torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Turistično društvo Trbovlje danes na pripravlja družinski dogodek Na Kipah bo veselo. Tam bo potekalo zabavno družabno druženje družin. Je pa današnji dan tudi svetovni dan družine in svetovni dan podnebnih sprememb.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 15. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju povečini sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Popoldne bo predvsem v hribih nastala kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 23 do 28 °C.

Jutri bo sončno, več oblačnosti bo predvsem v Posočju. Popoldne bodo nastale posamezne plohe ali nevihte. V torek popoldne bodo nevihte spet pogostejše.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet (kratkotrajne do 15-minutne popolne zapore).

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP MFE obrat Trbovlje (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Pavlek, izvod Vrtačnik (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Graška cesta, izvod Bric, Guček (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Na Kipih bo veselo

V počastitev svetovnega dneva družin prostovoljke in članice Turističnega društva Trbovlje danes od 9. ure dalje pripravljajo zabavno družabno druženje družin, ki bo v Športnem parku na Kipah. Družine se bodo lahko pomerile v raznih tradicionalnih in novejših igrah, srečo boste lahko preizkusili s srečelovom, poskrbljeno pa bo tudi za okrepčitev. Pričakujte tudi kakšno presenečenje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Melhijor Čobal

Na današnji dan je leta 1943 v Zagorju umrl politik in organizator ter sindikalni delavec Melhijor Čobal. Bil je pomemben tudi za Zasavje, saj je organiziral rudarje južno od Celja. Ustanovil je delavsko konzumno zadrugo v Zagorju. Pred prvo svetovno vojno je bil odgovorni urednik Rudarja, kasneje je izdajal glasilo Rudarski delavec, kot publicist je sodeloval v različnih delavskih listih.

Svetovni dnevi

Svetovni dan družine

Leta 1993 je Generalna skupščina razglasila 15. maj za svetovni dan družine. Že leta 1989 je z resolucijo A/RES/44/82 generalna skupščina določila leto 1994 za leto družine, s čimer je hotela povečati zavedanje družbe o družini in družinskih zadevah ter izboljšati zmožnost držav, da bi se družinski problemi reševali z ustreznimi domačimi politikami.

Svetovni dan podnebnih sprememb

Ob 15. maju, svetovnem dnevu podnebnih sprememb, ozaveščamo, da se podnebne spremembe v Sloveniji že občutijo (temperatura zraka, vode, upadanje biotske raznovrstnosti, zmanjšanje snežne odeje, padavine). Vsakdo mora za ohranitev podnebja storiti, kar more. Bodimo podnebno odgovorni zase in za zanamce.

Savus


 

Isti avtor