ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Ana Selič

V Hrastniku so na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja, na osrednji občinski slovesnosti v Delavskem domu Hrastnik podelili najvišja občinska kulturna priznanja 8. februar. Priznanje 8. februar je za aktivno in predano delo v Prosvetnem društvu Čeče prejela Ana Selič. Priznanja sta podeljevala župan občine Hrastnik Marko Funkl in predsednik ZKO Hrastnik Aleš Laznik.

Objavljamo obrazložitev nagrade: »Ana Selič je že vrsto let nepogrešljiva članica Prosvetnega društva Čeče. Sodeluje v skupini Funšterc team, ki na humoren način z besedami, dejanji in sceno predstavlja utrinke iz zasavskega življenja, ko sta še prevladovala rudarstvo in kmetijstvo. Svoje nastope nadgradijo s kulinariko, ko po končani predstavi pečejo najbolj znano knapovsko  jed – funšterc. In tu, na kulinaričnem področju je Ana Selič nepogrešljiva. Kuharske veščine si je pridobivala že v zgodnjih dekliških letih, ko je na domači kmetiji pomagala kuhati za družino, pa tudi za sosede in prijatelje, ki so pomagali pri delu. Prežgana juha, kisla juha, zajčji ajmuht, granadirmarš, funštrc, … lokalne jedi in njihovo promocijo uspešno vključuje v številne skeče, ki zabavajo in navdušujejo obiskovalce njihovih prireditev.

V večini skečev je firbčna soseda, ki od vrat do vrat prenaša govorice in natolcevanja, je največja klepetulja in zdi se, da ji je ta vloga pisana na kožo. Čeprav nekoliko negativna vloga pa ima posebno mesto za celotno zgodbo, preko katere se širi knapovska in kmečka tradicija, navade in običaji.«

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Previous article
Next article

Isti avtor