Kaj je antibiotik?

Antibiotiki so zdravila za zdravljenje bakterijskih okužb. Uničijo ali pa zavrejo razmnoževanje mikroorganizma, ki v telesu povzroči okužbo. Bakterijske okužbe povzročajo le okoli deset odstotkov okužb dihal in grla, vse ostalo so virusi, na katere antibiotiki nimajo nobenega učinka.

Prehlad in gripa sta virusni okužbi, zato se z jemanjem antibiotika ne bomo pozdravili. Nepravilna pretirana uporaba antibiotikov poveča tveganje, da nevarne bakterije znotraj vašega telesa postanejo nanje odporne. Ob morebitni ponovni okužbi z odporno bakterijo ali pri prenosu te na drugega človeka antibiotik ne bo več deloval.

Kakšni so simptomi prehlada in gripe?

Samo zdravnik vam lahko predpiše antibiotike. Zavedati se moramo, da tudi pri prehladu lahko pride do zapletov in bakterijske okužbe, npr. do vnetja srednjega ušesa in obnosnih votlin (sinuzitis), angine ter do okužb spodnjih dihal (pljučnica).

Kdaj k zdravniku?

  • Starejši od 65 let, mlajši otroci ter nosečnice in doječe matere,
  • kadar prehladni simptomi trajajo dlje kot 7 dni,
  • pri povišani telesni temperaturi, ki traja več kot 3 dni,
  • pri težkem dihanju in požiranju,
  • pri hujših bolečinah v žrelu, ki trajajo več kot 3 dni,
  • pri kašlju ki traja več kot 7, če je izloček kašlja zelenkast ali se v njem pojavlja kri,
  • pri bolečinah v predelu sinusov,
  • pri bolečinah v ušesu.

Kako si lahko pomagate z zdravili za samozdravljenje?

Za zdravljenje prehlada in virusov v telesu ni specifičnega zdravila, običajno le zmanjšujemo simptome. V lekarni vam bomo svetovali o zdravljenju, lajšanju simptomov in uporabi izdelkov za samozdravljenje, ter presodili, ali morate obiskati zdravnika. Cepljenje proti gripi je dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe. Pomembno je, da poleg jemanja zdravil za lajšanje simptomov poskrbite za počitek, uživate zadostne količine tekočin ter se izogibate naporom.

Marko Jurič, mag.farm.

Lekarna Pušnik