sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V hrastniški kinodvorani si lahko danes ogledate nostalgični slovenski vojni film Ne joči, Peter. V ZD Trbovlje pa se lahko cepite proti covidu-19.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 9. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, najvišje dnevne od 9 do 13 °C.

Jutri bo pretežno jasno. V noči na petek se bo prehodno pooblačilo, v petek čez dan pa spet zjasnilo. Nekoliko hladneje bo, pihal bo severovzhodni veter.

Zapore cest

Igrišče v naselju Aleša Kaple v Hrastniku je zaprto zaradi popravila mrežne ograje. Delno zaprto je tudi igrišče na Novem logu.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Cerovica (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Lontovž (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsako sredo ob 19. uri na daljavo preko MS Teams pripravlja delavnico novodobnih tehnik za zdravo in srečno življenje. Živimo v svetu nenehnih sprememb, novih spoznanj, novih kvantnih tehnik in metod, s katerimi se lahko uspešno soočamo s čustvenimi stiskami, fizičnimi težavami in nam omogočajo preskoke na naši poti osebnostnega razvoja. Na tedenskih srečanjih bodo spoznavali enostavne in učinkovite metode in tehnike: energijske in informacijske, tehnike za sproščanje čustvenih in miselnih vzorcev ter vodene meditacije.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes od 11. do 17. ure cepijo proti covidu-19. Termin je tako za nenaročene kot naročene. Cepijo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Ne joči, Peter

V kinodvorani Delavskega doma Hrastnik si lahko danes ob 18. uri ogledate nostalgični slovenski vojni film iz leta 1964 Ne joči, Peter. Film govori o častni zadolžitvi dveh partizanskih minerjev, ki morata pripeljati tri vojne sirote iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje. Minerja sta na začetku ponižana, saj sta pričakovala večjo akcijo, a se kasneje spoprijateljita z otroki, še posebej z najmlajšim Petrom, ki je tudi krivec za vse kasnejše smešne in nežne prizore.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Franc Pust

Na današnji dan je leta 1871 umrl prvi župan moderne občine Trbovlje Franc Pust. Županoval je od leta 1850 do svoje smrti leta 1871. V tem času so se Trbovlje hitro razvijale. V času njegovega županovanja so v Trbovljah zgradili prvo pravo šolo, postavili žardarmerijo, Trbovlje so takrat dobile tudi prvega stalnega zdravnika. Marca leta 1871 se mu je zmešalo in 9. marca 1871 je storil samomor.

Teodor Škoberne

Na današnji dan se je leta 1930 v Trbovljah rodil elektroinženir in glasbenik Teodor Škoberne. Od mladih nog ga je spremljala glasba. Ko sta ga pri igranju začela spremljati basist Miško Hočevar in kitarist Mitja Butara ter nato do konca Milan Ferlež, je nastal Trio Dorka Škoberneta. Kljub temu, da je Škoberne igral harmoniko, pa ni izvajal narodno-zabavne glasbe, pač pa je preigraval zabavne skladbe nemških, italijanskih, francoskih in domačih avtorjev.

Ida Virt

Na današnji dan se je leta 1942 rodila glasbena pedagoginja in koncertna solistka Ida Virt. Na področju glasbe in glasbene pedagogike je delovala več kot šestdeset let. Leta 1956 se je vključila v Mešani pevski zbor Slavček, ki ga je takrat vodil njen oče Jože Skrinar. Bila je odlična solistka in pianistka, od leta 1987 do upokojitve leta 2002 je poučevala na Glasbeni šoli Trbovlje.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor