Kupnina za Medijske toplice še vedno ni poravnana. Kupec, družba Hoteli in turizem Rogaška, je po plačilu varščine že dvakrat prosil za odlog plačila kupnine v višini 400.000 evrov.

Hotelir Marjan Krajnc, ki je lastnik družbe Hoteli in turizem Rogaška je zaradi koronavirusnega časa spet zaprosil za podaljšanje roka za plačilo kupnine za kompleks Medijskih toplic na Izlakah. Lansko leto je bilo za turizem pogubno, čeprav so se tudi kapacitete lastnika Marjana Krajnca (med drugim Grand hotel Donat v Rogaški Slatini in Aparthotel ter Bellevue na Pohorju) reševale s turističnimi boni. Zato mu morda ne bo težko plačati kupnine in so njegove prestavitve le manever za lažje obvladovanje naložb.

Medijske toplice so ena največjih zasavskih sramot. Že desetletje »iščejo« pravega lastnika, ki bi znal iz termalne vode, ki je sedaj edina prava vrednost kompleksa, zgraditi uspešno zgodbo.

Stečajni upravitelj Igor Bončina je za Delo potrdil, da mu je Krajnc »zagotovil, da mu bo v podaljšanem roku uspelo nakazati kupnino.« Če tega ne stori, bo varščina zapadla, posel pa propadel, dodaja Bončina.

Prvi rok za plačilo kupnine se je iztekel 21. novembra lani (60 dni od podpisa kupoprodajne pogodbe). Zaradi epidemije koronavirusa okrožnemu sodišče dovolilo podaljšati rok plačila do 21. decembra, potem pa še enkrat za en mesec. Torej se sedaj rok izteče 21. januarja. Svoj pristanek sodišču je Bončina za Delo obrazložil: »Zakon resda narekuje, da rok za plačilo kupnine ne sme biti daljši od treh mesecev po sklenitvi prodajne pogodbe in je ta rok bistvena sestavina prodajne pogodbe, vendar menim, da je treba v tem primeru ob upoštevanju dosedanjih šestih neuspešnih poskusov prodaje dolžnikovega premoženja upoštevati dinamiko in ekonomiko stečajnega postopka.«

In kaj, če kupec ne bo poravnal kupnine do 21. januarja? Seveda se bo obrisal pod nosom za varščino. Stečajni upravitelj namreč namerava dvigniti roke od prodaje Medijskih toplic. Skromno premoženje si bodo razdelili upniki. Največja upnica je ljubljanska družba Alos, ki bo potem iskal kupca. Ali pa se bo spet našla kakšna rešitev, ki se bo kasneje izkazala za zablodo?

Savus

Foto: arhiv Savus