikacija vlade v času kovida je zagotovo doprinesla svoj delež do poraza na volitvah.

Povedal nam je tudi, kaj pričakuje od nove vlade v nastajanju in tudi, kaj se bo pri nas dogajalo na medijskem področji. Par besed je spregovoril tudi o tem, kaj se na javni RTV dogaja s kultno oddajo Studio City in njenim voditeljem Marcelom Štefančičem, ki ga Žerdin globoko ceni.

Igor Gošte

Foto: Matjaž Lavrič