V Knjižnici Zagorje bo danes potekala ena vidnejših slovenskih pesniških prireditev. ZMŠT pripravlja predavanje Ohrani svoj ogenj ali kako ne izgoreti, Knjižnica Hrastnik pa predstavitev zbornika Vezisti in zveze ob 30-letnici RS.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 12. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sončno, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 °C.

Jutri bo sredi dneva in popoldne spremenljivo oblačno. Na severu se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, ki bodo zvečer zajele tudi osrednje kraje. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne padavine, predvsem plohe in posamezne nevihte. V nedeljo bo povečini sončno s kakšno popoldansko ploho ali nevihto.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet (kratkotrajne do 15-minutne popolne zapore).

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije pri odjemalcih, ki so oskrbovani iz TP Podvine, izvod Klinc, Hribar (od 8. do 10. ure) in iz TP Malovrh, izvod proti Razpotniku (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije pri odjemalcih, ki so oskrbovani iz TP Pongrac, izvod Mrzlica (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik) in iz TP Litijska Dobrava, izvod Hribar (od 10. do 13. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Polfinalni pesniški turnir – Knjižnica Zagorje

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje danes ob 18. uri pripravlja polfinalni pesniški turnir. Gre za eno vidnejših slovenskih pesniških prireditev, na kateri se že 22. leto izbira najboljšo neobjavljeno slovensko pesem, na njej pa sodelujejo ugledna slovenska pesniška imena. Turnir je zadnjih 15 let potekal v organizaciji Založbe Pivec, z letošnjim letom pa se je preselil h Kulturno-umetniškemu društvu Pranger.

Ohrani svoj ogenj ali kako ne izgoreti – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes ob 18. uri pripravlja delavnico z naslovom Ohrani svoj ogenj ali kako ne izgoreti. Izgorelost je stanje telesne, čustvene in mentalne izčrpanosti. Je skupek različnih simptomov, ki imajo psihične in psihosomatske posledice. Za preprečevanje izgorelosti lahko veliko naredi posameznik sam.

Predstavitev zbornika Vezisti in zveze ob 30-letnici Republike Slovenije – Knjižnica Hrastnik

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik danes ob 18. uri pripravljajo predstavitev zbornika Vezisti in zveze ob 30-letnici Republike Slovenije, ki je izšel lansko leto. Ta med drugim odstira do zdaj slabo poznano vlogo vezistov v osamosvajanju Slovenije pred tridesetimi leti. Zbornik bodo predstavili urednik dr. Alojz Šteiner, Franci Knaflič in Martin Jugovec.

Ruske urice – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes od 12.30 do 13.30 ure v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja ruske urice. Delavnica je namenjena vsem, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje. Urice bo vodila Saya iz Kazahstana, nova pomoč na ZLU.

Stres: naš življenjski sopotnik – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 17. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja tudi predavanje Stres: naš življenjski sopotnik. Na predavanju se boste podrobneje spoznali s stresom, se spraševali, kdaj je koristen in kdaj nam lahko škoduje, sprehodili pa se boste tudi skozi metode obvladovanja.

Začetni tečaj MS Word – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 11. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja še začetni tečaj MS Word. Z izdelovanjem in oblikovanjem pisnih dokumentov se srečujemo v službi, pri študiju, doma in tovrstno delo je nepogrešljivo na vsakem koraku. Word je še vedno najpogosteje uporabljano orodje za izdelavo tako enostavnih dopisov kot tudi zahtevnejših dokumentov.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik danes cepijo proti covidu-19 vse, ki so naročeni. Cepijo od 9. do 10. ure. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Jure Kapelar

Na današnji dan se je leta 1964 rodil kuhar Jure Kapelar, ki je med drugim kuhal že za britansko kraljico. Kuhal je tudi v številnih priznanih svetovnih restavracijah, kot so Pula Estate, Tabor Castle, Hotel Benda, …, trenutno pa je kot kuhar zaposlen v trboveljskem Dewesoftu.

Alojz Hofbauer

Na današnji dan je leta 1972 v Hrastniku umrl Alojz Hofbauer, šolski upravitelj in pedagog ter eden izmed Hrastničanov, ki so s široko dejavnostjo močno vplivali na razvoj hrastniške doline. Za svoje delovanje je bil leta 1970 nagrajen z občinskim priznanjem zaslužni občan.

Ernest Adamič

Na današnji dan je leta 1977 umrl publicist, filmski režiser in filmski scenarist, ki je globoko sled delovanja pustil tudi v Zasavju, Ernest Adamič. V Zasavju deloval od leta 1926 do 1941. Napisal je celo roman o zagorskih rudarjih in steklarjih, vendar ta ni izšel zaradi tega, ker je urednik Tone Seliškar nekam založil del romana. Je pa zato ustvaril nekaj zanimivih filmskih zapisov o Zasavju.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus