Delavski dom Trbovlje danes pripravlja pester izbor prireditev – voden ogled Virtualnega muzeja rudarstva, vodstvo po razstavi Podobe lepot z avtorjem Slavkom Stošickim, dogodek Kulturni(k) za en dan in program kratkih filmov za otroke. Kulturni dan pa bodo obeležili tudi v Muzeju Hrastnik, ki brezplačno odpira svoja vrata.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 8. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do 0, najvišje dnevne od 6 do 12 °C.

Jutri bo pretežno jasno. V četrtek se bo čez dan postopno pooblačilo. Ponekod bo pihal jugozahodnik.

Zapore cest

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Graška Dobrava, izvod Badjurova (od 11. do 13. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Kulturni praznik v Delavskem domu Trbovlje

Delavski dom Trbovlje danes pripravlja pester izbor prireditev. Ob 10. in 15. uri se lahko udeležite vodenega ogleda Virtualnega muzeja rudarstva, ob 11. uri vodenega ogleda razstave Podobe lepot z avtorjem Slavkom Stošickim, ob 11. uri dogodka Kulturni(k) za en dan, ki ga pripravljajo skupaj s Knjižnico Toneta Seliškarja Trbovlje, ob 17. uri pripravljajo program kratkih filmov za otroke, v Zasavskem muzeju Trbovlje pa vas vabijo na brezplačno vodstvo po razstavah Muzej smo vsi! 70 let muzeja ob 11.30 uri ter Srečno črne doline ob 13. uri.

Muzej Hrastnik: Dan odprtih vrat

Muzej Hrastnik danes odpira svoja vrata. Odprt bo od 10. do 15. ure. V tem času si lahko posamično brezplačno ogledate razstave ali pa se ob 10.30 uri udeležite vodenega ogleda po razstavi Sava združuje.

Open Club ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje ima vsak torek od 16. do 19. ure odprt Open Club. Prostor za mlade, v katerem so možnosti, priložnosti, dobra volja in občutek skupnosti. V klubu se pogovarjajo, razvijajo nove ideje in dogodke, včasih kreativno ustvarjajo ter delajo po inovativnih tehnikah neformalnega učenja.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik vsak torek poteka cepljenje proti covid-19 brez predhodnega naročila. Cepijo od 15. do 16. ure s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Likovna razstava Leopolda Hočevarja Hočija – DD Hrastnik

V počastitev slovenskega kulturnega praznika si lahko danes v Galeriji Delavskega doma Hrastnik od 17. do 19. ure ogledate likovno razstavo akademskega slikarja Leopolda Hočevarja Hočija. Razstava je na ogled do 28. februarja, vsak delovni dan med 17. in 19. uro.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Vinko Hrovatič

Na današnji dan je leta 2012 v Trbovljah umrl pisatelj in pesnik Vinko Hrovatič. Rodil se je 3. aprila leta 1932 v Trbovljah. S pisanjem poezije se je začel ukvarjati že v najstniških letih. Napisal je 53 pesniških zbirk z več kot 130.000 verzi, 191 sonetnih vencev in več kot 10.000 aforizmov. Izdal je 24 pesniških zbirk z 2400 pesmimi v trboveljskem narečju, napisal pa je tudi 13 knjig oz. proznih del. Ni pa bil samo pesnik in pisatelj, lotil se je tudi likovnega ustvarjanja – sprva je risal in ustvarjal žganine v lesu, kasneje pa je svoje ideje oblikoval še s pomočjo perorisb, oglja, olja in pastela.

Svetovni dnevi

Prešernov dan

Danes praznujemo Prešernov dan, osrednji slovenski kulturni in državni praznik. Je pa današnji dan tudi dela prost dan. Na ta dan se spominjamo obletnice smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Savus