V Hrastniku so na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja, na osrednji občinski slovesnosti v Delavskem domu Hrastnik podelili najvišja občinska kulturna priznanja 8. februar. Priznanje 8. februar je za uspešno in predano delo na področju lutkarstva prejela Špela Ulaga. Priznanja sta podeljevala župan občine Hrastnik Marko Funkl in predsednik ZKO Hrastnik Aleš Laznik.

Objavljamo obrazložitev nagrade: »Špela Ulaga se je hrastniškemu marionetnemu društvu pridružila leta 2013, ko so pripravljali predstavo Žogica Nogica. Potrebovali so pomoč v zaodrju, a so hitro prepoznali njeno umetniško žilico in ročne spretnosti, zato ji je po nekaj vajah režiser zaupal izdelavo dveh glav, pa tudi vodenje marionet. Te so jo očarale in postala je stalna članica društva, animatorka.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana si je pridobila dodatna znanja, ki jih uporablja in nadgrajuje pri predstavah hrastniškega marionetnega gledališča, raziskuje pa tudi nove materiale in tehnologije, s katerimi olajša delo animatorjev in vedno znova navduši gledalce. Veliko časa nameni otrokom, saj jim želi marionete prikazati z dveh vidikov: kot najbolj prefinjeno vrsto lutk in kot čudovito kulturno dediščino.

Njene lutke v predstavah Zvezdica Zaspanka, Mizica pogrni se, Volk in trije prašički, Volk in kozlički so s prisrčnim svojstvenim umetniškim  izrazom nadaljevanje bogatenja marionetne kulture v Hrastniku. Z novo predstavo Knapi in glažarji pa se je dokazala z izdelavo lutk, domiselnimi scenskimi rešitvami in z avtorsko zgodbo, ki razkriva življenje Hrastničanov pred kakšnimi 100 leti. Zgodba predstavlja pristno lokalno govorico, kulinariko in zanimive odnose med sokrajani.

Čudovit in  domiseln je njen promocijski moto, ki ga rada pove obiskovalcem Muzeja Hrastnik: »Bled ima jezero, Idrija ima čipke, Hrastnik pa najlepše marionete«.

Savus

Foto: Branko Klančar