Veliko izdelkov, pakiranih v plastiko ali takšnih za enkratno uporabo ima okolju in denarnici bolj prijazne alternative. Kar nekaj je med njimi takšnih, ki so se jih posluževali že naši starši in stari starši in prav je, da jih vrnemo v vsakodnevno uporabo, nekatere pa so novi “izumi”, ki nam lahko pomagajo varovati okolje.

Domača malica. Sendviči in drugi prehranski artikli “za s seboj” so pakirani v plastiko in polni čudnih sestavin. Z doma pripravljeno malico imate nadzor tako nad sestavinami kot nad embalažo.

Vrečka iz blaga / cekar. Zdaj, ko so plastične vrečke postale plačljive, mnogi iščejo alternative. Najboljša rešitev je cekar ali vrečka iz blaga, ki je uporabna vedno znova.

Kovinska britvica. Strah pred urezninami je odveč, ko se nanjo navadimo. Pri kovinski britvici se menja samo rezilo, noben del pa ne vsebuje plastike – tudi nadomestna rezila so običajno pakirana v papir.

Steklenička za večkratno uporabo. Razumljivo, da želimo ves čas imeti ob sebi vodo, a kupovanje plastenk ni potrebno. Jeklenice ali steklenice so odličen način, da vodo iz pipe vzamemo s seboj.

Lesena zobna ščetka. Še pred par leti zgolj nenavadna ideja, danes pa že skoraj povsod dostopen pripomoček. Te zobne ščetke imajo lesen ročaj, ki se ga da kompostirati. Ščetine žal pri večini niso biorazgradljive in jih je treba populiti in odvreči med mešane odpadke, a bolje to kot tja vreči celo plastično ščetko.

Robčki iz blaga. Za brisanje nosu ali kot prtiček – pralni robčki so okolju prijazni in vsestranski. Pa še nikoli jih ne zmanjka.

MD

Foto: arhiv Savus