Kadar smo ločeni od svojih otrok, nas pogosto stiska pri srcu. Ko moramo zaradi službe odpotovati, ali že ko jih samo odložimo v vrtcu. Ko moramo ostati pozno v službi… ko se kak sestanek zavleče.

Ko jih peljemo na ogled fakultete, se nam para srce, vedoč, da to verjetno pomeni selitev. Razumljivo, radi jih imamo. Pogrešamo jih. Želimo si, da bi lahko bili več časa skupaj. Sovražimo vse, kar nam krade dragoceni čas z njimi.

Ampak …, vendar …, toda …

Zakaj, ko ste z njimi, toliko časa preživite na telefonu? Zakaj zaradi namišljenih stvari krajšate čas za igro? Zakaj se vam v času spanja tako mudi?

Trdite, da bi bili radi bolj prisotni; opravičujete se, kadar vas ni.

Pa vendar ste prav zdaj tu z njimi, a z mislimi in čustvi daleč, daleč stran. Ne tu, ne zdaj; niste prisotni. Ne postavljate jih na prvo mesto. Vam je to res OK?

Vam je pesem ‘Cats in the cradle’ in njen nauk poznana?

Vi sami lahko kaj spremenite.
(Povzeto po Ryanu Holidayu)

Barbara Vodeb

 

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatim izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb