Ja, obstajajo. Vsaj dve snovi sta taki, za kateri so dokazali, da ob hkratnem zmanjšanju vnosa hrane in gibanju še dodatno pomagata topiti kilograme. Vsi se seveda zavedamo, da sta gibanje in hrana prvi stvari, ki ju je potrebno spremeniti. Ozavestiti je potrebno svoj način življenja, ki lahko vodi tudi v bolezen, če temu ne posvečamo dovolj pozornosti. O tem danes ne bom pisala, bom pa na kratko predstavila dve snovi, ki nam lahko pridejo prav pri izgubi telesne mase. Še enkrat poudarjam: ob hkratni spremembi v bolj zdrav življenjski slog!

Prva snov, ki jo bom opisala, je alfa lipoična kislina (ali lipojska kislina ali tioktinska kislina). To je snov, ki nastaja v našem telesu in je prisotna v procesu pretvorbe glukoze v energijo. Deluje tudi kot antioksidant in izniči delovanje radikalov, ki povzročajo staranje naših celic. V zdravem organizmu je lipoične kisline dovolj, a njeno dodajanje lahko pomaga v določenih primerih, recimo pri sladkorni bolezni. V Sloveniji je na voljo v obliki zdravila in prehranskih dopolnil. Kot zdravilo je alfa lipoična kislina registrirana pod imenom Thiogamma. Lahko poveča občutljivost celic na inzulin in boljšo kontrolo krvnega sladkorja, prav tako pa zmanjša simptome periferne nevropatije pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

Alfa lipoična kislina lahko dodatno zmanjša telesno težo, če hkrati zmanjšamo dnevni kalorični vnos hrane. Nekaj študij je to tudi potrdilo. Dnevni odmerek, ki bo pomagal znižati telesno težo, je 300 mg, razdeljen na tri odmerke po 100 mg. Vzamemo jo v obliki kapsule z glavnimi obroki. Stranski učinki so lahko izpuščaji, slabost, zgaga idr. Če ste sladkorni bolnik ali če imate težave s ščitnico, se morate o uporabi nujno prej posvetovati z zdravnikom in/ali farmacevtom.

Druga zanimiva snov, ki lahko pomaga pri boju z odvečnimi kilogrami, je ekstrakt zelene kave. Kot ime pove, ekstrakt pridobivajo iz zelenih kavnih zrn. Ta zrna vsebujejo visok delež klorogenskih kislin in prav te snovi naj bi bile odgovorne za aktivnost tega ekstrakta. V tem ekstraktu je prisotno tudi nekaj kofeina (od 1 do 10 %). Klorogenske kisline malce zmanjšajo krvni tlak, najbolj pa so znane, ker lahko zmanjšajo telesno težo. Morate biti pazljivi pri izboru primernega proizvajalca, saj jih je na testiranjih, koliko klorogenske kisline vsebujejo posamezni produkti, dosti ni doseglo navedenih koncentracij na embalaži. Priporočen dnevni odmerek je od približno 200 mg do 1200 mg. Tisti, ki ste občutljivi na kofein, preverite, koliko ga vsebuje en odmerek. Za predstavo: ena srednja velika skodelica kave vsebuje približno 95 mg kofeina.

Še ena zanimivost: uživanje kalcija z mlečnimi izdelki med hujšanjem pomaga pri dodatni izgubi kilogramov.

Nasprotno pa je nekaj snovi pristalo na črni listi – ali so se izkazale za nevarne ali bolj tvegane oz. da nimajo želenega učinka. Glukomanan je vodotopna vlaknina, ki nabrekne v prebavilih in daje občutek sitosti. Zadnje študije so pokazale, da ni pomagal pri zmanjšanju telesne teže. Lahko povzroči zadušitev, če ne spijemo dovolj vode ob zaužitju. Hitosan oglašujejo, da naj bi vezal maščobe, ki jih zaužijemo. Rezultati študij pa so nasprotujoči. Verjetno z njim ne bomo dosegli želenega učinka. Za hidroksicitronsko kislino, ki jo vsebuje rastlina Garcinia cambogia, so rezultati študij prav tako nasprotujoči. Ljudem s prekomerno težo ne pomaga pri izgubi kilogramov. Druge snovi, za katere je zelo malo dokazov, da pomagajo, so še: malinini ketoni, l-karnitin, krom idr.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Cevzar, mag.farm

Lekarna Pušnik Trbovlje

Vir: https://www.consumerlab.com/reviews/