četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V mladinskem gledališču Svoboda Trbovlje si lahko danes in jutri ogledate predstavo Štički, v kateri bodo zaigrali zabavno prireditev Zasavski oskarji. V ZD Trbovlje in Zagorje pa se lahko danes cepite proti covidu-19.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 11. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da se bo danes dopoldne v Zasavju zjasnilo, dan bo sončen in hladen. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 6 °C.

Jutri in v nedeljo bo jasno, a hladno vreme. V soboto bo še pihal vzhodni veter.

Zapore cest

Igrišče v naselju Aleša Kaple v Hrastniku je zaprto zaradi popravila mrežne ograje. Delno zaprto je tudi igrišče na Novem logu.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Toplotna oskrba

Komunala Trbovlje obvešča, da bo danes predvidoma med 10. in 17. uro motena toplotna oskrba v zgornjem delu Trbovelj, od Kešetovega do Savinjske ceste.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Ključevica, Kum (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Trbovlje) in iz TP Vine, izvod Suša (od 12. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Štilčki – Svoboda Trbovlje

V mladinskem gledališču Svoboda Trbovlje si lahko danes in jutri ob 19.30 uri ogledate predstavo Štilčki. V predstavi bodo zaigrali zabavno prireditev Zasavski oskarji. Cena vstopnice je 10 evrov.

English tea time – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja angleške pogovorne urice English tea time, na katerih se bodo pogovarjali o najrazličnejših zanimivih in trenutno aktualnih temah ter na tak način poglabljali in utrjevali svoje znanje angleškega jezika.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes od 8. do 14. ure cepijo proti covidu-19. Termin je tako za nenaročene kot naročene. Cepijo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Šola čarobnih živali in Badman

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 18. uri družinsko pustolovščino Šola čarobnih živali (očarljiva pustolovščina z animiranimi živalmi o nenavadni šoli, kjer otroci prejmejo čarobno žival, ki jih spremlja. Zgodba se osredotoča na novo dekle Ido, ki se po zaslugi svoje čarobne živali, govoreče lisice po imenu Rabbat, spremeni iz outsajderke v priljubljeno učenko), ob 20, uri pa akcijsko komedijo Badman. Ko igralec Cédric, ki se s težavo preživlja in je obsojen na življenje zgube, končno le dobi glavno vlogo v filmu o superheroju po imenu Badman, vidi priložnost, da vsem dokaže, da je vreden in da si nazaj prisluži spoštovanje svojih najbližjih.

Divja Slovenija

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 17. uri ogledate slovenski dokumentarni film Divja Slovenija. Film predstavlja zelo pestro favno in floro Slovenije, pri čemer se osredotoča na sesalce in ptice, prikazane pa so še nekatere zanimive vrste dvoživk, rib in žuželk ter rastlin.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Josip Brinar

Na današnji dan je leta 1959 v Celju umrl pisec prvih slovenskih učbenikov, domoljub, pisatelj za mladino, pisec znanstvenih spisov ter izjemen pedagog in ravnatelj Josip Brinar. Rodil se je 1. novembra 1874 v Studencih v Hrastniku. V pedagoških revijah je objavljal članske o mladinski književnosti, eksperimentalni in socialni pedagogiki. Pripravil je vrsto osnovnošolskih učbenikov.

Ivan Pajk

Na današnji dan je leta 2007 v Slovenskih Konjicah umrl duhovnik, arhidiakon, monsignor in častni občan Ivan Pajk. Rodil se je 2. maja leta 1934 v Prapretnem. Leto dni je bil semeniški duhovnik in hkrati duhovni pomočnik v Trbovljah, kasneje pa kaplan v Pišecah. Leta 1973 ga je škof imenoval za nadžupnika in arhidiakona v Slovenskih Konjicah. Leta 2005 se je upokojil. To leto je prejel tudi naziv častni občan Občine Slovenske Konjice.

Svetovni dnevi

Svetovni dan ledvic

Danes obeležujemo svetovni dan ledvic. Namen osveščanja o kronični ledvični boleznih je zaustaviti epidemijo kronične ledvične bolezni v razvitem svetu in zmanjšati s tem povezano veliko umrljivost. Kronična ledvična bolezen je namreč zelo pogosta, ima jo vsaj eden od 10. odraslih ljudi. Večinoma je posledica nezdravega načina življenja, ki privede do nastanka sladkorne bolezni, zvišanega krvnega tlaka in srčno-žilnih bolezni. V Sloveniji jo ima več kot 180.000 odraslih ljudi, kar je več, kot je bolnikov s sladkorno boleznijo, več kot 2000 ljudi pa se zaradi odpovedi ledvic zdravi z dializo ali presaditvijo ledvice.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor