V Trbovljah bodo danes ponovno obeležili dan redkih bolezni. Prebivalci lahko tako na svoje balkone obesijo rdeče balone, se oblečejo v rdeča oblačila, se sprehodijo po poti rdečih balonov ali pa si ogledajo razstavo. V trboveljski kinodvorani si lahko danes ogledate film Batman, v zagorski pa film Uncharted.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 5. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju zmerno do pretežno oblačno, še bo možna bo kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo od -6 do -1, najvišje dnevne od 2 do 7 °C.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, tudi na zahodu se bo oblačnost povečala. V ponedeljek se bo nadaljevalo suho in razmeroma hladno vreme. Oba dneva bo še pihal severovzhodni veter.

Zapore cest

Igrišče v naselju Aleša Kaple v Hrastniku je zaprto zaradi popravila mrežne ograje. Delno zaprto je tudi igrišče na Novem logu.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Neža, Zgornje Topoletovo (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Dan redkih bolezni v Trbovljah

V Trbovljah danes ponovno obeležujejo dan redkih bolezni. Prebivalce pozivajo naj se danes oblečejo v rdeča oblačila in na svoj balkon obesijo rdeče balone. Sprehodite se lahko tudi po poti rdečih balonov, ali pa si v avli Delavskega doma Trbovlje ali v Knjižnici Toneta Seliškarja ogledate razstavo, ki so jo pripravili učenci. S svojimi otroki lahko izdelate tudi svoj rdeč balon iz papirja ali drugih materialov in ga nalepite na okno v podporo vsem posebnim otrokom.

Razstava Podobe življenja Bogdana Baroviča – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate razstavo Podobe življenja Bogdana Baroviča. “Živel sem polno življenje. Z družino … Veliko mimo nje, brez nje. Ne gre drugače. Ustvarjati pomeni žrtvovati … tudi sebi najdražje, najljubše. Če ti oprostijo, ni nič drugače. Žrtve tvojih dejanj so. Moja dejanja pa so bila dejanja za Trbovlje, državo in … zase,” je avtor povedal o razstavi. Razstava je na ogled do 6. marca.

Fotografska razstava Benjamina Krežeta – Foto galerija f 2,8

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 10. do 12. ure ogledate fotografsko razstavo Benjamina Krežeta. Vsestranski umetnik in kulturnik iz Trbovelj se predstavlja z opusom Demise of deception / Double talk. Razstava je na ogled do 5. aprila 2022.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Batman

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 17. uri ogledate akcijsko kriminalno dramo Batman. Po letih tavanja po ulicah Gothama in z le nekaj zanesljivimi zavezniki, osamljen maščevalec Batman postane edino utelešenje pravice med svojimi someščani.

Uncharted

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri ogledate pustolovščino Uncharted. Scenarij po eni najbolj prodajanih računalniških iger vseh časov. Uncharted pripoveduje zgodbo o Nathanu Draku in njegovi prvi pustolovščini in njegovem rivalskem partnerju Victor “Sully” Sullivan.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Aleš Gulič Leko

Na današnji dan se je leta 1954 v Trbovljah rodil slovenist, novinar, politik in aktivni spremljevalec dogajanj v Zasavju, predvsem v kulturi, Aleš Gulič Leko. Od leta 2005 je bil član Liberalne demokracije Slovenije, leta 2004 pa je bil izvoljen v Državni zbor Republike Slovenije. Pahorjeva vlada ga je imenovala za direktorja Urada za verske skupnosti RS. Na državnozborskih volitvah leta 2008 in 2011 je kandidiral na listi LDS, na volitvah 2014 na skupni listi Liste za Dolenjsko, LDS, in Pozitivne Slovenije, na volitvah 2018 pa na listi Levice.

Tine Lenarčič

Na današnji dan je leta 2018 v Trbovljah umrl publicist, velik poznavalec planinstva, rudarstva, Trbovelj in z njimi povezane literature Tine Lenarčič. Bil je med gonilnimi silami različnih velikih projektov v Trbovljah, med drugim gradnje delavskega doma in urejanja planinskih koč.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dne.

Savus