Krajevna skupnost Kisovec-Loke praznuje svoj krajevni praznik na današnji dan, 17. maja, v spomin na rojstvo dr. Janeza Drnovška, najbolj znanega krajana te zagorske KS. Objavljamo kratek zapis predsednika KS Kisovec-Loke Marjana Kovača in program prireditev ob prazniku.

O prazniku

Krajevni praznik KS Kisovec-Loke praznujemo v spomin na velikega Zagorjana, našega krajana, častnega občana dr. Janeza Drnovška. Rojen je bil 17. maja 1950 in sprva tiho, skromno, skorajda neopazno živel med nami. V tem času je izoblikoval svojo osebnost, da je kasneje lahko postal državnik svetovnega formata.

Naj spomnim, da je, nekoč smo ga klicali Jano,  zapisal: »Ne razmišljajmo o tem, kaj drugi mislijo o tebi. To je zgolj potrata energije … Besede drugih naj gredo mimo nas: besede strahu, sovraštva, ljubosumja, nevoščljivosti. Naj nas ne zmoti nepomembno, prazno govorjenje, ki je samo odraz nizke ravni zavedanja … Priznanja in hvala drugih ali kritika in zgražanje – kako hitro gre vse to v pozabo. Naj to ne zmoti naše zbranosti in zavedanja. Če ohranimo svoj mir in pozitivne misli, smo dosegli veliko več od kakršne hvale … Živimo preprosto. To v današnjem času, odtujenem od narave, ni preprosto. Vendar bomo z zbranostjo in zavedanjem našli pravo pot. Znali bomo ločiti zrno od plev … Zmanjšajmo svoje želje. Ne bodimo odvisni od njih. Ne pogojujejo našega zadovoljstva, lahko pa nas vodijo … Ostanimo celoviti. Zavedajmo se. Tukaj smo. Zdaj.«

Prireditve

V torek, 17. majam, bodo v parku v Kisovcu odprli razstavo skupine Liki z naslovom Stari predmeti v novi podobi. Skupino vodi Berta Juvan.

V petek, 20. maja, bodo pripravili dan odprtih vrat Rudarskega muzeja Zagorje v Kisovcu, kjer si bodo lahko obiskovalci pod strokovnim vodstvom ogledali zanimiv prikaz več kot 250-letnega rudarjenja v Zagorski dolini.

Ta dan bo na voljo za ogled razstava skupine Liki z naslovom Utrinki na stopnišču KS in razstava skupine M-Liki z naslovom Pomlad v razstavnem oknu KD Svoboda Kisovec. Mentorica skupine je Slavi Artnak. Na ogled bo tudi fotografska razstava Vremenski pojavi v Zasavju foto sekcije Fotki KD Svobode Kisovec v avli Doma kulture. Mentor skupine je Emil Amon.

Zvečer ob 19. uri bo še osrednja prireditev v počastitev praznika v dvorani Doma kulture. V programu bodo sodelovali Rudarski pevski zbor Loški glas, učenci POŠ Kisovec in Glasbene šole Zagorje.

V soboto, 21. maja, bodo pripravili odprto prvenstvo KS Kisovec-Loke v streljanju z zračno puško na strelišču Strelskega društva Kisovec, tekmovanje v sankanju s sanmi na koleščkih na sankaškem poligonu v Kisovcu in lutkovno predstavo za otroke Strah Jane Milčinski in Katarine Eranovič v dvorani KD Svoboda Kisovec.

Savus

Foto: Vukašin Šobot, Branko Klančar