Avtohiša Malgaj je na podelitvi nagrad Podjetnik leta 17. marca 2022 prejela prestižno priznanje Podjetniški vzor leta 2020. Upravni odbor Območne obrtne zbornice Trbovlje se je v letu 2020 odločil, da za zasluge in dolgoletno uspešno delo in članstvo družbo Avtohiša Malgaj predlaga za nagrado Podjetnik leta 2020. Zaradi vseh zapletov in odpovedi so prireditev pripravili letos.

Avtohiša Malgaj je družinsko podjetje, nastanek sega v davno leto 1890, ko je Andrej Malgaj odprl kovaško delavnico. Sprva klasično kovaško delavnica je sin Franc specializiral z zahtevnejšimi opravili, kot je bila izdelava gasilskih vozov. In od tam je bil samo še korak do motorjev in kmalu tudi avtomobilov in nekoč kovaška delavnica je postala pravi avtomobilski servis. Franc Malgaj se je kot obrtnik registriral oktobra 1965 in že 3 leta kasneje podpisal pogodbo za servisiranje vozil Audi, ki je postal prvi pooblaščeni servis za Audi v takratni Jugoslaviji. V naslednjih letih so sledili uspehi, izgradnja lastne kleparske in ličarske delavnice, postavitev sodobne avtomehanične delavnice, pogodba o servisiranju vozil Renault in v letu 1990 registracija podjetja Avtohiša Malgaj d.o.o. in odprtje prvega zasebnega avtomobilskega salona v Sloveniji ter leta 2001 širitev dejavnosti v Ljubljano z otvoritvijo prodajno-servisnega salona na Viču.

Franc Malgaj je bil član Območne obrtno-podjetniške zbornice Trbovlje od samega začetka delovanja zbornice v letu 1971. Bil je pobudnik in eden od ustanoviteljev takratnega Obrtnega združenja Trbovlje, Hrastnik, Zagorje. Družina Malgaj skozi generacije ostaja član trboveljske zbornice in je bistveno prispevala k razvoju in napredku zbornice tudi v državnem merilu. Franc Malgaj je bil dolga leta član skupščine in UO Obrtno-podjetniške zbornice Trbovlje, poslanec in član UO sekcije avtoservisnih dejavnosti pri OPZ Slovenije in član komisije za mojstrske izpite pri OPZ Slovenije. Med stanovskimi kolegi in v organih zbornice je vedno užival ugled in spoštovanje in tako je še danes, čeprav je že nekaj let v pokoju.

Po njegovi upokojitvi je vodenje družbe prevzel sin Andrej Malgaj, s katerim še naprej nadaljujemo tople vezi, ki so nastale v preteklosti. Razumemo, da se je težišče poslovanja preneslo v Ljubljani, a neizmerno cenimo, da ostajajo zvesti okolju, iz katerega so izšli, saj njihov sedež in članstvo v zbornici ostajata v Trbovljah.

Ob visokem priznanju Avtohiši Malgaj je pripravila sprejem tudi županja Trbovelj Jasna Gabrič in jim čestitala za dolgoletne dosežke.

Teja Urbanija

Foto: arhiv OPZ