V sredo, 11.maja 2022, so člani OZSČ Zagorje ob Savi kot spremljevalci devetih fantov iz zagorske UE, ki so ali bodo letos dopolnili 18 let, obiskali zanimivo vojaško prireditev.

Na celjskem sejmišču jo je pripravila 72. brigada Slovenske vojske v sodelovanju z Direktoratom za obrambne zadeve in upravo za obrambo za promocijo Slovenske vojske in vojaškega poklica z namenom pridobivanja kadra za SV.

Po krajši video predstavitvi so svoj pogled na zaposlitev v SV predstavili trije zaposleni v SV, vsak iz svojega vidika. Po zaključku uvodnega dela so za postregli odličen vojaški pasulj. Po malici smo si ogledali orožje in opremo, ki jo uporablja Slovenska vojska in se pogovarjali s pripadniki SV.

Uživali smo v dinamičnih predstavitvah različnih enot Slovenske vojske – spust po vrvi s helikopterja, vpad v objekt in uničenje nasprotnika, patruljiranje enote z reakcijo na stik, oskrba ranjenca s helikoptersko evakuacijo, delo s službenim psom, prelet letal Pilatus PC9. Pripadniki Garde Slovenske vojske so se tako kot vedno predstavili v vsem svojem sijaju. Na poti domov so nam fantje povedali, da so videli marsikaj novega in zanimivega, odločitve o svojem poklicu pa še niso dokončno sprejeli.

Franc Lekše

Foto: Franc Lekše