torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Copatarji so se spet dobili

Na svojem občnem zboru so se v teh dneh ob neznanem času in na neznani lokaciji zbrali dolski copatarji. Občni zbor vsako leto pripravijo ob njihovem največjem prazniku – dnevu mučenikov.

Tudi tokrat ni bilo drugače. Neznano kdaj in neznano kje se dobijo zaradi svojih okupatorjev, kot ljubkovalno imenujejo svoje najdražje partnerice. Če bi namreč vedele, kdaj bo občni zbor in kje, bi jih polovica prav gotovo manjkala. Tako pa se jih je letos zbralo kar 60. Saj ni čudno, da so bili tako številčni, korona jim je namreč za dve leti vzela še tistih nekaj srečnih ur, ki si jih lahko vsako leto privoščijo za svoje užitke.

Tudi tokrat je predsednik Društva copatarjev Dol Antek Pust podal poročilo o opravljenem delu. Imel je težko delo, saj je poročal o delu v času korona ukrepov, ko so bili copatarji v glavnem doma in stregli svojim boljšim polovicam. Zato pa je bilo bolj vzpodbudno poročilo blagajnika Slavka Trošta, ki je povedal, da je precej denarja ostalo zaradi nezmožnosti organiziranja copatarskih dejavnosti.

Veliko dela pa je imela v korona časih disciplinska komisija. Sestajati so se morali mesečno, saj so prejemali obilo pritožb. Največ so jih na komisijo naslovile razočarane žene članov društva. Ti so se namreč strogo držali ukrepov, ki so prepovedovali približevanje bližje od metra in pol. Ženam to ni bilo povšeči in počutile so se prikrajšane.

Copatarji so tokrat po dveh letih spet sprejeli v svoje vrste nove člane. Botra Urška Šabjan je ugotovila, da so telesno zdravi (no, en kandidat je občni zbor preživel v karanteni), župnik Štefan Varga pa, da so mentalno sposobni za velike napore, ki jih prinaša copatarski stan. Kandidati Jerko Lekočevič, Miran Planinc, Matej Rotar in Rok Milinovič se niso najbolj izkazali pri odgovorih na težka vprašanja ob vstopu med člane. Njihovi botri Matiče Koritnik, Timi Funkel, Dejan Milinovič in Jože Pavčnik so povedali, da je bilo zaradi korona ukrepov usposabljanje kandidatov izjemno težko, saj se niso mogli družiti in izmenjati potrebno znanje. Opravičilo za slabše poznavanje izpitnih vprašanj je sprejel blagajnik društva in kandidati so opravili tudi to zahtevno nalogo pred vstopom v častitljivo druščino.

Botra Urška, ki je edina ženska, ki ji je dovoljeno prisostvovati občnemu zboru in je zavezana molčečnosti, je opravila še krst z veliko kuhalnico, župnik Štefan pa jih je blagoslovil. Od takrat naprej so novi člani enakovredno sodelovali pri delu zbora in lahko polnopravno glasovali tudi pri točki tekoče zadeve.

Ob koncu so copatarji sprejeli še več pomembnih odločitev. Piknik društva bo junija. Nanj bodo povabili tudi svoje okupatorje, na njem pa bodo razvili še nov prapor društva. Anteka Pusta pa so soglasno izvolili za dosmrtnega predsednika društva. In odločitev pokomentirali z znanim geslom iz bivše države: “Tudi po Titu Tito!”

MP

Foto: Dušan Rotar


 

Isti avtor